Actualizare 23 august: într-un interviu acordat Digi24, Sorin Câmpeanu a completat declarațiile anterioare: „Dacă nici nu ai trecut prin boală, nici nu vrei să te vaccinezi, nici să ai motive cu certificare medicală pentru care să nu te vaccinezi, nici nu vrei să te testezi, atunci au dreptate acei părinți care spun că acel profesor poate reprezenta un pericol pentru elevii cu care intră în contact”. El a dat însă asigurări că „soluția optimă” va fi asumată oficial prin ordin de ministru între 1 și 3 septembrie și „va respecta întocmai cadrul legal, fără niciun fel de discriminare și fără a exceda Codul Muncii, dreptul la muncă”.
Actualizare: Ministrul Educației a detaliat care vor fi scenariile de funcționare a școlilor în contextul pandemiei:
- scenariu verde până la o incidență a cazurilor COVID-19 de 6 la mia de locuitori în care toate școlile rămân deschise;
- scenariul galben: între incidență de 6 la mia de locuitori și carantină, în care vor fi puse în evidență „beneficiile petnru cei vaccinați”: vor rămâne deschise creșele și grădinițele precum și clasele de școală cu elevi de peste 12 ani dacă sunt vaccinați;
- scenariul roșu: carantina, care se declară în funcție mai multe criterii, nu doar incidența cazurilor, caz în care se va oprește activitatea în regim de prezență fizică.
Profesorii nevaccinați s-ar putea confrunta cu probleme în noul an școlar. În localitățile unde incidența cazurilor este de peste 6 la mia de locuitori, cadrele didactice care nu s-au vaccinat și nu au trecut prin boală trebuie să facă un test COVID-19 la fiecare 72 de ore, a precizat ministrul. Nu s-a specificat încă cine va suporta costurilor acestor teste. Dacă profesorii vor refuza și testarea, atunci, până la scăderea incidenței, nu vor mai putea preda în regim de prezență fizică.
Știre inițială: Creșterile salariale ale cadrelor didactice ar fi trebuit să aibă loc la 1 septembrie 2020, dar măsura a fost amânată. Într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că profesorii nu vor primi majorările salariale nici anul acesta, pentru că au apărut alte cheltuieli care sunt prioritare.
„Salariile profesorilor nu cred că vor putea creşte după rectificarea bugetară. Avem nevoie de o componentă care să asigure salariile pentru posturile create în plus generate de micşorarea numărului de elevi în clasă, avem nevoie de rectificare bugetară pentru salarizarea personalului din creşe, avem nevoie de creşteri bugetare pentru salarizarea surplusului de personal din grădiniţe, avem nevoie de creşteri pentru acoperirea programului „Masa caldă”, ce am aprobat astăzi, avem nevoie de foarte multe lucruri şi trebuie să prioritizăm aceste creşteri”, a declarat ministrul Educației.
(M. Z.)