Șase fabrici și firme din Neamț, care au activitate de fabricare a altor produse din minerale nemetalice (produse din ciment, articole de ceramică, dale, pavele, borduri, etc) și care utilizează silicea cristalină, au fost controlate de inspectorii de muncă din Neamț. Verificările sunt ample, sub formă de campanie ce a început în luna iunie și se încheie la sfârșitul acestui an. Controale s-au făcut și în vară, apoi, în luna octombrie, inspectorii de muncă au revenit la firmele cu probleme pentru a verifica dacă s-au remediat deficiențele constatate inițial. Dar și în luna noiembrie, când la şase firme tot au fost găsite nereguli. Inspectorii de muncă i-au obligat pe angajatorii să-și întocmească documentațiile care impun reguli ce au menirea să-i ferească de răspundere în cazul vreunui accident sau îmbolnăvire profesională și, mai important, să prevină astfel de evenimente.
“În etapa a doua a campaniei au fost controlaţi un număr de 6 angajatori, cu un numar de 34 lucrători de la locurile de muncă ce au fost controlate. S-au constatat un număr de 9 deficienţe pentru care s-au dispus 9 măsuri de remediere”, a declarat miercuri, 13 decembrie, în conferință de presă, Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț.
Ce au de făcut angajatorii: să efectueze măsuratori pentru a evalua nivelul expunerii la silice cristalină, comparativ cu valorile limită de expunere, să evalueze riscurile pentru muncitori generate de silicea cristalină, să ia măsuri pentru desemnarea și instruirea corespunzătoare a lucrătorului responsabil pentru acordarea primului ajutor în caz de accidentare. Cu alte cuvinte, să facă niscai demersuri hârțogărești și ceva investiții financiare pentru sănătatea și securitatea în muncă a proprilor angajați, dacă inspectorii de muncă nu i-au amendat. Expunerea, de pildă, a muncitorilor la praful de silice cristalină, peste limitele admise, poate duce, în timp, la silicoză, la boală pulmonară obstructivă cronică, spun specialiștii, la risc crescut de tuberculoză, afecțiuni cardiovasculare, de imunitate, ale rinichilor. (C.I.)