0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL – Un rezultat favorabil, obţinut la mare luptă: Ceahlăul-Chimia Suceava 2-1(1-0)

Am vorbit înainte de meci cu Meder. Jucătorul pietrean şi-a exprimat opinia că meciul cu Chimia Suceava va fi greu, fiindcă această echipă are o apărare solidă şi joacă bine în deplasare. Iată cum s-au marcat golurile formaţiei pietrene: Meder ”prelucrează” bine o minge aproape de careul mare, o pasează lui Negustoru, acesta pătrunde pe lângă un apărător advers, şutează sec spre poartă şi înscrie în minutul 31. După ce Meder ratează o ocazie rarisimă, minutul 80 aduce golul victoriei, când Dragu împinge cu capul în poarta goală o minge primită peste apărarea adversă de la Seceleanu. Ne exprimăm părerea în privinţa organizării, că prea multe persoane oficiale şi neoficiale iau loc în incinta terenului. Unele dintre ele nu prea au spiritul de echitate sportivă. Trebuie rezolvată de urgenţă împrejmuirea corespunzătoare a acestui stadion. În timp ce organele de ordine se războiesc cu… copiii la poartă, gardurile dimprejur au fost nu de puţine ori escaladate, vânzându-se de altfel numai 1.500 de bilete. Pe când şi la Piatra Neamţ ca în alte orase, o peluză acordată gratuit copiilor? Ceahlăul: Mitrofan (Argeşanu)-Olteanu, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Tăbăcaru, Onica (Seceleanu), Iatan, Negustoru, Meder, Dragu. (Alexandru Iacob, Ceahlăul, marţi, 21 mai 1968)

Meci sub posibilităţi: Portul Constanţa-Victoria Roman 3-0 (1-0)

În afara lui Luncan, Halasz si Nicoară care au corespuns, restul jucătorilor au jucat sub orice critică: şi asta în preajma unui baraj care se anunţă necruţător. Nici la ora actuală când jucătorii se cunosc între ei, nu există o legătură sufletească, fotbaliştii romaşcani nu se înţeleg, se ceartă pe teren. Dar lucru ce trebuie să dea de gândit conducerii echipei este faptul că jucătorii nu s-au dăruit jocului, nu au muncit cu tragere de inimă, nu au arătat ce pot acum, în preajma barajului. (G.M. Groapă, Ceahlăul, marţi, 21 mai 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul Interjudeţean, etapa a 23-a – Un meci cu manifestări nesportive: Bradul Roznov-Stiinţa IM Bacău 2-2( 0-2)

Pentru Bradul au marcat Răpeşcu şi Sălăvăstru. În timpul meciului un spectator a aruncat cu o piatră şi a lovit în cap (accidentându-l grav)pe unul dintre jucătorii oaspeţi. Astfel de spectatori trebuie daţi pe mâna organelor de miliţie. Aşteptăm eventualele măsuri. (Traian Coman)

Alte rezultate: Celuloza-Cimentul 0-0; Letea Bacău-Constructorul 3-1; Minerul Comăneşti-Unirea Roman 2-1

Clasament: 3. Cimentul Bicaz 30 puncte; 6. Unirea Roman 25 puncte; 8. Bradul Roznov 23 puncte; 10. Celuloza 23 puncte; 11. Constructorul 17 puncte.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Joc frumos, rezultat echitabil: Ceahlăul-Metalul Bucuresti 3-0 (1-0)

1-0 (min. 37) Zaharia execută o lovitură liberă în careul advers. Se respinge balonul până la Seceleanu, care trimite cu capul la Olteanu şi acesta îl împinge de la 3 metri în gol.

2-0 (min. 46) Zaharia transformă un penalty la un henţ făcut în careu de jucătorul Marin.

3-0 (min. 60) Meder prinde o pasă la intercepţie, sesizează culoarul, pătrunde hotărât şi trimite pe lîngă portarul Petre ieşit în întâmpinare. Care au fost factori care au stat la baza acestui succes:

1. Un spirit excelent de echipă grefat pe o dorinţă arzătoare de victorie.

2. Meder a arătat duminică tot ce ştie tactic si tehnic.

3. Simbioza dintre loviturile libere cu efect, executate de Zaharia (aproape o foglia seca) şi capul lui Olteanu.

4. O muncă titanică si rodnică depusă duminică de cei doi mijlocaşi, Tăbăcaru si Seceleanu. Cu acestea încheiem cronica, nu fără a-l întreba însă pe Iencsi de câte ori exersează stopul la picior, fiindcă duminică nu ne-a arătat că ştie acest lucru.

Ceahlăul: Argeşanu-Olteanu, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Tăbăcaru (Onica), Seceleanu, Iatan, Meder, Negustoru, Pătraşcu.

Două reprize, două feluri de joc: Poli Iaşi-Victoria Roman 5-1(1-0)

Golul romaşcanilor a fost marcat de Tusz. Victoria a jucat în următoarea formulă: Botez (Igna)-Nicoară, Măţăoanu, Lungan, Şerban, Tusz, Halasz, Creţu, Nestorovici, Bârgăoanu, Panciu (Colnic). FRF a hotărât data şi locul barajului pentru echipele de A si B. Echipa romaşcană va lupta să se menţină în divizia B, pe 23 iunie, la Braşov. (Ceahlăul, marţi, 28 mai 1968)

Clasament

1.Poli Iaşi   25  14   4   7   36-21  32 puncte

…………………………………………..

4. Ceahlăul  25  13   2  10  30-27  28 puncte

………………………………………………..

14. Victoria  25   7   3  15   22-38  17 puncte

Campionatul interjudeţean, etapa a 24-a: Arbitrul nu şi-a făcut datoria – Constructorul-Victoria Bacău 1-0(0-0)

Cu toate că în acest joc, antrenorul echipei Constructorul, A. Mardare, nu a putut alinia cea mai bună garnitură (trei titulari accidentaţi), s-a reuşit printr-un frumos exemplu de voinţă să se învingă una dintre fruntaşele clasamentului. Constructorul a înscris golul victoriei, în repriza a doua prin Stoti, care a reluat cu capul o centrare a lui Hanganu. Pe parcursul jocului s-a constatat că a arbitrul de centru Gheorghe Ilcu (Comăneşti) a fost depăşit total de joc. În zadar arbitrii de tuşă i-au semnalat, deoarece fluierul de final s-a auzit tocmai în minutul 96. Da, aşa a fost. Astfel de arbitrii fac o rea propagandă aşa zişilor” cavaleri ai fluierului”. (Traian Coman, Ceahlăul, marţi, 28 mai 1968)

Victorie meritată: Cimentul Bicaz- Bradul Roznov 4-0 (2-0)

Formaţia Cimentul prin jocul prestat şi-a atras un număr mare de simpatizanţi. Prin victoria de duminică şi-a asigurat un “bilet” pentru categoria C. Merite se cuvin antrenorului Vasile Chelaru care a reuşit într-un timp relativ scurt să imprime o concepţie de joc formaţiei sale care are cel mai bun golaveraj.

Meci dramatic dar şi… nesportivitate: Unirea Roman-Letea Bacău 1-0 (0-0)

La un corner bine executat de Păduraru, Sârcu 1 se înalţă şi înscrie cu capul sub bară, în minutul 85. Dacă ne-a plăcut dârzenia cu care au luptat romaşcanii, nu acelaşi lucru putem spune despre unele ieşiri nesportive ale lor, precum şi despre atitudinea unei părţI din public şi chiar a unor “oficiali” care au bruscat arbitrii. Această atitudine nesportivă trebuie înlăturată de pe terenurile noastre de sport.

Clasament: 3. Cimentul 32 puncte; 6. Unirea Roman 27 puncte; 8. Celuloza 25 puncte; 9. Bradul Roznov 23 puncte; 11. Constructorul 19 puncte

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Selecţia, factor determinant al calităţii

Sportul (fotbalul) acesta atât de iubit, hulit şi din nou adulat are nevoie de boboci tineri, care să înflorească, să se dezvolte sub soarele unei morale desăvârşite, a unui proces de instruire şi educare după cele mai noi metode pedagogice, să crească în cea mai înaltă ţinută sportivă. Da, atunci vom fi mândri de copiii noştri, îi vom aplauda când vor evolua bine şi nu vom găsi cauze străine de sport atunci când vor pierde în faţa unui adversar mai bun. Pentru că cine nu ştie să piardă cu fruntea sus, nu va şti niciodată să trăiască beatitudinea victoriei. Pentru a putea face această selecţie, avem nevoie de copii, de cât mai mulţi copii, care să inunde terenurile şi să trăiască febra ”marelui examen” al selecţionării. Părinţi, profesori de educaţie fizică, pedagogi de orice grad, îndrumaţi copiii între 10 şi 16 ani să vină la stadion. Îi aşteptăm în fiecare dimineaţă, între orele 9-11, să vină să-şi etaleze calităţile naţive, iar “cei mai buni dintre cei mai buni” vor intra în “atelierele” clubului Ceahlăul, pentru ca sub îndrumarea antrenorilor, repartizaţi exclusiv pentru ei, să treacă prin toate fazele de dezvoltare până când vor îmbrăca cu mândrie tricoul primei echipe. Atunci, vom fi mândri de ei şi de munca noastră. (Mircea Creţu, antrenor, Ceahlăul, joi, 30 mai 1968)

Meci de verificare-Victoria Roman-Ceahlăul 2-1(1-0)

Joi s-a desfăşurat la Roman meciul amical dintre divizionarele B din judeţul nostru. În perspectiva jocurilor de campionat se cerea deci să existe un interes mai mare din partea jucătorilor, care ni s-au părut blazaţi, lipsiţi de nerv pentru acest meci şi deci pentru pregătire. S-au observat lipsuri mari în ceea ce priveşte finalizarea, la ambele echipe. S-a pasat la nesfârşit ”dă-mi-o mie, na-ţi-o ţie” şi astfel acest meci de pregătire nu şi-a atins scopul. (Ceahlăul, sâmbătă, 1 iunie 1968)

ATLETISM: Campionatul diviziei B

Sâmbătă si duminică, s-a desfăşurat la Galaţi etapa secundă a Campionatului diviziei B de atletism, cu participarea echipelor Clubului Atletic Universitar 2 Bucureşti, judeţului Neamţ şi judeţului Galaţi. Şi de această dată atleţii romaşcani pregătiţi de Olimpiu Constantinescu-Nehoi, nu s-au dezminţit, producând multe emoţii echipei bucureştene, care a câştigat la limită întâlnirea de la Galaţi. Echipa de fete a Romanului a câştigat detaşat întrecerea cu celelalte echipe, învingând cu 60-25 puncte echipa Galaţiului şi cu 58-29 puncte pe bucureştence. Rodica Ţarălungă a ocupat primul loc la toate probele la care a participat (lungime, înălţime, garduri). Au mai câştigat Georgeta Murărescu (disc+greutate) şi Mariana Filip la 200 m plat şi 800 m plat. S-au mai remarcat Mihaela Loghin şi Eleonora Monoranu. La masculin, romaşcanul Mihai Păduraru a dominat proba de 5000 m plat, iar Constantin Nemeş a ocupat locul întâi la 400m garduri şi locul al doilea la 200m plat. (prof. Alexandru Udrea, Ceahlăul, miercuri, 22 mai 1968)

PORTRET

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Familia de sportivi

Vă voi vorbi despre doi oameni, două pietre din temelia sportului pietrean. Voleibalista Ana Gheorghe şi fotbalistul Aurel Gheorghe. O familie. O familie de sportivi. Mulţi o cunosc pe Ana Gheorghe, fostă Ciobanu, de pe terenul de volei, din loviturile cu efect de la fileu, din serviciile puternice. Am notat mai multe rânduri în cronicile meciurilor: “Gheorghe a fost sufletul echipei, etc”. Am aflat însă ceva nou. Şi pentru mine şi pentru spectatori. Ana, şi-a început activitatea sportivă practicând atletismul sub îndrumarea profesorului emerit Vladimir Laşcu. A obţinut şi unele rezultate meritorii: locul întâi la 60 m plat la etapa pe oraş a Spartachiadei Tineretului în 1958 şi locul al doilea la Cupa Speranţelor tot în 1958. În 1959, pe când era elevă la Şcoala de Meserii, Ciobanu a făcut cunoştiinţă cu profesoara Maria Săvinescu. Urmează pregătirile pentru volei şi… campionatele. Echipa din care face parte câştigă trei titluri republicane (şcolare şi de junioare). Apoi lucrează la Fabrica 8 Martie şi sub culorile AS Ţesătura participă la Campionatul Naţional, în divizia A. Echipa nu reuşeşte însă să se menţină în prima categorie. Unele jucătoare părăsesc echipa. Ana rămâne şi alături de unele foarte tinere, încă eleve la liceu, readuce echipa în divizia A. E un mare merit. L-am cunoscut, împreună cu toţi pietreni iubitori de fotbal, în echipa Victoria Piatra Neamţ. Juca pe atunci extremă dreapta, dacă nu mă înşel. Îi admiram viteza. O coincidenţă: Gheorghe Aurel şi-a început activitatea, ca şi soţia sa, tot cu atletismul (locul 2 la 100 m plat la Spartachiadă). În copilărie a bătut mingea, a îndrăgit fotbalul. Pe la 14 ani, a jucat în echipa de juniori Energia Călăraşi. În 1964, de la Victoria a trecut la Ceahlăul. Nu-mi amintesc să fi urmărit vreun meci în care Gheorghe să nu fi fost prezent în echipă. Dragostea de sport şi frumuseţea morală îi unesc pe aceşti doi tineri. Iubesc fotbalul (el) şi voleiul (ea). Sunt jucători şi spectatori.Spectator fiecare pentru celălalt. Şi în linistea căminului, se spun părerile, se fac observaţiile, se discută prezentul şi viitorul. Desigur, un viitor frumos. (B. Emilian, Ceahlăul, miercuri, 22 mai 1968)

BASCHET: SSE Piatra Neamţ, virtuală campioană judeţeană la juniori

Recent, în sala Liceului Petru Rareş, avut loc etapa judeţeană din cadrul CN de baschet la juniori, unde au participat echipele din Roman, Târgu neamţ şi Piatra Neamţ.

SSE Piatra Neamţ-Gloria Roman 99-43 (46-19)

Elevii profesorului Constantin Săvinescu au fost superiori sub panou, buni în organizarea atacurilor şi contraatacurilor, cu pătrunderi numeroase şi aruncări de la semidistanţă.

SSE Piatra Neamţ-Viitorul Târgu Neamţ 106-16

Jocul a fost la discreţia gazdelor care s-au detaşat de la început, menţinând un avantaj net superior tot timpul şi câştigând cu 106-16. Arbitrajul competent a fost asigurat de C. Săvinescu, D. Terbescu şi Bogdan Cojocaru. Cei mai buni jucători ai formaţiilor au fost Domnu Benone, care e şi coşgeter al campionatului, Vornicu Adrian şi Mătase Sorin (n.r. – actualul medic chirurg de la SJ Neamţ). Pentru etapa interjudeţeană s-au calificat, la masculin SSE Piatra Neamţ şi la feminin, Liceul Bicaz (din oficiu). Cu tot succesul ei, această competiţie a dovedit că în numeroase şcoli, baschetul nu se bucură de sprijinul efectiv al profesorilor de educaţie fizică şi a dovedit insuficientă atenţie dată de conducerile şcolilor de toate gradele pentru asigurarea bazei materiale şi pentru instruire. (prof. Gheorghe Ciupercă)

HANDBAL :Campionatul Judeţean de calificare pe anul 1968 (bărbaţi), etapa a 3-:a

SSE1 Piatra Neamţ-Relonul Săvineşti 19-16

S-au evidenţiat: Cristea (6), Anghel (4) pentru SSE 1 şi Burduja (4), Puitan (4) pentru Relonul.

Victoria Piatra Neamţ-Voinţa Piatra Neamţ 24-9

S-au remarcat: Malnaşi (7) pentru Victoria şi Budai (3) pentru Voinţa.

Tractorul Târgu Neamţ-Energia Săbăoani 16-9

S-au remarcat Câtea şi Pasat de la Tractorul şi Robu de la Energia. Tractorul este pe locul întâi şi are un punct în faţa următoarei clasate, Sănătatea Roman. (prof. Traian Coman)

ÎNVĂŢĂMÂNT: Şlefuitor de talente-Profiluri noi din viaţa sportivă

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O figură atletică, o privire sinceră şi deschisă, ataşament faţă de meserie, fermitate în hotărâri şi discernământ în alegerea şi şlefuirea talentelor, iată câteva din trăsăturile profesorului Aurel Bacruban. Acum câţiva ani, profesorul Bacruban a poposit pe meleagurile moldovene la Cotu Vameş, un sat de lângă Roman, peste apa Moldovei. În anul şcolar 1966-1967, profesorul Aurel Bacruban a fost numit titular al catedrei de educaţie fizică la Liceul nr. 2 din Roman, nou înfiinţat în aceea perioadă. Elevii săi, deşi în primul an de pregătire, au ieşit campioni pe oraş la handbal. Aici, la Liceul nr. 2, cu ajutorul direcţiunii şcoli, a reuşit să-şi amenajeze o frumoasă bază sportivă, cu postament de bitum, fiind în curs de terminare două terenuri de baschet şi unul de handbal. Orele sale de educaţie fizică şi ansamblul sportiv în care îşi dăruie toată energia creatoare pentru îmbunătăţirea pregătirii atletice a elevilor, sunt adevărate modele. Şi nu e de mirare că un handbalist de-al său (Leahu Gheorghe), a fost remarcat şi chemat în tabăra de pregătire a speranţelor de la Sibiu. Nu încape nici o îndoială că munca plină de însufleţire a profesorului Aurel Bacruban va contribui la sporirea si pe mai departe a succeselor handbaliştilor romaşcani şi-de nu am dori-în viitor la promovarea unei echipe în divizia naţională A. (G. M. Groapă,Ceahlăul, duminică, 2 iunie 1968)

Articolul precedentLa Arhivele Statului din Piatra Neamţ: Un important document din 1596
Articolul următorNaţionala U21, doar remiză