0:00

Ramona Raţă – Rodica Murguleţ/ Bucuria revederii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Recordmana europeană de junioare în proba de 3.000 de metri obstacole, atleta Ramona Rață, revine an de an la Piatra Neamț pentru a-și întâlni părinții și fosta profesoară, Rodica Murguleț. Stabilită de 10 ani, la Livorno, în Italia, multipla campioană națională de junioare și tineret este căsătorită cu un medic endocrinolog și are o fetiță în vârstă de 3 ani, Greta Ludovica. Profesoara Rodica Murguleț i-a fost a doua mamă, iar bucuria revederii este de fiecare dată mare. ”Reîntâlnirea cu Ramona este foarte emoționantă, deoarece ea a fost cea mai bună sportivă a mea. A excelat în probelele de 2.000 și 3.000 metri obstacole. Mă bucur de câte ori o revăd. Ţinem legătura în permanență”. Şi Ramona Rață este foarte fericită că a trecut în noul an alături de cei dragi. “Sunt încântată că m-am întors acasă să petrec revelionul cu familia mea, din care face parte și doamna profesoară Murguleț. Îi mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru mine. Am reușit să organizăm o seară frumoasă, a venit și Laura Mironaș din Austria, fosta mea colegă de liceu”.

Record european de junioare

În urmă cu 14 ani, pe 4 iulie 1999, Ramona Rață a obținut cel mai important rezultat din carieră: a câștigat proba de 3.000 metri obstacole, la Campionatele Naționale de tineret și seniori, cu rezultatul de 10 minute, 59 secunde, 47 de sutimi, stabilind un nou record european de junioare. “N-am să uit niciodată bucuria pe care mi-a făcut-o Ramona la Campionatele Naționale de tineret și seniori din capitală, în 1999. În acea zi a avut de susținut și ultima probă din cadrul examenului de bacalaureat, la istorie. Apoi, în jurul orei 13 am plecat spre capitală, iar la ora 20 a luat startul în cadrul probei de 3.000 m obstacole, reușind să stabilească un nou record european de junioare. A fost o zi senzațională. Cursa s-a desfășurat într-un ritm rapid și, pe lângă recordul european, a câștigat titlul național la tineret și medalia de bronz la seniori”. Ramona Rață a povestit despre cursa care a făcut-o celebră că “după cum știți aceasta durează 7 tururi  și jumătate. După primele trei tururi de pistă eram foarte obosită, mai ales că venisem în aceeași zi în capitală. A patra tură am alergat mai ușor, apoi am renăscut, am uitat de oboseală și am câștigat clar cu un timp foarte bun. Eu întotdeauna am avut finișuri excelente”. Recordmana europeană a pășit în lumea atletismului la vârsta 9 ani și timp de mai bine de un deceniu a cucerit peste 25 de medalii de aur, argint și bronz la Campionatele Naționale de junioare, tineret și senioare. Iată cum a descoperit-o profesoara Murguleț: ”Am fost în selecție la Şcoala nr. 12 (actualul Liceu Comercial Spiru Haret), era în clasa a 3-a. Am remarcat-o pentru că avea o serie de calități deosebite și nu m-am înșelat. Peste doi ani, la vârsta de 11 ani a câștigat medalia de bronz la pentatlon și tot medalie de bronz a cucerit și în proba de 800 m. Imediat după aceste două concursuri a triumfat la etapa finală a Crosului de la Zalău”. După absolvirea Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității “Vasile Alecsandri” din Bacău, promoția 2003, Ramona Rață s-a stabilit în Livorno, unde lucrează în cadrul unei companii farmaceutice. “În Italia nu am renunțat la sport. Sunt mai slabă cu 3 kg, decât atunci când făceam sport de înaltă performanță. Particip la întreceri atletice de întreținere și-mi plac foarte mult”.

Realizări profesionale

Profesoara Rodica Murguleț a lucrat în performanță un deceniu și jumătate. Între anii 1997 și 2000 a fost inspector de educație fizică și sport la ISJ Neamț, perioadă în care echipele de handbal, volei și fotbal ale LPS Piatra Neamț și Roman au obținut performanțe notabile. În anul 1999 a înființat la Piatra Neamț filiala Facultății de Educație Fizică și Sport din Bacău, printre studenții de atunci aflându-se mari sportivi de performanță: voleibaliști Laura Mastahac și Ionuț Harbuz, handbalistele Cătălina Marinescu Vornicu, Cristina Dârjan, Ionela Bostan.

Eveniment editorial

“Exerciții pentru învățarea deprinderilor motrice” este titlul cărții lansate în octombrie 2012, în cadrul cercului pedagogic de educație fizică de la Şcoala nr. 11 din Piatra Neamț. Apărută la editura Cetatea Doamnei, lucrarea la care și-au adus contribuția 11 autori, a fost redactată la inițiativa profesoarei doctorand Cătălina Popa Grigoraș, fiica Rodicăi Murguleț. Ceilalți autori sunt : Adrian și Răzvan Caba, Andrei Ursache, Constantin Pancu, Rodica Murguleț, Gheorghe Popa Grigoraș, Cecilia și Sebastian Blaj, Giuseppe Asăvoaei, Sebastian Coroi. Lucrarea vine în sprijinul profesorilor de specialitate cu noutăți din atletism, oină, badminton, dans, fotbal, gimnastică, handbal și schi. Lansarea cărții a fost precedată de demonstrații de duble dutch, rolingball și exerciții de dificultate aplicabile în lecția de educație fizică susținute de elevii de la Şcoala nr.11. Rodica Murguleț spune că fiica sa, Cătălina Popa Grigoraș, fost director adjunct al Şcolii “Daniela Cuciuc” în perioada 2008- 2011, se află la a patra carte scrisă. “În această vară va susține teza de doctorat. A fost o bună atletă de performanță. A obținut numeroase rezultate meritorii, s-a aflat și în lotul național de junioare. La pentatlon, la ștafetele de 4×200 m, 4×400 m și la 200m, la 400 m s-a evidențiat în mod repetat. Am doi nepoți pe care-i iubesc ca pe ochi din cap, Alexandru în vârstă de 12 ani și Codrin Gabriel, în vârstă de 9 ani. Suntem o familie fericită și foarte unită. Ginerele meu, Gheorghe Popa Grigoraș este profesor de educație fizică la Colegiul Național Petru Rareș”.

Revederea de 40 de ani

Anul trecut, profesoara Murguleț a participat la revederea de 40 de ani de la terminarea Facultății de Educație Fizică și Sport din Bacău. Absolvenții promoției 1972, printre care s-au mai aflat soții Marcela și Simion Ţăranu, Dorina Moisă, Neculai Urdă, Ştefan Mingiuc s-au întâlnit la Piatra Neamț cu profesorii universitari: Sanda Constantinescu, Maria și Vasile Ghenadi, Nicolae Guidea și cu îndrumătorul de an, Constantin Şnel. “Astăzi pentru mine este o zi deosebită, din două motive: primul familial, pentru că nepotul meu cel mic, Codrin Gabriel împlinește 8 ani și al doilea, de suflet, pentru că m-am întâlnit cu dumneavoastră, dragii mei profesori și colegi. Sunt fericită și mulțumită că ne revedem. Nici nu-mi vine să cred că au trecut 40 de ani de când am încheiat studiile academice”, a spus Rodica Murguleț. Ex-decanul facultății băcăuane, Sanda Constantinescu (gimnastică) a ținut să precizeze că promoția 1972 a fost una dintre cele mai bune . ”Ați fost profesioniști și unde mergeam, ne mândream cu voi”. Şi profesorul de atletism, Constantin Şnel, îndrumătorul de an, a fost foarte încântat de revederea cu foștii săi studenți: “Ați fost frumoși și rămâneți frumoși! M-am uitat când v-ați întâlnit în hol. Nu erați stingheri, erați aceeași din camerele 66, 67… Vă felicit pentru tot ce ați făcut pentru educația fizică și sportul de performanță.”.

Ana MOISE

Articolul precedentCeahlăul participă la ISTRIA WINTER CUP 2014
Articolul următorReacții la articolul „Contract de tip mafiot Troleibuzul – Transmoldavia