0:00

Procurorii DIICOT Iași au descins astăzi la Primăria Iași, dar și la alte sedii și domicilii fizice în cadrul unui dosar penal cu acuze de corupție și grup infracțional organizat. Au loc 24 de percheziții, urmând ca 30 de persoane să fie aduse la audieri. Acțiunea din 14 decembrie este în continuarea celei din iulie 2020, ce viza un prejudiciu de 12.000.000 euro produs prin evaziune și spălare de bani.

Foto. DIICOT a descins la Primăria Iași, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrintre cei ce vor fi audiați figurează primarul Mihai Chirica, dar și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, în legătură cu niște construcții de la Hala Centrală, potrivit presei locale care citează surse apropiate anchetei. Una din descinderi s-a făcut la sediul biroului fostului vice de Iași (foto ziaruldeiasi). Acum două zile DNA a descins la Primăria Iași, într-un alt dosar de corupție.

Comunicatul DIICOT precizează:

“Astăzi, 14.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Iaşi – S.C.F.T.S.B.  pun în aplicare 24 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile și sediile unor autorități publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Activitățile sunt efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracțional organizat cu privire la care a fost emis comunicatul nr. 2 din data de 28.07.2020 și vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracțională“, conform DIICOT.

Acțiunea din 28 iulie 2020, la care face referire DIICOT, se referea la infracțiuni de  grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de folosire cu rea-credință a creditului societății, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

La data de 28.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de folosire cu rea-credință a creditului societății, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.
Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%.
În fapt, grupul infracțional organizat era structurat pe două paliere, astfel:
– un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au inițiat și constituit gruparea și care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcția noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal
– un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat și au sprijinit gruparea și care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduși în circuitul civil prin creditări ale societăților și achiziții de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux.
Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane“, anunța DIICOT la acel moment.

G.S.

Articolul precedentSalariile scot profesorii la protest, la Parlament
Articolul următorMai mulţi bani ca ajutor pentru înmormântare