Luni, 2 februarie, numărul prezentărilor în Unitatea de Primire Urgenţe a ajuns la numărul de 352 de persoane, medicii urgentişti făcând faţă cu greu situaţiei. Se pare că o parte dintre medicii de familie sar peste peste «paşii» fireşti, şi în loc să trimită pacienţii la medicii specialişti din ambulatoriu încep să completeze bilete de trimitere către UPU, menţionând că pacientul trebuie consultat în secţia de Medicină de Urgenţă. Activitatea cadrelor medicale din Unitatea de Primiri Urgenţe nu este decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate, fiind un serviciu care deserveşte atât pacienţii asiguraţi cât şi cei neasiguraţi, cheltuielile fiind suportate de la bugetul Ministerului Sănătăţii.
«O să demarăm un control la medicii de familie pe această temă pentru că medicii de familie trebuie să elibereze bilet de trimitere pentru Ambulatoriul de specialitate, sau bilet de trimitere pentru internare într-o anumită secţie. Nu se eliberează bilet de trimitere pentru Medicina de Urgenţă», a declarat Anda Sălăgean, director în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava.
Dacă ne raportăm la numărul celor care au necesitat internare, fiind considerate urgenţe medicale de către medici, constatăm că aproape 70% dintre cei care ajung la Urgenţe, sărind peste vizita la medicul de familie sau la medicii specialişti din ambulatoriu de specialitate, savârşesc un “abuz”, iar pacienţii care într-adevăr au o urgenţă medicală sunt nevoiţi să aştepte şi câte patru ore pentru a fi consultaţi.
«Media prezentărilor e de 250 pe zi, ceea ce depăşeşte această cifră, înseamnă un volum de muncă în plus şi o presiune extraordinară pe medici. Anul trecut s-au înregistrat într-o zi 315 prezentări, dar luni s-a depăşit orice record. Au fost cele mai multe prezentări de când funcţionează Unitatea de Primiri Urgenţe Suceava. Din cauza numărului mare de persoane, se prelungeşte foarte mult timpul de aşteptare şi solicităm înţelegere din partea pacienţilor. Nici spaţiul fizic, adică numărul de paturi, nu ne permite să putem consulta atât de mulţi pacienţi într-un timp rezonabil. Nu vom refuza pe nimeni dar solicităm încredere şi respect din partea pacienţilor. Fiecare consideră că problema sa este cea mai importantă dar toate cazurile sunt văzute în ordinea priorităţilor», a declarat doctorul Tiberius Brădăţan, director medical în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.
La Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Suceava sunt angajaţi în momentul de faţă 11 medici urgentişti şi trei generalişti, aceştia din urmă lucrând cu jumătate de normă. În cursul anului 2013, medicii urgentişti din UPU Suceava au tratat aproape 82.000 de persoane, numărul pacienţilor care au necesitat îngrijiri medicale ridicându-se în cursul anului trecut la 87.047 de cazuri.