După un scandal care s-a întins mai bine de un an de zile pe tema religie în școli, joi, 24 septembrie a apărut, în “Monitorul Oficial”, o metodologie de organizare care, chipurile, stabilește cum va fi predată disciplina religie în școli.
De departe, una dintre reglementările cele mai dubioase vizează indirect activitatea la catedre a profesorilor de religie. Astfel, elevii care sunt înscriși la ora de religie, pe bază de cerere, se pot retrage oricând de la orele de religie, iar media generală le va fi încheiată fără această disciplină.
Cu alte cuvinte, profesorii încep cu un număr de elevi la clase, dar nu au idee cu câți ar putea termina anul, deoarece elevii se pot retrage când au chef. Potrivit metodologiei, cererile se depun, de regulă, până la sfârșitul lunii decembrie, pentru anul școlar următor. Cererile de frecventare a orei de religie după începerea cursurilor școlare sunt aprobate de consiliul de administratie, dacă la nivelul școlii se organizează predarea disciplinei religie pentru cultul solicitat.
Ce se întâmplă cu elevii care nu se înscriu?
Pentru elevii care nu solicită frecventarea orei de Religie sau cărora nu li s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină, unitățile de învățământ stabilesc prin propriul regulament de organizare și funcționare activitățile pe care aceștia le pot desfăşura, spațiile în care se desfășoară activitățile, precum și responsabilitățile privind asigurarea supravegherii și sigurantei elevilor, în perioada în care ceilalți elevi ai clasei participă la ora de Religie, se mai arată în metodologia publicată în Monitorul Oficial.
Așa cum ne-a precizat prof. Mihai Giosan, inspector de religie din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Neamț , pentru prima oară, în metodologie întâlnim termenul de ”audient”.
„Practic, elevii pot cere să participe, ca audienți, la orele de religie. Elevii care participă ca audienți la ora de religie, nu vor fi evaluati”, a precizat inspectorul Giosan.
Elevii care nu au solicitat participarea la religie și absentează nu intră în răspunderea cadrelor didactice. Reamintim procentajele elevilor care au fost înscriși la ora de religie (procentaje fără a lua în calcul opțiunile noilor înscriși în învățământul preuniversitar – n.r.): Bacău – 94%; Botoșani – 89%; Iași – 93%; Neamț – 94%; Suceava – 92%; Vaslui – 96%.
Metodologia poate fi vizualizată AICI (M. TEODOROF)