0:00

Scumpirea carburanților, lovitură pentru transportatori, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Majorarea, de la 1 aprilie, a accizei pentru carburanți cu 0,7 cenți pe litru reprezintă o lovitură puternică pentru toți transportatorii, fie că vorbim de cei care se ocupă de transportul de mărfuri sau de cei care operează în domeniul transportului de persoane.

„Ca să putem face un calcul corect referitor la ceea ce presupune scumpirea carburanților, ar trebui să ne raportăm și la prețurile din 2012 și 2013. Din punctul meu de vedere, scumpirea cu 40 de bani pe litru reprezintă un procent de 7-8 la sută din prețul carburantului raportat la perioada 2012-2013. Creșterea prețului la carburant presupune o creștere a cheltuielilor totale pentru un transportator”, spune Cristian Șerban, președintele Asociației Județene a Operatorilor Nemțeni de Transport Rutier (AJONTR).

Și cum, pentru un operator de transport, cheltuielile pentru combustibil reprezintă, în momentul de față, aproape 40 la sută din cheltuielile totale dintr-o lună, majorarea prețului la carburant duce automat la o creștere a cheltuielilor pentru combustibil cu încă zece procente, lucru care duce la „neutralizarea” profitului.

„Marea problemă a oricărui transportator este aceea de a-și putea menține în niște parametri cât de cât acceptabili cota profitului, care se situează undeva în jurul valorii de 10 la sută. O creștere a cheltuielilor pentru combustibil cu 7 sau 8 procente aproape că anulează profitul”, mai spune Cristian Șerban.

Pe cale de consecință, majorarea prețului la carburant va duce, inevitabil, la schimbarea politicii de prețuri. Cei direct afectați vor fi, în ultimă instanță, călătorii.

„Cetățenii care utilizează serviciile de transport public de călători vor avea de suferit, la fel ca și cei care se aprovizionează cu marfă prin intermediul transportatorilor de profil. Din acest punct de vedere, consider că măsura dezavantajează, în primul și în primul rând, populația”.

Cel mai probabil, „alinierea” prețurilor practicate atât de transportatorii de călători, cât și de transportatorii de marfă, se va produce în cursul lunii viitoare. Cu cât anume vor fi majorate tarifele, rămâne la latitudinea fiecărui transportator în parte.

„Luna viitoare se va regândi întreaga politică de prețuri, pentru că acum, în aprilie, fiecare va sta să analizeze foarte bine aspectele care decurg din majorarea prețului la carburant. Din punctul meu de vedere, această majorare se va face raportat la prețul per kilometru. Dacă, în momentul de față, pentru transportul de persoane, la o capacitate medie de 30 de locuri, prețul este de 3,5 sau 4 lei, acesta va crește cu aproximativ 50 de bani pe kilometru. Probabil că aceeași majorare se va aplica și pentru transportul de mărfuri. Depinde foarte mult de fiecare transportator în parte, de felul în care va decide să își alinieze politica de prețuri pentru a putea face față noii situații”, conchide președintele AJONTR Neamț, Cristian Șerban.

Alex SÎRBU

Articolul precedentDeputatul Arsene și mass-media
Articolul următorSăptămâna plantărilor la Roman