0:00

Muncim uşor, dar fără spor
* autoritățile locale și județene și-au pus mâna-n cap când, uitându-se pe graficele de lucrări, au realizat că nu s-a făcut mai nimic

Ședința de la Roman pe tema modului de desfășurare a proiectului european câștigat de Apa Serv pentru extinderea rețelei de canalizare și modernizarea stației de epurare s-a transformat într-un spectacol nereușit și scump pentru buzunarele nemțenilor. Autoritățile locale și cele județene și-au pus mâna-n cap când, uitându-se pe graficele de lucrări, au realizat că nu s-a făcut mai nimic. Constructorii, cei care sunt plătiți pentru a face lucrările, s-au arătat cei mai calmi, chiar dacă există pericolul să fie penalizați și, mai rău, ca județul să piardă o finanțare de peste 107 milioane de euro. Este doua oară când constructorii promit într-o lună că se vor ține de treabă, iar conducerea Apa Serv speră ca totul să fie lapte și miere. Președintele Consiliului Județean, Culiță Tărâță și primarul Laurențiu Leoreanu spun că așa nu se mai poate și atrag atenția asupra riscului de a pierde finanțarea, ceea ce ar însemna că pentru viitoarele atrageri de fonduri europene Neamțul ar putea fi respins din cauza modului defectuos în care se desfășoară proiectul.

Scandal cât Moldova pe tema proiectului european Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un pic spre deloc

La ședință au participat președintele CJ, Culiță Tărâță, vicepreședintele Dan Manoliu, primarul Laurențiu Leoreanu, directorul Doru Conachi, directorul Apa Serv, Cătălin Dughir, managerii de proiecte și reprezentanții celor trei firme care au câștigat licitațiile: TLSIT și Moldocor – pentru extinderea rețelei de canalizare și Passavant – modernizarea Stației de Epurare.

Datele prezentate de autorități arată că din peste 14.000 de metri de rețea de canalizare s-au executat în Roman doar 4.761, din cele 379 de cămine de canalizare – doar 105, din cele peste 1.060 de racorduri – doar 361, din peste cele 5.500 de cămine de refulare – doar 1.749 și din cele 13 stații de pompare – niciuna.

“La întâlnirea de pe 3 iunie cu TLSIT și Moldocor am primit promisiuni că de pe 12 iunie se va intra cu mai multe echipe, pentru a recupera din grafic. În acest moment, nicio echipă de la Moldocor nu mai lucrează în Roman. În cartierul Danubiana am primit sprijin de la Agrana care ne-a preluat canalizarea din cartier. Pe 3 iunie mi s-a promis că stația din proiect va fi gata până la finele acestei luni. Nu s-a făcut nimic. Pe 30 iunie, Agrana nu va mai permite preluarea canalizării. Ce facem cu dejecțiile din casele oamenilor?! Lucrările sunt părăsite. În cartierul Petru Rareș nu s-a băgată o lopată în pământ! Eu nu mă sperii ușor, dar de data aceasta situația mi se pare cu adevărat gravă. Dacă acest proiect nu se încheie, va fi un dezastru financiar, Comisia Europeană ne-ar putea sancționa pentru proiectele viitoare și riscăm să rambursăm întreaga sumă primită”, a spus Laurențiu Leoreanu.

Scandal cât Moldova pe tema proiectului european Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Lucrări, nu prea – decontări, la zi

Președintele Culiță Tărâță a cerut explicații de la managerul de proiect, cel ce trebuie să monitorizeze continuu buna desfășurare a fiecărei lucrări, arătându-se deranjat că Neculai Ivanonv (Team Lider) nu a fost prezent la întâlnire. “Îl deranjăm prea mult?”, a întrebat președintele Tărâță, fiind informat că de fapt directorul Dughir nu a luat legătura cu Ivanov pentru a fi prezent la discuții. În schimb, Ovidiu Iordache, responsabil al Apa Serv cu aceste lucrări, a recunoscut că “întârzierile sunt substanțiale”: “Nu există o mobilizare din partea Moldocor. Au fost notificați săptămânal și au spus că se vor mobiliza. Li s-a făcut deja o notă de înștiințarea asupra faptului că putem aplica penalități și chiar să reziliem contractul”.

Președintele Tărâță a criticat modul în care Apa Serv monitorizează derularea proiectului: “Dle. Dughir ați făcut o conferință de presă și ați lăudat proiectul, ați spus că totul este lapte și miere. Dacă nu vom lua măsuri draconice riscăm să pierdem proiectul. Nu mă interesează sancțiunile ce trebuie aplicate constructorilor, eu vreau ca acest proiect să intre în normal. Nu mă încălzește cu nimic că cineva va plăti, ci faptul că puneți în pericol proiectul. Săptămânal vom organiza un comandament la Roman și aștept raportări la zi cu ce s-a realizat. Până nu raportați nu se mai face nicio plată”, a ordonat președintele CJ, mai ales că Apa Serv este la zi cu decontările către constructori.

TLSIT se șicanează cu Moldocor

În sală au fost prezenți și reprezentanții celor două societăți asociate în lucrare – TLSIT și Moldocor. Deși poate părea incredibil pentru un om de rând și în fața unui proiect de asemenea amploare, reprezentanții Moldocor au declarat: “Avem discuții cu plata facturilor. Nu se intră la lucru până nu se rezolvă. Am lucrat pe ce s-a încasat”. Nici reprezentanții TLSIT, cei care primesc banii, nu au venit cu explicații suplimentare, comentând doar că problema este între cele două firme, chiar dacă vorbim de un proiect european ce vizează cetățenii din Roman: “Moldocor poate să spună orice. E o chestie internă de-a noastră”.

Nici autoritățile nu s-au băgat în această discuție pentru a obliga părțile să se înțeleagă. Primarul Leoreanu a intervenit cu o variantă: “Ce aveți de gând (n.r. – Moldocor)? Dacă nu se poate, asta este, până la urmă nu are decât TLSIT să facă toată lucrarea. Îmi pare foarte rău, dar acum este un dezastru”.

Directorul Apa Serv a subliniat faptul că plățile către TLSIT s-au făcut, mai departe nefiind treaba companiei dacă acesta a achitat și partea către Moldocor. Singura variantă propusă de Cătălin Dughir este de a stabili puncte clare și, în caz de neîndeplinire, să se aplice penalități. Mai târziu în timpul discuțiile din vizitele făcute pe șantier, directorul Apa Serv a lăsat de înțeles că nici aplicarea de penalități nu e o idee bună: “Nemulțumirea noastră este aceeași, cei doi constructori nu merg în ritmul programat. Dacă am veni foarte rapid cu penalități ar înseamna o blocare mai mare a constructorilor. Eu sper să-și dea seama că proiectul trebuie finalizat și să pună mâna să lucreze și să intre în ritmul stabilit”.

Despre rezilierea contractului nu se pune problema spun factorii de decizie deoarece asta ar însemna un pericol foarte mare de a pierde proiectul: “Asta ar fi un dezastru. Trebuie să-i punem la treabă pe cei care au câștigat licitația, pentru că la licitații este coadă mare. Am vorbit cu Cocuț (reprezentant TLSIT), i-am zis că ne cunoaștem bine, dar alta este lucrul concret. Nu avem mamă, nu avem tată. Populația ne ia de mânecă și ne întreabă ce am făcut. Acest proiect este de 107 milioane de euro și dacă vin corecții ferească sfântul cine va plăti. Va plăti Apa Serv. Şi populația județului”, a spus președintele Tărâță.

Scandal cât Moldova pe tema proiectului european Apa Serv, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Stația de epurare gâfâie și ea

Nici pe proiectul legat de modernizarea stației de epurare lucrurile nu merg mai bine, gradul de execuție al lucrărilor fiind de doar 13,6% asta în condițiile în care termenul de finalizare a fost prelungit acum până în septembrie anul viitor. În noiembrie 2012, firma Passavant Roediger GmbH  a câștigat lucrările, iar graficul este acum, adică doi ani mai târziu, de 13%. Reprezentantul societății a explicat că lucrarea este întârziată pentru faptul că un subcontractor nu a făcut față volumului de muncă: Vom veni cu un nou subcontractor și vom recupera. Firma inițială s-a mișcat încet și acum mai aducem o firmă din Constanța”.

Nici la proiectul de extindere a canalizării în Săbăoani nu se lucrează mai cu spor. Managerul de proiect a spus că s-au realizat 6 kilometri de rețea doar de TLSIT, lucru ce l-a scos din sărite pe primarul Laurențiu Leoreanu: “Adică la Roman s-au făcut 4 kilometri și la Săbăoani 6? Halal națiune”. Acesta le-a cerut reprezentanților de la Moldocor să se apuce de treabă de astăzi, nu de luni cum au promis: “Vremea este bună, puteți lucra și noaptea, în două schimburi. Când vreți să lucrați, când dă înghețul?”.

Oficialitățile au promis că, săptămână de săptămână, se vor întâlni la Roman, inclusiv pe șantierele deschise prin proiect pentru a verifica și în teren dacă firmele își fac treaba și dacă responsabilii de la Apa Serv se asigură de acest lucru.

Claudia MATEI

Articolul precedentEuroparlamentare la comune Grințieș și Grumăzești
Articolul următorȚapu și Ursărescu la Curtea de arbitraj