0:00

Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din Piatra-Neamț, s-au întors încununați de succes în urma participării lor la Olimpiada Națională de Religie, la nivelul seminariilor și liceelor teologice ortodoxe, care a avut loc, în acest an, la Alba-Iulia (23-26 aprilie). Cei 4 participanți, care au reprezentat Seminarul Teologic din Piatra Neamț, au obținut 3 premii deosebit de importante. Cel mai mare succes a fost atins de elevul Alexandru Oprea, din clasa a XI-a, care a pășit pe prima treaptă a podiumului, reușind să se claseze pe locul I la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române.

Seminariștii pietreni, vârfuri la Olimpiada Națională de Religie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„M-am pregătit încă din timpul vacanței, perioadă în care părintele profesor coordonator Ștefan Oprea mi-a oferit mai multe cărți pentru studiu. Apoi, pregătirea a continuat pe tot parcursul anului școlar astfel încât prin multă muncă, dar în același timp încrezător, am reușit să ajung la un rezultat bun. A fost o competiție grea în care n-au lipsit emoțiile și mă bucur că până la urmă s-a încheiat cu un succes”, a spus elevul Alexandru Oprea. În baza rezultatului de la Olimpiada Națională de Religie, seminaristul are avantajul de a fi acceptat fără concurs de admitere la orice facultate de teologie ortodoxă din țară.

Seminariștii pietreni, vârfuri la Olimpiada Națională de Religie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La aceeași competiție, elevul Ciprian Blaga, din clasa a XII-a, coordonat de prof. pr. Dan-Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din Piatra-Neamț, a obținut Mențiune la disciplina Dogmatică. Ciprian a apreciat faptul că rezultatul a fost obținut, în mare măsură, datorită dragostei, față de această disciplină, care a fost sădită de profesorul-coordonator.

„A fost o experiență de nedescris, de care am avut parte datorită dragostei pe care părintele director mi-a insuflat-o pentru Dogmatică. Mai mult decât o disciplină, încărcată de mister ce îți arată că pe Dumnezeu nu-L putem cunoaște pe deplin. La fel de adevărat este că în spatele acestui rezultat au stat și multe zile de pregătire. Sunt mulțumit că prin această experiență am avut ocazia de a învăța noi lucruri care mă fac să mă simt mai aproape de Dumnezeu”, a spus Ciprian.

Seminariștii pietreni, vârfuri la Olimpiada Națională de Religie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pentru Ioan Marius Săndulache, elev în clasa a IX-a, debutul la Olimpiada Națională de Religie a fost o reușită, care îi dă încrederea de a se ambiționa și de a promite că își dorește ca, în anii următori, să obțină rezultate mai bune.

„Mulțumesc pr. Ștefan Oprea pentru că m-a sprijinit în tot acest timp. Studiul biblic al Vechiului Testament reprezintă o componentă esențială a istoriei neamului omenesc de la crearea lui și până la venirea lui Hristos. A fost o competiție emoționantă pe care aș repeta-o oricând. Asta îmi dă încrederea de a merge și la alte olimpiade și să ajung cât mai departe”,a spus Ioan Marius.

Dincolo de rezultatele obținute anul acesta, directorul Seminarului Teologic, a evidențiat faptul că la baza succesului nu contează doar studiul individual, cât mai ales relația apropiată dintre elev și profesor.

„Participarea elevilor noștri la Olimpiada Națională de Religie, de anul acesta, care a avut loc la Alba-Iulia, a fost încununată de succes prin obținerea premiului I la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române și de cele două mențiuni: la Dogmatică și Studiul Vechiului Testament. Sigur că, meritul aparține elevilor, datorită studiului individual intens, dar, totodată, este și un merit al profesorilor coordonatori, care fac dovada unei bune colaborări și a unei relații apropiate între elev și profesor. De asemenea, aceste premii reprezintă o reușită a activității desfășurate la nivel de catedră. Suntem onorați și bucuroși pentru rezultatele deosebite care aduc un plus de prestigiu Inspectoratului Școlar Neamț, Arhiepiscopiei Iașilor și Patriarhiei Române”, a spus prof. pr. Dan-Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din Piatra-Neamț. (M. TEODOROF)

Articolul precedentUnic – 50 de ani / Maria Săvinescu-file de poveste (II)
Articolul următorPetrotub – Kosarom 1-0 (1-0)