0:00

Protestul copiilor s-a încheiat așa cum a început: spontan, însă problema decontării cheltuielilor făcute de reprezentanții Asociației ”Ceahlăul 05” către compartimentul economic al Consiliului Județean rămâne una nerezolvată. Nici bannerele purtate de micii fotbaliști, nici discursul lui Toder Șteț, coordonatorul Centrului de copii și Juniori, nu pot eluda legea și disciplina financiară. Ori, la acest capitol, Culiță Tărâță a fost foarte clar.

Protestul s-a încheiat, problemele rămân, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”La această disciplină și rigoare financiară țin foarte mult și nimeni nu poate fi deasupra legii. Nu ne putem juca cu finanțele publice, doar în virtutea faptului că noi, politicienii, suntem trecători. Azi suntem în CJ, mâine în altă parte. Funcționarii publici ai CJ rămân în urma noastră, aici, și vor trebui să dea cu subsemnatul, alături de noi, în caz că încălcăm legea. Instituțiile statului verifică și trebuie să existe justificări pentru banii alocați”, a spus Culiță Tărâță, președintele CJ.

Diferențele (in)existente dintre juniori și seniori

Viorel Măstăcăneanu, președintele CA al FC Ceahlăul a precizat că nu se poate face o distincție privind cheltuielile Asociației ”Ceahlăul 05” și cele ale echipei de seniori.

”Echipamentele sunt bune și au câte 2-3 rânduri. Nu putem face diferențe la masă, că în același loc mănâncă și juniorii și seniorii, iar doamnele de la bucătărie pun aceeași porție și pentru un senior și pentru un junior. E foarte dificil să împărțim cheltuielile în condițiile în care juniorii joacă la club, dar și pentru echipa de seniori. Apoi, într-o lună în care toate campionatele sunt în derulare, poate cheltui de 3 ori mai mult, iar în alta, în care este vacanță, cheltuielile sunt minime. Atunci, eu cum pot regla facturile să fie corelate cu cheltuielile clubului”, a ridicat problema Măstăcăneanu.

Toader Șteț, coordonatorul centrului de copii și juniori ai Ceahlăului, a precizat, la rândul lui, că finanțările sunt menite a dezvolta clubul și a crește în valoare grupele de copii și juniori.

Protestul s-a încheiat, problemele rămân, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Aceste finanțări sunt absolut necesare pentru a forma o academie de fotbal. Vrem ajutor pentru a amenaja două terenuri pentru fotbal”, a menţionat Toader Șteț, indicând ca locație, terenul ITA, de lângă baraj, care trebuie modernizat, întrucât gazonul și vestiarele sunt într-o stare deplorabilă, iar baza sportivă poate fi utilizată de grupele de copii și juniori ale Ceahlăului. Au fost date și nume de juniori crescuți în curtea clubului de copii și juniori. Printre ei, Ichim, Ștefănescu, Tăbăcariu, sau Popadiuc, cu toate că ultimul, component al naționalei de tineret a României, a fost descoperit și format la Suceava. Deși la întâlnirea cu președintele CJ Neamț au fost prezenți ambii antrenori ai echipelor de seniori ai Ceahlăului, Ovidiu Marc și Costel Ilie, niciunul dintre ei nu a spus că titularii echipei de Liga I, sau rezervele, din meciul cu Astra, spre exemplu, nu au fost promovați de la Asociația ”Ceahlăul 05”, ci au jucat într-una din grupele Centrului de copii și juniori ai Ceahlăului. Sunt două entități juridice distincte. Existența echipelor de juniori, este o cerință obligatorie a manualului de licențiere a unui club profesionist, pentru a juca în Liga I.

Culiță Tărâță a calmat ”spiritele”

”E o idee tâmpită că eu aș obstrucționa sportul. Singura mea problemă este să justificați banii. Nu e rea voință, dar trebuie să fim în legalitate. DNA a solicitat toate hârtiile legate de aceste contracte și nici tonner nu mai avem să facem copii. În luna decembrie, Consiliul Județean a făcut o plată la Asociația Ceahlăul 05 și nici în acest moment nu a fost aduse toate actele juctificative, Viorele (nr – adresându-se lui Viorel Măstăcăneanu, președintele CA al FC Ceahlăul), eu îmi doresc să dormi și tu liniștit, așa cum îmi doresc să dorm și eu. Ce vină am eu, că pentru fiecare ban alocat clubului, trebuie decontări pentru fiecare leu și banii trebuie să fie doar pe asociație? Așa e peste tot, în instituțiile publice. Am văzut că Gigi Ștefan a declarat că eu aș vrea să îngrop sportul.  Sper că a avut un moment de rătăcire sufletească. Mă deranjează că n-a venit aici acel domn Vătăjelu, care e președintele Asociației Ceahlăul 05, să discutăm, să dispară suspiciunile”, a spus Culiță Tărâță.

A fost momentul în care Viorel Măstăcăneanu a intervenit și a afirmat că pe viitor se va urmări rigoarea financiară impusă de compartimentul economic al CJ, atunci când vor fi prezentate facturile asociației, deoarece sumele primite de la CJ sunt importante pentru funcționarea clubului.

Cristi SOROCEANU

Asocierile CJ Neamț cu entități sportive

Asociația ”Ceahlăul 05” (Club Sportiv ce promovează fotbalul în rândul copiilor și formează jucători profesioniști) – 90.000 de lei pe lună

Clubul Cetatea Târgu Neamț (organizată ca un club sportiv neprofesionist) – 20.000 lei pe lună

Asociația Petrotub Roman (club de fotbal neprofesionist) – 20.000 lei pe lună

Volei Club Municipal-LPS Piatra Neamț (multiplă vicecampioană națională și reprezentantă a României în cupele europene timp de 10 ani) – 15.000 de lei pe lună

HCM Roman – (organizat ca și asociație sportivă) – 20.000 de lei pe lună

Volei Club Unic-LPS Piatra Neamț (organizat ca asociație sportivă – cadetele LPS Piatra Neamț sunt calificate la turneul final al campionatului național) – 15.000 de lei pe lună

HCF Piatra Neamț (organizată ca asociație sportivă) – 17.000 de lei pe lună

Clubul Montan Român (unde activează alpinistul Ticu Lăcătușu) – 20.000 de lei pentru expediția pe vârful Tsartse – 6343 metri din nordul Nepalului – 22.04 – 26.05 2014

HCM-LPS Piatra Neamț (asociație sportivă, în care evoluează juniorii 1, 2 și 3 ai LPS Piatra Neamț, de 6 ori campioană națională în ultimii 10 ani – 5.000 de lei pe lună.

Articolul precedentApa Serv, din nou sămânță de scandal la CJ Neamţ
Articolul următorIon Creangă, într-o fotografie inedită