0:00

Dezbaterea pe tema contorizării individuale a apei s-a finalizat la Roman, urmând ca propunerile venite de la romașcani să fie înaintate ADI Aqua Neamț. Soluția cea mai bună acceptată de ambele părți ar fi ca fiecare apartament din bloc să aibă apometrele pe casa scării, ceea ce ar permite o citire într-un timp relativ scurt și o debranșare numai pentru rău-platnici. Totuși, costurile proiectului instalației sunt mari pe familie, iar administrația locală sau compania nu pot subvenționa costul, spune primarul municipiului.

“Unii romașcani au propus ca apometrul să fie instalat la ușă, pe cheltuiala companiei Apa Serv. Nu cred că societatea va suporta acest cost, fiind vorba de proprietate privată. Nu putem mulțumi pe toată lumea, dar vom căura linia mediană. Legea nu ne permite ca din bugetul local să suportăm cheltuiala instalării apometrelor pe casa scării. Dacă ar fi o lege la nivel național, cum este reabilitarea termică, am putea face acest lucru. Apa Serv nu ia în calcul o astfel de investiție”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

O variantă bună, dar tot costisitoare, o reprezintă telecitirea apometrelor, printr-un sistem bazat pe fibră optică și care a fost implementat la un bloc ANL. Dar, blocul aparține municipalității, astfel încât pentru celelalte imobile din oraș nu se va putea suporta proiectul din bani publici, ci din banii proprietarilor, costurile fiind estimate la peste 300 milioane de lei vechi.

“Rezultatele sunt foarte bune, diferențele de consum înregistrat aproximează doar 20 de lirti. Vom vedea dacă vom putea extinde și către celelalte blocuri ANL. Dacă există asociații sau blocuri care vor să vadă sistemul, noi le punem la dispoziție datele. Într-o ședință cu asociațiile de proprietari vom veni cu rezultatele obținute și le vom oferi informațiile despre proiectul pilot”, a mai spus primarul Leoreanu.

Cu alte cuvinte, autoritățile se “spală pe mâini” de această problemă a romașcanilor care stau la bloc și plătesc diferența de apă înregistrată de apometrul general și suma apometrelor de pe scara de bloc. Romașcanii care au investit deja într-o instalație de apă de pe casa scării pot avea, în viitor, varianta de a încheia contract individual cu Apa Serv, asta dacă societatea va fi de acord să factureze consumul de apă și canalizare pe fiecare familie. (C. MATEI)

Articolul precedentApa Serv vrea legalitate
Articolul următorFundația Mișcarea Populară face masă rotundă