Zi agitată la Compania Judeţeană ApaServ Neamţ. Actuala conducere a societăţii, directorul interimar Petcu-Victor Movilă a solicitat, la numărul unic de urgenţă 112, sprijinul poliţiştilor de la municipiu deranjat de prezenţa fostului manager Cătălin Ionuţ Dughir şi a consiliului de administraţie prezidat de Vasile Dăscălescu.
De aici încolo, lucrurile au continuat în stilul tipic al neînțelegerilor de la Apa Serv. Consiliului de Administraţie ( varinata Dăscălescu) care este încă înregistrat la Registrul Comerţului, conform extrasului nr. 8214 din 14 martie 2017 s-a întrunit într-o ședință informală. Atât membrii, cât şi directorul tehnic de producţie, Cătălin Dughir, proaspăt întors din concediu s-au trezit cu poliţia la uşa sălii de şedinţe. „Practic, dimineaţă când am venit la serviciu mi s-a dat o dispoziţie nr. 59 pe care am refuzat să o semnez pentru că am cerut şi documente suport care au stat la baza ei, dar acea dispoziţie, eu consider că este un posibil abuz în serviciu pentru că practic pe un contract de mandat suspendat mi se suspendă şi contractul individual de muncă. La ora actuală, eu nu beneficiez de articolul 41 din Constituţia României, să am drept la muncă. Mă voi adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă şi voi face şi plângere penală împotriva celor care au abuzat şi au luat aceste măsuri. Practic nu am crezut că în prima zi de muncă se sună la 112 şi voi fi legitimat de poliţie pentru că m-am prezentat la serviciu”, a spus Cătălin Dughir.
Actuala conducere ( Movilă) motivează dispoziţia nr.59 din data de 10 martie prin prevederile legii nr. 31/1990, art. 155 şi art. 137, care face referire la „suspendarea de drept din funcţia de director general, până la rămânerea definitivă a hotărârii instanţei”, respectiv „ contractul individual de muncă este suspendat pe perioada mandatului”. În discuţie este adus şi Codul Muncii, care la art. 49 spune că „în cazul suspendării contractului individual de muncă se suspendă toate termenele care au legătură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia situaţiilor în care contractul individual de muncă încetează de drept”. Constatând că cererea 1.539 din 10 februarie 2017 a fost aprobată de preşedintele CA revocat ( dar încă existent la Registrul Comerțului) prin hotărârea AGA nr.10 din 22.09.2016, iar dispoziţia a fost semnată de un salariat fără competenţă, se dispune încetarea contractului individual de muncă nr. 424 din 3 noiembrie 2008. Directorul interimar Petcu-Victor Movilă spune că „pe 27 februarie am primit de la Biroul Resurse Umane un dosar cu o cerere a domnului Dughir de reactivare a contractului individual de muncă suspendat în noiembrie 2011, cerere înregistrată pe 10 februarie şi care are viza oficiului juridic, biroului resurse umane, directorului economic, directorului de dezvoltare Ovidiu Iordache şi preşedintelui CA revocat în 11 septembrie 2016. La cerere mai era anexat un memoriu şi o cerere de concediu neînregistrate şi neaprobate de nimeni, nici măcar de Vasile Dăscălescu. Ca urmare a acestei solicitări, dl Iordache emite o dispoziţie de reactivare a contractului de muncă a dl. Dughir fără a respecta cadrul legal”.
Acum la mijloc a căzut şi Ovidiu Iordache, cel care a semnat reactivarea contractului individual de muncă a lui Cătălin Dughir. Acesta va intra în vizorul unei comisii de anchetă pentru abateri disciplinară, măsurile care pot fi luate împotriva sa fiind de la un simplu avertisment şi până la desfacerea contractului de muncă.
Reprezentanţii Inspectoratului judeţean de Poliţie Neamţ susţin că astăzi lucrătorii de la Poliţia municipiului piatra Neamţ au fost sesizaţi la numărul unic de urgenţă 112. La faţa locului a ajuns un echipaj care a constat că este vorba de un conflict de muncă, iar cei implicaţi au fost îndrumaţi să rezolve problema în instanţă, pe cale civilă.
Gianina Buftea