0:00

În urma unei dezbateri publice, reprezentanții Primăriei Roman vin cu o nouă propunere de reglementare a contorizării și facturării individuale a apei, după ce ultimul proiect pe această temă a fost retras de pe ordinea de zi a Consiliului Local pentru a fi discutat mai întâi în ADI Aqua Neamț. Primarul Laurențiu Leoreanu spune că nu a primit niciun răspuns de la operator, semn că acesta nu are nimic împotrivă, iar regulamentul nou, după ce va fi supus votului aleșilor locali, va ajunge iar la ADI Aqua Neamț. Vestea proastă este că acesta trebuie votat și la nivel de județ pentru a putea fi pus în practică.

“Vom înainta, după vot, documentația către Aqua Neamț și Consiliul Județean, iar acestea să găsească un regulament unitar care să se aplice în tot județul. Este drept că trebuie să se și vrea, iar eu mi-aș dori să existe un interes”, a spus edilul Romanului.

Vestea la fel de proastă este că metodologia propusă de autoritățile locale nu elimină cea mai mare problemă a romașcanilor – diferența de consum de la apometrul blocului și suma citirilor apometrelor din apartamente.

Acordul tuturor proprietarilor sau de pe tronson

Propunerile pentru întocmirea metodologiei de repartizare și facturare individuală a consumului de apă s-au discutat cu reprezentanți din Consiliul Local, ai Primăriei Roman și ai Apa Serv. Pentru a putea încheia contracte individuale direct cu operatorul de apă, romașcanii trebuie să schimbe sistemul de distribuţie al apei pe verticală cu cel de distribuţie pe orizontală, prin separarea tehnică la nivel de branşament pentru fiecare apartament, să-și modifice și instalația anterioară și înregistrarea consumului să se facă printr-un contor de branşament de clasă C. Proiectul suspus dezbaterii prevede că pentru modificarea instalaţiilor interioare proprietate comună din imobil este nevoie de acordul tuturor proprietarilor de pe scară, respectiv tronson. Partea bună este că cei care semnează nu trebuie neapărat să-și modifice instalaţia interioară pentru măsurarea separată a consumului de apă, în aceste condiţii rămânând să fie alimentat prin vechea instalaţie.

Aprobare doar pentru cei fără datorii

Dosarul solicitării de separare a măsurării consumului de apă se va depune la Apa Serv, acesta urmând să aprobe în scris cererea în termen de 15 zile. Pentru a primi aprobarea de separare a măsurării consumului, trebuie ca toți solicitanții din dosar să fie de plata la zi a tuturor datoriilor către operator. Proiectarea şi execuţia modificărilor necesare instalaţiilor interioare se vor realiza pe costul romașcanilor cu agenţii economici agreaţi de către Apa Serv și care va trebui să fie făcută publică la sediile societății.

Prima factură se va face după vechiul sistem în baza celor constatate prin procesul verbal de citire a consumului de apă la zi, conform indicaţiilor repartitoarelor de costuri, încheiat cu ocazia recepţiei şi punerii în funcţiune a noii instalaţii. Începând cu luna următoare, facturarea se va face numai în baza noului contract individual de furnizare/convenție individuală de furnizare, conform indicaţiilor de consum înregistrate de noul contor individual de branşament.

Diferențele de consum se plătesc

Conform proiectului, consumul de apă înregistrat pe contorul de branşament al condominiului cuprinde: consumul individual pe apartamente și consumul comun – diferenţa dintre suma consumurilor individuale și înregistrarea de pe contorul de branşament. Cantitatea de apă facturată cuprinde consumul individual și cota parte din consumul comun stabilită de reprezentantul legal al utilizatorilor direcți sau asociația de proprietari. City-managerul Ovidiu Bojescu, membru în comisie, spune că prin utilizarea contorilor de clasă C și citirea apometrelor în aceeași zi ar putea dispărea diferențele de consum, dar dacă vor apărea, acestea vor fi, ca și până acum, împărțite la consumatori. Cu alte cuvinte, citirea de pe contorul de la apartament nu va fi neapărat cea trecută și pe factură. Primarul Laurențiu Leoreanu explica la un moment dat că este firesc, pentru că și cei de la E-ON au un preț de producție pentru energie, care este de cel puțin 10 ori mai mic decât cel plătit de consumatori decoarece el conține și pierderile de pe rețea, pierderi care, la Roman, sunt estimate de operatorul Apa Serv la peste 50%. Adică fiecare romașcan plătește o dată ce consumă și mai plătește în plus pentru că rețelele de distribuție sunt vechi iar porțiuni din ele s-au schimbat în ultimii 5 ani. În plus, lucrările din ultima perioadă demonstrează că specialiștii companiei nu au habar de rețeaua subterană, găsind la ultimele intervenții mai multe conducte de apă și canalizare care duc spre “nicăieri”, dar apa este plătită de oameni.

Singura veste bună este că cei care vor investi câteva milioane de lei vechi bune pentru a-și contoriza separat consumul de apă nu vor avea de suferit de pe urma rău-platnicilor, în cazul în care aceștia vor fi debranșați, fie direct de la apometrul din fața ușii, fie de pe rețeaua veche – în cazul în care nu execută lucrările de deviere.

Claudia MATEI

Articolul precedentDe la Ministerul Justiției, Alin Antochi vrea să ajute Judecătoria Piatra Neamț
Articolul următorLupul cenuşiu acuză poliţia de “fabricarea” unui dosar penal