0:00

  • „Bucuria este nemărginită, cu atât mai mult cu cât, și aici, la nivelul județului Neamț foarte mulți oameni, unii cu responsabilitate, au cântat «prohodul» Spitalului Bicaz”, a declarat primarul Nicolae Sălăgean

Ministerul Sănătății a dat aviz favorabil pentru structura organizatorică a Spitalului Orășenesc Bicaz. Vestea a fost transmisă în urmă cu puțin timp și Primăriei Bicaz, care a pregătit, ieri, actele necesare încheierii contractelor cu Casa de Sănătate Neamț. Aprobarea dată pentru începerea activității medicale de la Bicaz s-a dat cu încadrarea în Planul național de paturi. Astfel, pentru unitatea spitalicească au fost aprobate 60 de paturi, din care 50 pentru internare în regim de spitalizare continuă și 10 paturi pentru internare în regim de spitalizare de zi. La spitalul de aici vor funcționa nu mai puțin de 5 compartimente, cu următoarele specializări: Medicină internă (cardiologie, neurologie), Pediatrie (compartiment cronici – distrofici), Obstretică-Ginecologie (neonatologie), Recuperare, medicină fizică, balneologie (recuperare medicală neurologie). Cel de-al cincilea compartiment și cel care va fi solicitat pentru cele mai multe intervenții este cel de Primiri Urgențe. Potrivit schemei de organizare acceptată de minister, spitalul va putea folosi: o farmacie, o sală de mici intervenții, laborator de analize medicale (servicii externalizate), laborator radiologie și imagistică medicală, laborator de recuperare, medicină fizică și balneologie (bază de tratament), cabinet diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, săli de tratamente. Pentru Ambulatoriul Integrat al Spitalului au fost aprobate cabinete în specialitățile: Medicină internă, chirurgie generală, Obstetrică-ginecologie, Pediatrie, Neurologie, ORL, Oftalmologie, Cardiologie.

Încăpăţânare

Acceptul ministerului de a elibera actul decizional pentru reînceperea activității medicale de la Spitalul Bicaz reprezintă pentru primarul Nicolae Sălăgean un motiv de bucurie. Acesta a declarat că rezultat mult-așteptat îl pune pe seama încăpățânării și încrederii pe care le-a avut vreme de doi ani, dar care aparține și personalului din primărie care i-au fost alături în tot acest timp.
„A fost multă încăpățânare, pentru că, dacă n-ar fi existat, poate că n-am fi ajuns la situația de astăzi care este una cu totul deosebită. Și eu și personalul din primărie și cetățenii orașului, în momentul în care o să vadă că acest lucru s-a realizat o să fie o fericire generală. A fost și încredere. Acest sentiment de încredere, din păcate, după trecerea celor doi ani de zile a început să scadă mai ales că, sub conducerea a doi miniștri de la Ministerul Sănătății, am ajuns cu intervențiile noastre, cu documentația necesară până la momentul în care trebuia să se emită acest aviz. Numai că, de fiecare dată, când trebuia emis acest document ministrul era înlocuit. Sigur că, încăpățânarea a fost cea care a contat și prin documente și prin prezența pe la ușile de la Ministerul Sănătății, prin factorii responsabili de acolo. Am fost și rămân încă un luptător și atunci când îmi pun ceva în gând spre rezolvare trebuie s-o fac. Am o vorbă, chiar dacă trebuie să mă strecor pe sub pământ trebuie să ajung la ceea ce mi-am propus. Bucuria este nemărginită, cu atât mai mult cu cât, și aici, la nivelul județului Neamț foarte mulți oameni, unii cu responsabilitate, au cântat «prohodul» Spitalului Bicaz. Asta, probabil, și în ideea de a mă demobiliza. N-au reușit acest lucru, ci, din contră, am fost mai mobilizat pentru că am vrut să demonstrez că s-a făcut o mare nedreptate pentru oamenii din această zonă, asta în condițiile în care, așa cum este precizat și în Constituția României, asigurarea sănătății cetățenilor este o problemă de stat și trebuie tratată în consecință”, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz.

Trei ani de aşteptare

La 1 aprilie 2011 Ministerul Sănătătii a tăiat orice finanțare pentru spitalul din Bicaz, în aceeași oală fiind băgate alte 67 de spitale din țară. Spitalele nu au fost desființate, fiind ținute pe linie de plutire doar în documente, fără a mai avea vreo relație contractuală cu Casa de Sănătate. În momentul în care a fost închis, spitalul contabiliza datorii în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei vechi. În parte, pentru managementul defectuos, dar și pentru dobânzile datoriilor care nu au fost onorate către furnizorii de servicii și medicamente. Acum, chiar dacă s-a dat aviz pentru „învierea” spitalului, primarul Nicolae Sălăgean a precizat că mai sunt câteva aspecte de rezolvat. Următorii pași constau în stabilirea contractelor medicilor cu CJAS Neamț și alegerea unui manager, urmând ca în acest sens, locul să fie ocupat, pe perioadă nedeterminată, prin concurs.

Marian TEODOROF

Articolul precedentDa unde-i dom prifect?
Articolul următorO nouă „vitejie” marca Orlando / A jefuit o bătrână de 79 de ani

1 COMENTARIU

  1. Deocamdata daca spitalul nu are medici…se deschide doar pe hartie!Angajarea MEDICILOR E MAI GREA DE FACUT DECAT DOSARU !Ma indoiesc ca o sa se poata aduna echipa medicala anul asta…dar cine stie..cu ceva pensionari si ceva medici certrati cu directorul Lazar de la Piatra Neamt e posibil!CHESTIA CU DESCHISU SPITALULUI..E PENTRU CAMPANIA ELECTORALA DIN TOAMNA SAU E DE CURSA LUNGA???

Comentariile sunt închise.