0:00

CMI Urban între 2 bazare și Mall, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bazarul din piața Muncii va începe să funcționeze faptic începând cu data de 1 febuarie 2014. Comercianții care au deschise magazine în Bazarul din Dărmănești au timp până atunci să-și încheie contracte pentru modulele noi din piața Muncii și au și timpul fizic să-și mute marfa în noul bazar.

”În momentul de față este finalizat primul tronson de module și se lucrează la cel de-al doilea tronson. Noi sperăm ca în noul proiect de buget să prindem bani și pentru construcția celui de-al treilea tronson. Oricum la începutul lunii februarie comercianții care încheie contracte de închiriere a spațiilor vor putea începe să vândă acolo”, a declarat viceprimarul municipiului Piatra Neamț, Aurelia Simionică. Bazarul din Piața Muncii este prevăzut cu 52 de spații comerciale, fiecare dintre acestea însemnând un modul cu patru căsuțe.

Un bazar, două bazare

Momentan bazarul din Piatra Neamț funcționează undeva în cartierul Dărmănești, pe o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați. Fiecare comerciant care vinde de la chiloți la lenjerie și piulițe plătește pentru terenul de sub ghereta acoperită cu nylon sau cu tablă în cazurile fericite, 0.51 bani pe zi, pe metrul pătrat. Nici nu e de mirare că pe lângă faptul că vânzările nu merg din cauza crizei financiare prin care trec nemțenii, ca toți românii de altfel, nu-ți vine să-ți plătești chiria pe un spațiu insalubru și neamenajat. Toată lumea are datorii la chirie spun cei din bazar. Mai mult, unii nici nu vor să-și încheie contracte noi pentru că șansele sunt pierdute. De 8 ani de zile de când bazarul din Piatra Neamț funcționează în Dărmănești, zeci de societăți au dat faliment sau pur și simplu au renunțat să mai vină să-și vândă marfa în bazar din cauza lipsei condițiilor oferite de administratori. Există însă și luminița de la capătul tunelului, chiar și în condițiile în care tunelul are două capete. Cel de-al doilea bazar din municipiul Piatra Neamț, cel nou, pe care Primăria și CMI Urban îl pun la dispoziția comercianților, pe strada Muncii, gard în gard cu piața de gros.

„Vrem, nu vrem, ne mutăm”

”Nu avem ce să facem. La început erau vreo 70 de societăți. Acum mai sunt jumătate poate din ele. Unii au plecat în alte părți, alții au renunțat. Ne vom muta în Bazarul nou și am făcut eforturi pentru a fi cu chiria la zi în speranța că acolo vom prinde un loc cu vad pentru vânzare, mai în față. Se spune că acesta ar fi unul dintre criterii. Nu e ușor și nu se merită. Nu supraviețuiești din așa ceva. Chiriile sunt destul de mari pentru ceea ce este acum aici. În urmă cu 8 ani era mocirlă. Am mai turnat noi ciment, am făcut porți și așa mai departe. Ne mutăm acolo pentru că în altă parte nu avem unde să ne ducem. Deja am găsit înțelegere la doamna viceprimar și ne-a lăsat să stăm aici până acum. Desigur acolo chiriile vor fi mai mari pentru că sunt altfel de condiții. Nu știu în schimb ce vânzări vom avea. Ne ducem acolo și asta este, așteptăm să vedem când începem să ne mutăm”, a spus una dintre doamnele care are stand în bazarul din Piatra Neamț.

”Asta este. Vrem, nu vrem, ne mutăm. Cu siguranță chiriile vor crește și în plus vom avea și utilități de plătit. Așteptăm să semnăm noile contracte. Chiria aici e în jur de 5 milioane pe lună, iar metrii pătrați ai chioșcurilor diferă de la unul la altul. Fiecare și-a amenajat cum a putut. În sfârșit, vom vedea ce va fi de acum înainte, toată lumea se va chinui să fie cu datoriile la zi către Urban pentru că altfel nu poate încheia contract nou”, a spus un domn care vinde la un chioșc din bazar încă de la înființarea acestuia.

CMI Urban între 2 bazare și Mall, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În noul bazar doar cu datoriile plătite

În opinia CMI Urban situația este foarte clară. În noul Bazar se vor muta doar cei care își plătesc datoriile vechi. Restul vor fi acționați în instanță și nu li se vor mai încheia alte contracte. Lucru care ar trebui să se întâmple și cu cei care au contracte încheiate în celelalte piețe, față de care pare să existe altă politică de tip „PileCunoștințeRelații”. Datoriile acumulate de chiriașii din Bazar însumează însă împreună cât cele neplătite de piețarii care vând în toate cele trei piețe de cartier. Asta dacă facem abstracție de firmele care au datoriile la secret.

”De la cei care au contracte în Bazar în momentul de față avem de încasat debite de 96.600 lei. Din acest debit două firme au de achitat 24.000 de lei, SC Ana Mona și 28.000 de lei, IF Crăciun V.A. Maria. Restul firmelor au datorii curente care cu siguranță vor fi achitate odată cu reînnoirea contractelor. În bazarul din Dărmănești chiria se achită doar pentru teren pentru că respectivele chioșcuri sunt amenajate de comercianți, nu sunt chioșcurile CMI Urban. Chiria pentru teren este 0,51 metrul pătrat pe zi. La bazarul nou sunt acele căsuțe special amenajate, iar teoretic chiriile nu vor fi cu mult mai mari. Așa am discutat cu reprezentanții comercianților din bazar, diferențele la chirie nu vor fi foarte mari dar deocamdată nu s-au stabilit tarifele. După ce se vor muta vom vedea exact cum va fi”, a precizat ing. Neculai Timaru, inginer șef CMI Urban Piatra Neamț.

În orice condiții, comercianții din bazar au promis că odată cu mutarea pe strada Muncii nu își vor abandona patrupedele care de opt ani încoace le păzesc mărfurile  și supraveghează asupra siguranței vânzătorilor și cumpărătorilor. Ei ştiu cel mai bine cine și ce se învârte prin bazar și în jurul acestuia.

Irina CĂLIN

Articolul precedentSportul nemțean în presă și arhive
Articolul următorVreme frumoasă

1 COMENTARIU

  1. Interesant articolul, insa, ati uitat sa precizati cine este noul administrator al acestui bazar! Cum a ajuns fostul sef al politiei locale Craiescu sef la bazar? Pe ce criterii si cu cine a dat concurs? Ce se va intampla cu terenul fostului bazar si unde va ajunge, pt. ca in targ se aude ce deja Pinalty a pus cheara pe el?! Cum de a fost mutat bazarul gard in gard cu piata angro, piata ce apartine sefului camerei de comert si industrie Neamt, Mihai Apopei, un om apropiat primarului si clicei acestuia?!! CUMSI DE CE SUNT INTREBARI PERTINENTE CARE CU SIGURANTA VOR DOSI ADEVARUL MULT TIMP!

Comentariile sunt închise.