În perioada 27 septembrie -3 octombrie, la magazinele Kaufland din Piatra-Neamţ a avut loc „Săptămâna reciclării”, o primă campanie de probă prin care au fost colectate sticle de sticlă şi plastic, dar şi doze de aluminiu prin automatul SGR (sistemul de garanţie-returnare).
Ca de obicei, oamenii au făcut cozi în ultimele zile ale campaniei, venind cu sacii pentru a scăpa de pet-uri şi doze. În schimbul acestora primesc un voucher în valoare de 50 de bani pentru fiecare ambalaj reciclat, voucher cu care pot cumpăra produse sau pe care le pot scade din bonul cumpărăturilor făcute în aceleaşi magazine.
În Piatra-Neamţ au mai făcut astfel de campanii Lidl şi Supeco. De la 30 noiembrie, potrivit autorizaţiilor integrate de mediu, toţi operatorii înscrişi vor avea obligaţia de a implementa sistemul SGR de reciclare pentru toate categoriile de ambalaje reciclabile.
Raportarea pentru cantitatea de ambalaje de unică folosinţă reciclate se face atât la APM, cât şi la ADI ECONEAMŢ.
„Cea mai bună variantă ar fi ca producătorii să schimbe ambalajul, astfel încât toate ambalajele să fie reciclabile, dar le convine mai mult să plătească amenda şi tot ies în profit, decât dacă schimbă întreg procesul de ambalare. Eu îmi fac probleme şi am discutat şi la Bucureşti, legat de această dublă raportare. Apoi mai sunt unele lacune pe care legislaţia va trebui să le acopere. De pildă, ce se va întâmpla cu aceste ambalaje colectate intră toate în sistemul de colectare sau se întorc la producători? Pentru că nu se primesc decât acele ambalaje care sunt intacte, neboţite. Vom vedea ce va fi după 30 noiembrie”, a declarat Bogdan Gavrilescu, preşedintele ADI ECONEAMŢ.
Producătorii, importatorii și comercianții de băuturi au avut obligația de a se înregistra în SGR până la data de 28 februarie anul acesta pentru reciclarea ambalajelor de unică folosință din plastic, aluminiu sau sticlă, cu dimensiuni între 0,1 l și 3 litri, conform Hotărârii de Guvern nr. 1074/2021.
Odată cu licențierea operatorului care va administra sistemul de garanție-returnare, respectiv RetuRO, a început perioada de implementare a sistemului. În 2024, sistemul ar trebui să fie funcțional, pe întreg teritoriul României.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini: Bogdan Călian