0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

BASCHET

Etapa a 5-a din divizia națională a școlarilor și juniorilor

SSP Suceava-SSP Piatra Neamț 38-58 (22-29)

În urma jocului foarte bun susținut de elevii din Piatra Neamț în deplasare, aceștia au obținut o victorie prețioasă care le rezervă dreptul la un loc fruntaș în clasamentul seriei. Scorul s-a menținut echilibrat până în minutul 36, dar în ultimele 4 minute de joc, pregătirea fizică mai bună a ospeților și-a spus cuvântul, și ei reușesc să înscrie 16 puncte consecutive, stabilind astfel rezultatul final net în favoarea lor. Punctele cele mai multe au fost înscrise de Vornicu A. (17), Lututovici C. (16), Domnu B.(10), Mătase S.(9). (Echipele de handbal au întrerupt turul campionatului, urmând ca el să fie reluat în luna martie a anului viitor). (Ceahlăul, miercuri, 6 noiembrie 1968)

Rezultat din ultima etapă a turului, divizia națională școlară

Băieți – Liceul nr. 4 Galați-Școala Sportivă Piatra Neamț 86-84 (42-37)

VOLEI

Meci internațional

În cadrul turneului pe care îl întreprinde în țara noastră, echipa feminină de volei cehoslovacă Slovan Bratislava evoluează marți 19 noiembrie la Piatra Neamț, într-o întâlnire amicală cu formația divizionară A-Ceahlăul. Partida se va desfășura în sala sporturilor Ceahlăul începând cu ora 18. (Ceahlăul, duminică, 17 noiembrie 1968)

Divizia A: Ceahlăul-Medicina București 3-2

Debutul partidei acorda posibilitatea unei victorii facile echipei pietrene. Dar, după cum arată și scorul, Ceahlăul a câștigat cu mult mai greu, într-un final de mare luptă. Primul set a dovedit multă siguranță din partea gazdelor, prin reintrarea jucătoarei Ana Gheorghe, posesoarea unei experiențe divizionare de loc neglijabile. Cel de-al doilea set evoluează în aceeași notă de dominare a pietrencelor, care prestează un joc de foarte bună calitate, utilizând o gamă largă de procedee tehnice și tactice.

Din păcate seturile 3 și 4 le aduc oaspetelor speranța de a pleca cu o victorie de la Piatra Neamț și aceasta datorită jucătoarelor noastre, care au presupus setul 3 ca o formalitate. S-a jucat dezorientat, crispat, încât aveai impresia că pe teren în locul echipei care evoluase în primele două seturi a intrat una de categorie inferioară. Scorul la seturi devenind egal, asistăm la setul decisiv în care formația nemțeană, încurajată și de spectatori, își revine și ne oferă câteva faze autentice de volei spulberând optimismul bucureștencelor. Sperăm că fetele noastre nu ne vor mai da emoții de genul celor de duminică și așteptăm cu încordare evoluția lor în primul meci internațional de volei din Piatra Neamț, în compania campioanei cehoslovace-Slovan Bratislava. (Dan Emil, Ceahlăul, marți,19 noiembrie 1968)

Clasament:

1. Rapid        6   6   0  18-2   12

………………………………

6. Ceahlăul    6   3   3   9-13   9

Rezultate din ultima etapă a turului, divizia națională școlară

Băieți-Școala Sportivă Piatra Neamț-Liceul Huși 3-1

Fete-Școala Sportivă Piatra Neamț-Liceul Pedagogic Galați 3-0

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O partidă de mare luptă

Ceahlăul Piatra Neamț- Slovan Bratislava 3-2 (7, 14, -12, -13, 14)

Primul meci internațional de volei susținut de echipa pietreană a umplut până la refuz tribunele sălii sporturilor Ceahlăul. Divizionara cehoslovacă debutează cu destulă seriozitate și conduce în primul set cu 6-2. Dar fetele noastre au o revenire puternică, punctează decisiv prin Albiș și Viruzab 1 și reușesc să câștige setul la 7, după un final în care adversarele lor nu le-au opus o prea mare rezistență. Setul următor are o evoluție asemănătoare cu primul: Slovan conduce la un moment dat cu 9-2, dar pietrencele revin din nou și, cu un atac variat și în forță, reduc treptat din handicap, egalând la 9. Finalul acestui set dă naștere la o dispută palpitantă la fileu. Zotta salvează câteva baloane ca și pierdute (menționăm că deși rănită grav la mâna dreaptă ea a ținut neapărat să joace în această partidă), linia a doua a gazdelor funcționează cu mai multă mobilitate, astfel că setul este pierdut de Slovan la limită: 16-14.

După felul în care s-au desfășurat primele seturi, în care Ceahlăul a jucat cu mult curaj, fără trac, se părea că va câștiga cu ușurință și cel de-al treilea set. Dar lucrurile se schimbă, oaspetele joacă din ce în ce mai atent, aplică combinații tactice bine concepute și finalizează spectaculos prin Alena Bavlovicova și Anna Virtochova. Astfel tabela de marcaj avansează un scor destul de aspru: 11-0 pentru Slovan. Din nou pietrencele se refac psihic și reduc considerabil din diferență, dar pierd totuși setul la 12. Cel de-al patrulea set este foarte disputat, dar de un nivel tehnic mai scăzut, Ceahlăul părând că se resimte după efortul prestat duminică. Se greșește în special în jocul de apărare, cu un blocaj defectuos, iar venirea la dublaj se face cu întârziere. Slovan combină calm, cu lovituri sigure și câștigă din nou. Ultimul set, care trebuia să desemneze învingătoarea, a avut o desfășurare de-a dreptul dramatică.

Oaspetele sunt mai lucide și reușesc să se distanțeze vertiginos, prin jocul bun în apărare practicat de Iveta Fleisikova. De la scorul de 14-6 pentru cehoslovace, când nimeni nu mai spera nimic, Ceahlăul se trezește parcă și, în încurajările frenetice ale publicului spectator, obține punct după punct, egalând la 14. Finalul ridică în picioare tribunele și într-un vacarm de nedescris, Albiș punctează cu ambiție și aduce victoria echipei noastre, care în acest ultim set a dovedit că este în stare să se concentreze și în situații dificile. Partida a furnizat, incontestabil, un spectacol voleibalistic demn de risipă de aplauze. Oaspetele au jucat totuși modest, fără prea multă prestanță, fiind surprinse de ambiția echipei locale. (Dan Emil, Ceahlăul, joi, 21 noiembrie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A: IEFS București-Ceahlăul 3-0 (18, 9, 8)

Pietrencele au fost decise să evolueaze meritoriu în compania studentelor Institului de educație fizică și sport, care furnizează echipei noastre naționale două componente (Marinescu și Pripiș). Primul set a fost cel mai disputat și puțin a lipsit ca el să aparțină oaspetelor. Ele au condus în câteva rânduri, dar la scorul de 18-17 Viruzab greșește serviciul și bucureștencele preiau inițiativa, câștigând setul. Celelate două au fost cu mult mai echilibrate decât arată scorul, fiind pierdute la mare luptă. Adversarele Ceahlăului au jucat disperat pentru obținerea victoriei, forțare legitimă dacă avem în vedere situația precară pe care o au în clasament.

În echipa pietreană, Ana Gheorghe a fost indisponibilă, neputând face deplasare la București, iar Zotta a jucat cu aceeași rană la mâna dreaptă. Lotul este încă incomplet și nu s-au putut face schimbări utile în momentele psihologice cele mai dificile ale partidei. (Probabil că, odată cu întreruperea sezonului fotbalistic, conducerea clubului va acorda atenție echipei de volei, al cărei loc în prima divizie a țării trebuie menținut). Cu toate acestea, elevele profesoarei Maria Săvinescu dovedesc multă voință și ambiție, reușind la București, în fața unui public destul de numeros, să lase o impresie frumoasă. Duminică, Ceahlăul susține acasă un meci care se anunță a fi foarte greu, cu experimentata echipă CSM Sibiu. Sperăm totuși, că seria succeselor pe teren propriu se va îmbogăți cu o nouă victorie. (Ceahlăul, marți, 26 noiembrie 1968)

HANDBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Meci internațional România tineret-Spania

Numeroșii iubitori de handbal din Piatra Neamț vor avea ocazia să asiste la întâlnirea internațională amicală de handbal dintre echipa de tineret a României și reprezentativa Spaniei. Printre componenții echipei spaniole vom avea ocazia să-i vedem evoluând pe Morales, Arme, Morera, Sagara, Median, De Miguel. Antrenorii lotului național de tineret (Pintea și Pană) vor deplasa un lot din care nu vor lipsi Dincă, Orban, Ștef, Spek, Birtalan, Stentzel, Oprescu, Bota și alții. După cum se știe, în competiția,, Cupa orașului București,,, care s-a încheiat luni seara, ibericii au reușit să furnizeze cea mai mare surpriză a turneului, întrecând echipa Ungariei cu scorul de 19-15. Partida va avea loc joi, 21 noiembrie, în sala Ceahlăul, începând de la ora 19. În deschidere (ora 17,30) campioana județului Neamț, Relonul Săvinești, întâlnește formația divizionară Cauciucul Oraș Gheorghe Gheorghiu Dej. (Ceahlăul, miercuri, 20 noiembrie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

România tineret-Spania 14-21 (7-11)

Așteptată cu legitim interes, partida internațională amicală de handbal între echipa de tineret a țării noastre și cea a Spaniei a dezamăgit în mare măsură, nereușind să se ridice la presupusele așteptări furnizate de comportarea celor două formații în recentul turneu al Cupei orașului București. Spaniolii și-au luat o meritoasă revanșă la Piatra Neamț (luni seara, pierduseră în fața românilor cu scorul de 26-22, după un meci echilibrat), impunându-se de la început printr-o circulație a balonului la semicerc foarte bună și prin realizarea unor goluri spectaculoase, în urma unor combinații surprinzător de sigure.

Echipa noastră de tineret a practicat un joc lipsit de spectaculozitate, iar cauza înfrângerii acesteia, de proporții, poate fi pusă în bună măsură pe lacunele dovedite în sistemul defensiv, care nu a făcut nimic pentru un efort de ermetizare, lăsând oaspeților satisfacția unor pătrunderi facile pe semicercul nostrum. În prima parte a jocului, scorul a avut o evoluție echilibrată, deși pe teren s-a înregistrat o oarecare nervozitate. Juan Morera, cel mai periculos atacant spaniol, și-a coordonat din ce în ce mai calm coechipierii, astfel că la pauză avantajul lor este de 5 goluri. Echipa noastră de tineret a continuat însă să joace dezorientat, irosind în zadar numeroase ocazii, încercând cu gratuitate să înscrie de la semidistanță și evitând angajările pe semicerc ale pivoților (dintre care Răduțu și Birtalan au fost totalmente neinspirați).

După pauză, cu toate eforturile de a egala ale românilor (de altfel, reușesc acest lucru, la scorul de 14-14, într-o perioadă de declin a ibericilor), adversarii lor rămân în continuare stăpâni pe combinații, adăugându-se acestei forme bune a jucătorilor de câmp și cea a portarului Alonco, care a salvat baloane uneori imposibile. Și, culmea, arma noastră tactică, cu care am obținut victorii de prestigiu-contraatacul, a fost în acest joc un apanaj al spaniolilor, surprinzător, mai ales în această a doua repriză. Astfel, avantajul a crescut considerabil, ajungându-se, treptat, la scorul final de 21-14 în favoarea Spaniei. Echipa pregătită de antrenorii Pintea și Pană a fost lipsită de coeziune, coordonatorul unei bune părți a jocului nostru-Stentzel, dovedind o orientare destul de primitivă în jocul pozițional. (Cristian Livescu, Ceahlăul, sâmbătă, 23 noiembrie 1968)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O verificare utilă

Relonul Săvinești-Cauciucul Gh. Gheorghiu Dej 20-25 (11-11)

La prima ei evoluție într-o companie mai redutabilă, campioana la handbal a județului nostru a furnizat în fața divizionarei B-Cauciucul un joc combinativ destul de plăcut, reușind în câteva rânduri chiar să conducă la 2 goluri diferență. După scorul egal realizat la pauză, handbaliștii din Săvinești reiau ceva mai îndrăzneț partida, prin Dandu și Ciucanu care își creează faze mai bine concepute. Dar finalul aparține oaspeților, evident mai rutinați, care forțează ritmul și înscriu în ultimele minute golurile victoriei. Partida a constituit o utilă verificare a potențialului echipei Relonul, care se gândește la un loc în divizia secundă a țării. Dar până la calificări trebuie destule lucruri puse la punct și mai presusus de orice, capitolul rezistență fizică. Săvineștenii par greoi, se mișcă mecanic, combină fără fantezie. În plus, se pare că în momentul de față echipa se află încă în faza căutărilor tactice și a selecției posturilor. De aceea îi lipsește organicitatea. (Ceahlăul, duminică, 24 noiembrie 1968)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B-Ceahlăul-Metalul București 1-0

Ceahlăul a trecut în fruntea clasamentului

Partida de duminică a reușit o dată în plus să destrame crusta de neîncredere care a despărțit etape de-a rândul pe membrii formației locale de suporterii lor. Ceahlăul a confirmat cu acest ultim meci susținut în sezonul de toamnă pe teren propriu că rezultatele obținute anterior nu au fost deloc întâmplătoare, ele datorându-se unei ambiții, consolidate cu timpul, de a-și făuri o echipă sudată, dăruită cu tot sufletul unei concepții colective de a stăpâni terenul. Duminică, emoțiile localnicilor erau furnizate legitim mai ales de locul fruntaș ocupat de metalurgiștii bucureșteni în liga secundă. Pe gazon aceste emoții s-au destrămat încet-încet la constatarea că de fapt echipa oaspete are pretenții cu mult mai modeste decât cele ce, aparent, i s-au acreditat. Ea a făcut tot posibilul pentru a scoate un meci egal la Piatra Neamț și puțin a lipsit ca dorința aceasta să se transforme în realitate, după abuzuri de tot felul de a trage de timp.În minutul 25, Dragu șutează de la distanță în adversar, Negustoru din apropierea fazei reia cu putere, dar balonul întâlnește rădăcina barei. Rând pe rând, Meder și Pătrașcu, ratează apoi din poziții evident favorabile. Metalul a revenit sporadic în jumătatea de teren a nemțenilor, fără prea multă tragere de inimă, acțiuni destrămate cu ușurință de apărare, care a avut în Iencsi un pilon de netrecut. A doua parte a jocului găsește gazdele cu mult mai decise. În minutul 55, Pătrașcu, în nota sa caracteristică de incisivitate, creează o fază periculoasă în careu, Meder prelungește balonul dar acesta nimerește în brațele portarului. Două minute mai târziu, la o lovitură liberă de la 18 metri executată tot de Meder, traiectoria este perfectă, dar din nou bara îi salvează pe metalurgiști. La un atac furnizat de Ciocârlan în minutul 78, balonul este expediat de acesta în careu, Pătrașcu luftează, dar Meder, deși puțin dezechilibrat, preia direct în plasă: 1-0 pentru Ceahlăul. Golul deschide apetitul publicului, totuși cu toate insistențele lui, partida se va epuiza cu acest scor, consemnând o victorie pe deplin meritată a favoriților. (C. Livescu, Ceahlăul, marți, 19 noiembrie 1968)

Clasament:

1. Ceahlăul    14    8     2    4   19-11    18

2. Poli Galați  14    8     2    4   22-15    18

Divizia C-Început de reafirmare

Letea Bacău-Cimentul Bicaz 1-1 (0-1)

Desfășurată pe un vânt puternic, partida dintre Letea Bacău și Cimentul Bicaz a fost destul de pasionantă, mai ales că oaspeții au condus cu 1-0 până în minutul 70 al întâlnirii. Respectând aproape în întregime indicațiile antrenorului Vasile Chelaru, Cimentul a șutat mult de la distanță și destul de periculos la poarta adversă, mai ales în prima repriză, când a avut avantajul vântului. Astfel, Hacman în minutul 40 deschide scorul printr-un șut plasat pe jos de la circa 20 metri.

În partea a doua a întâlnirii gazdele inițiază atacuri din ce în ce mai periculoase la poarta bine apărată în acest meci de Vasilache. Totuși, o singură dată acesta a fost învins, când vârful de atac Lupu a preluat cu capul în gol o centrare în careul bicăzenilor. În formația Cimentul întâlnim numeroși tineri dornici de afirmare. De obicei aceștia, în marea lor majoritate juniori cooptați în echipele de seniori, dovedesc mult talent, dar nu și destulă experiență. Ei se manifestă stângaci în atacul asupra adversarului, mențin mult balonul, se strecoară cu teamă prin firidele apărării sau ezită să închidă la timp culoarele propriei apărării, au complexe specifice vârstei etc.

Astfel, jucătorii din Bicaz trebuie să capete tot mai mult gustul riscului și al angajării totale. E drept, partidele din divizia C sunt dure, cer o mare rezistență fizică și psihică. S-a remarcat în acest meci întreaga echipă, în mod deosebit Vasilache, Mark, Ungureanu, Hacman. (Traian Coman, Ceahlăul, miercuri, 20 noiembrie 1968)

Articolul precedentConstantinescu: ”Vreau să rămân la Ceahlăul”
Articolul următorCMI Urban între 2 bazare și Mall