0:00

Și târgnemțenii și-au luat porția de apă sfințită, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Luni, 6 decembrie, de Bobotează, peste o sută de enoriași din Parohia Sfântul Haralambie din Târgu-Neamț au venit să participe la slujba de sfințire a apei și să-și ia acasă în sticle și alte recipiente apa sfințită, cea dătătoare de minuni. După oficierea slujbei de dimineață, toți enoriașii, în frunte cu preotul Teoctist Caia, au ieșit în curtea bisericii unde se afla crucea construită odată cu biserica, închinată acestei zile. Zeci de pet-uri și alte recipiente aflate pe masa din fața crucii, așteptau să fie umplute cu apă sfințită.

Legat de această zi sfântă sărbătorită de toți enoriașii de confesiune ortodoxă din România, părintele Teoctist Caia, a ținut să mărturisească: „Astăzi, Biserica noastră Ortodoxă serbează botezul Domnului. Această sărbătoare mai are și denumirea de Arătarea Domnului, pentru că în această zi când Hristos vine la Iordan, Sfântul Ioan Botezătorul îl arată lumii, prezentându-l: Iată mielul lui Dumnezeu , Cel ce ridică păcatele lumii. În același timp  se arată Sfânta Treime în deplinătatea ei. deci, Fiul se botează, Tatăl grăiește și Duhul Sfânt se arată în chip de porumbel. În această zi se sfințesc apele, iar la miezul nopții din ziua precedentă se schimbă întreaga fire a apelor. De aceea se numește agheasma amare, care se deosebește de agheasma pe care o dau preoții prin biserici sau prin casele oamenilor. Agheasma mare sfințește toată făptura, este agheasma spre mântuire”.

Legat de faptul că mulți enoriași respectă cu sfințenie timp de nouă zile obiceiul de a nu spăla rufe, alții chiar nespălându-se trupește timp de tot de atâtea zile, părintele Teoctist Caia e de părere că aceste obiceiuri vin doar din credința lor puternică: „Eu cred că credincioșii trebuie să se spele, trebuie să se îngrijească. Acest obicei de a nu spăla vine din credința lor puternică față de apa sfințită, își impun anumite rânduieli ca să nu împieteze apa care este sfântă în aceste zile”. După ce toate sticlele cu apă au fost sfințite, am consemnat și păreri ale enoriașilor.

„De 20 de ani vin aici la biserică în această zi să iau apă sfințită și să mă rog lui Dumnezeu. Duc apa acasă la familie și în fiecare dimineață luăm fiecare câte trei guri de apă sfințită pentru a ne curăța de păcate”, ne spune o doamnă respectabilă.

„Niciodată nu am lipsit de Bobotează la biserică, așa că am venit și în acest an să iau apă sfințită să duc la toată familia. Este o zi importantă pentru toți credincioșii, iar această apă ne va spăla de cele rele. Trebuie să avem credință și să nu mai facem rău la semenii noștri”, ne-a declarat și o bătrânică. (C.T.S.)

Articolul precedentȚapi să fie că restu se face
Articolul următorIncompatibilități la Prefectură