Războiul dintre primarul de Tarcău și consilierii locali PNL a depășit faza reclamațiilor, a discuțiilor printre dinți și a certurilor printre uși. S-a ajuns la refuzul consilierilor de a participa la ședințe. Nu la 3 ședințe consecutive, pentru că asta ar atrage dizolvarea CL, dar la 2 din 3, da. Cel puțin așa spune Manole Dănuț Fârțală, liderul grupului PNL, care a înaintat un protest președintelui de ședință și i-a cerut să vegheze la respectarea regulamentului. Pe ordinea de zi a ședinței, care ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul săptămânii trecute, se aflau validarea unui nou consilier și rectificarea bugetului local. Ședința nu s-a mai ținut pentru că toți consilierii PNL s-au retras, din motivele enunțate în protest. În esență, nemulțumiri față de atitudinea primarului care ”lansează acuzații peste tot cu privire la blocajul cauzat de consilierii liberali, care nu îi permit să modernizeze comuna”. Dar dincolo de acuzațiile reciproce, blocajul a ajuns deja în faza consecințelor: profesorii din Tarcău au rămas fără salarii. Directoarea școlii, Daniela Mîțu, i-a trimis un SMS consilierului Fârțală care, la rându-i, este profesor la un liceu din Piatra-Neamț: ”Știți că ați lăsat salariații școlii fără salarii prin neprezentarea la ședința de CL și nevotarea rectificării bugetare? Toți avem credite bancare și termene scadente pentru ele. Vi se pare normal ceea ce se întâmplă? Conștientizați gravitatea situației? Știți că majoritatea colegilor noștri au ca venit doar acest salariu? Vă rog să rezolvați problemele care privesc interesele școlii și ale salariaților ei!”
Răspunsul consilierului a fost că pe ordinea de zi nu era nimic legat de salariile personalului din învățământ.
Întrebat care este de fapt motivul tensiunilor dintre primar și consilierii PNL, Manole Dănuț Fârțală a spus: ”Dl. primar nu respectă legea și face ce dorește dumnealui fără să țină cont de consiliul local. A concesionat terenuri, prin încredințare directă, unor persoane pe care le agreează, inclusiv fiicei dumnealui, motiv pentru care i-am făcut plângere penală pentru conflict de interese și abuz în serviciu. Iar acesta este doar un exemplu. Însă sunt nenumărate. S-a dus cu un grup de copii la Bruxelles și a decontat 700 de milioane de lei vechi costurile acestei deplasări, după care a venit să mai ceară 200 de milioane din banii primăriei pentru același lucru. Eu cred că nici Consiliul Județean nu-și permite să cheltuiască atâția bani pentru o deplasare, da-apăi o primărie de comună”.
La rândul său, primarul Iulian Găină a declarat că el a stopat jaful din păduri, comuna având cel mai mare forestier ca suprafață din țară, și din acest motiv cei ar ar fi vrut să facă afaceri bănoase caută prin toate mijloacele să-l înlăture din primărie.
”Nu am un singur dosar penal, am mai multe, că m-au reclamat întruna, dar din câte știu eu, până în momentul de față, nu mă pot numi penal și sper să plec din primărie cu fruntea sus. Bineînțeles că ei blochează activitatea primăriei, de aceea am și montat camere de luat vederi, înregistrez ședințele de consiliu local și apoi le dau prin televiziunea prin cablu, ca să vadă oamenii ce se întâmplă și să-i ia la întrebări direct pe consilierii care se opun proiectelor, nu pe mine”.
Cât despre cel mai recent dosar penal întocmit la plângerea consilierilor, pentru conflict de interese și abuz în serviciu, Parchetul Bicaz a dat clasare pentru prima acuzație și a înaintat lucrarea Poliției Neamț pentru a face cercetări pentru cea de-a doua.
Cristina MIRCEA