La cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Târgu-Neamţ, de la sfârşitul lunii ianuarie, viceprimarul Vasile Apopei a făcut apel către cetăţeni să-şi încheie contracte de salubrizare cu societatea Rossal, altfel vor plăti dublu la primărie.
„Vor veni mulţi cetăţeni la primărie să plătească taxele şi impozitele. Vor avea surpriza să plătească sume mult mai mari decât se aşteptau şi nu o să ştie de unde. Legea spune clar: persoanele care nu au contract de salubritate vor plăti o taxă dublă la primărie. Persoanele juridice vor plăti 80 de milioane lei vechi, iar persoanele fizice aproape 3 milioane de lei. Cetăţenii trebuie să-şi încheie contracte cu societatea Rossal. Societatea ne-a prezentat situaţia contractelor la zi. Dacă cetăţenii nu înţeleg să-şi facă contracte primăria este nevoită să plătească la Rossal la preţ dublu, dar asta ne obligă ca noi să taxăm dublu cetăţenii. Când se prezintă la primărie să plătească taxele şi impozitele cetăţeanul trebuie să vină şi cu contractul de salubritate ca să nu-l taxăm dublu”, a explicat vicele Apopei.
„Niciodată nu am întârziat să-mi plătesc taxa de salubritate, care este de fapt şi o obligaţie cetăţenească. Avem şi drepturi, dar avem şi obligaţii. Cei care nu au contracte încheiate cu firma Rossal e problema lor, dar primăria este obligată să-i taxeze dublu. Fiecare cetăţean ar trebui să facă contract cu firma de salubritate. Aici nu poţi veni cu scuza că tu nu ai gunoi. Nu există aşa ceva. Este imposibil să nu faci gunoi în locuinţa unde stai sau la sediul firmei pe care o administrezi. Fiecare cetăţean trebuie să înţeleagă că trebuie să plătească această taxă de salubritate, pentru a avea un oraş curat. Eu plătesc de 40 de ani la salubritate”, ne-a mărturisit Nicolau Petrache, un cetăţean din Târgu-Neamţ.
De cealaltă parte, Rossal face apel şi la colectarea selectivă. „Facem apel la toate persoanele fizice şi juridice, indiferent dacă au sau nu contract să ducă gunoiul menajer în containerele amplasate în oraş sau să-l scoată la poartă, pentru că tot vor plăti taxa de salubritate. Şi să nu-l mai arunce în locuri nepermise. Pentru cei cu contract de salubritate taxa normală este de 7 lei de persoană pe lună pentru persoanele fizice şi 388 de lei pe tonă pentru persoanele juridice, iar pentru cei fără contract se va plăti dublu la primărie. În acelaşi timp avem rugămintea de a colecta selectiv deşeurile reciclabile şi de a le depune în containerele special amplasate, astfel: în containerul galben se vor depozita deșeurile din plastic și deșeurile din metal; în containerul albastru se vor depozita deșeurile din hârtie și carton; în containerul verde se vor depozita deșeurile din sticlă”, precizează Mihail Florea responsabilul Rossal pe zona 3 Târgu-Neamţ. Un exemplu pozitiv în acest sens îl reprezintă Spitalul Orăşenesc „Sf. Dimitrie”, care după o monitorizare la sânge a reuşit să diminueze cantitatea totală de gunoi colectând selectiv (foto). (C.T. STURZU)
de ce nu cantaresc gunoiul la preluare?Toate cheltuielile firmei de salubritate sunt in tone, ar putea sa-mi cantareasca gunoiul la preluare, sa elibereze un bon de greutate si sa-mi factureze ce au preluat la ce suma stabilesc ei. Stiu ei ca trebuie sa platesc 9 lei / persoana sau o tona/ firma. De asta e cea mai grasa afacere din romania, la intelegere cu autoritatile locale, cu paraindarat, ne jefuiesc sistematic.Le cumpar eu un cantar, asa cum are orice orice comerciant cand vinde la kg un produs.