0:00

Peste 600 de sindicaliști de la cea mai mare organizație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, pichetează Parlamentul astăzi la prânz. Acțiunea de protest este anunțată pentru intervalul orar 12-13, când aleșii țării dezbat bugetul de stat pe anul viitor.

Salariile scot profesorii la protest, la Parlament, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProiectul pentru Educație nemulțumește toate categoriile de personal din sistem, potrivit celor precizate de Gabriel Ploscă, viceliderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și liderul SLÎ Neamț . Acțiunea de astăzi succede discuțiile de ieri de la guvern.

Pe lista revendicărilor sunt întârzierea adoptării salariilor stabilite în grila unică pentru învățământ la nivelul anului 2022, neajustarea veniturilor personalului nedidactic „în condițiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariați sunt cuprinse între 1700-2200 lei”, neacordarea sporului pentru condiții de muncă, neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru, inexistența normativelor de personal, nedecontarea navetei, neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflației, neacordarea a 6% din PIB pentru Educație, așa cum prevede Legea 1/2011, Educația urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educației și 1,1% prin autoritățile locale și pentru învățământul superior.

FSLÎ, cel mai mare sindicat din invățământ, a organizat zilele acestea proteste și în teritoriu, când organizații județene din țară au pichetat prefecturile. Astfel de acțiuni tot au avut loc și în anii anteriori, chiar și în această perioadă https://zch.ro/?s=protest+fsli , urmate de amenințări cu greva generală, fără soluții semnificative.

C.I.

Articolul precedentȘtire actualizată. Autoturism lovit de tren: două persoane rănite
Articolul următorFoto. DIICOT a descins la Primăria Iași