Judeţele Regiunii de Nord-Est (4 dintre acestea fiind chiar pe graniţă!) au rămas, și în septembrie 2017, cele mai afectate de comerțul ilegal cu țigarete, se precizezaă într-un studiu Novel Research. Ponderea calculată la nivel naţional este de 37,6%, în scădere totuşi cu sub un punct procentual (pp) față de iulie 2017.
“Regiunea vest continuă să aibă o cotă ridicată a comerțului ilicit, de 26,6%, iar trendul de creștere din iulie se menține (plus 2,1 pp față de iulie). În septembrie, cea mai substanțială majorare a pieței negre se înregistrează în partea de nord-vest a țării (plus 4,7 pp comparativ cu iulie, până la 16,1%). O cotă ridicată se înregistrează și în sud-vest (19,2%), chiar dacă se află în scădere (minus 2,8 pp) Din punct de vedere al provenienței, categoria „cheap whites” continuă să dețină cea mai mare pondere (57,3%), urmată de produsele provenite din Moldova (25,7%, în creștere cu 0,5 pp față de iulie) și Ucraina (10,9%, în creștere cu 2,4 pp). Ponderea produselor provenite din Serbia rămâne relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, Director Novel Research.
“În ciuda faptului că autoritățile de control apasă puternic pedala anticontrabandă, pentru 1 din 6 țigări consumate în România în continuare nu se plătește nicio taxă. Cererea pentru produse mai ieftine, netaxate, va exista întotdeauna”, a precizat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România.
“Autoritățile de aplicare a legii, Poliția, Poliția de Frontieră, Vama, DIICOT, au depus eforturi susținute pentru a ajunge la acest rezultat vremelnic. În lipsa coordonării dintre cei chemați să facă legi și cei obligați să le aplice, asistăm însă la o muncă sisifică, reluată iar și iar…”, a menţionat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.
“Nivelul contrabandei este încă departe de valoarea medie din Uniunea Europeană, de circa 10%. De aceea, este nevoie în continuare de colaborare între autorități și mediul privat”, a declarat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.
“Iată că în ciuda eforturilor susținute ale autorităților, piața neagră a scăzut doar cu un punct procentual, iar în partea de vest a țării creșterea se menține. Sperăm ca aceste eforturi să fie sprijinite și de cadrul de reglementare și de fiscalitate, factori care influențează direct piața legală și implicit veniturile la buget provenite din accize”, a menţionat Valentin Canura, Sales Development Manager, Imperial Tobacco Romania.
Potrivit reprezentanților Direcției Generale a Vămilor, “în perioada ianuarie –septembrie, acțiunile Vămii Române din aria combaterii contrabandei cu țigarete au avut ca rezultat reținerea cantității de 34.501.983 țigarete”.
Producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea contrabandei în continuare, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa trei miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, ceea ce înseamnă echivalentul bugetului destinat Apărării. (ZCH NEWS; FOTO: Novel Research)