După ce s-au încontrat pe tema compensației pentru transportul public de călători (detalii aici), în ciuda proiectelor comune pe care le au, instituțional vorbind, primarul de Piatra Neamț și președintele Consiliului Județean Neamț sunt în evident război. Ce-i drept, pe Dragoș Chitic (PNL) îl ajută și faptul că nu mai are ce pierde, spre deosebire de Ionel Arsene (PSD).

Un nou front de luptă se deschide între cei doi, pornind de la solicitarea companiei județene Apa Serv de a majora tarifele la apă și canalizare. Societatea, aflată în subordinea Consiliului Județean prezidat de Arsene, are deja avizul ANRSC pentru a crește prețul, iar acum se străduiește să obțină acordul comunităților locale care fac parte din ADI Aqua Neamț și primesc apă de la Apa Serv, inclusiv Consiliul Județean Neamț, ca entitate distinctă și acționar majoritar al companiei.

Vlad Angheluță, directorul Apa Serv, a explicat că solicitarea majorării prețului este motivată de mai multe lucruri: cheltuielile cu munca vie (creșterea salariului minim), influența inflației, toate creșterile cu cheltuielile materiale pe sectorul de mentenanță și, cel mai important, influența redevenței pe investițiile făcute prin celebrele proiecte, investiții exploatate de Apa Serv.

Primarul de Piatra Neamț se declară ”indignat de această propunere”: ”Este nefiresc ca, în Piatra Neamț, în condițiile în care suntem deja în top 10 național în privința prețului mare al apei, compania județeană Apa Serv, o societate a Consiliului Județean Neamț, să solicite o nouă majorare de preț. Există deja o nemulțumire generală a locuitorilor județului Neamț față de calitatea serviciilor oferite de Apa Serv, față de tarifele practicate pentru apa furnizată și pentru serviciile de canalizare menajeră. Mă declar indignat de această intenție! Atât eu, cât și colegii mei liberali din Consiliul Local ne vom opune acestei majorări. Solicit președintelui Consiliului Județean Neamț să ia atitudine în privința dorinței companiei subordonate instituției pe care o conduce! Nu e normală majorarea prețului apei, în condițiile în care veniturile nemțenilor sunt cele mai mici din țară, iar prețul apei ar ajunge al patrulea cel mai mare din țară”, a declarat Dragoș Chitic.

Consiliul Județean Neamț, care este reprezentat de Miron Radu Tudorel în ADI Aqua Neamț, nu a decis încă mandatul cu care îl va împuternici pe acesta să voteze propunerea de majorare a tarifelor la apă și canalizare. Potrivit adresei expediate de ADI Aqua Neamț la toate UAT-urile, însoțită de un model de hotărâre ”pentru” și unul ”împotrivă”, consiliile locale au 30 de zile la dispoziție să își trimită decizia, adică până pe 9 august, în caz contrar ”se prezumă că UAT-urile au acceptat tacit delegarea atribuțiilor lor”. În adunarea Aqua Neamț, este nevoie de votul a două treimi din membri, special împuterniciți în acest sens, prin mandat special, și de votul majorității celor prezenți.

Apa Serv solicită majorarea cu aproximativ 25% a prețului la apă, de la 3,8 lei/mc la 4,82 lei/mc, și cu 30 de bani în cazul canalizării, de la 3,5 lei la 3,8 lei/mc. (D.O.)