Majoritatea instanțelor din țară au decis să amâne organizarea unor forme de protest (deşi “este cea mai amplă mișcare de după 2009”), se precizează într-un comunicat de presă al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR).
Una dintre nemulțumiri este aceea că Guvernul României nu i-a inclus pe magistrați în ordonanța de urgență care prevede creșteri salariale pentru anumite categorii de bugetari.
Luni, 12 septembrie, la mai multe instanțe din țară, printre care cele din județele Dolj, Vâlcea, Neamț și Mureș, s-au anunțat proteste.
“Instanțele din țară au început să voteze în adunările generale, începând cu data de 5 septembrie, «Memorandumul privind justiția» în care expun problemele din sistemul judiciar și solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o «justiție eficienta, modernă și de calitate». În cadrul acestor adunări generale, unele instanțe au decis să adopte și alte forme de protest, cum ar fi amânarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole, însă majoritatea au decis prorogarea adoptării unor forme similare de protest în funcție de răspunsul oferit de celelalte puteri, în special de Guvern, la solicitările magistraților. De asemenea, o parte din instanțe au votat expres pentru demisia Ministrului Justiției Raluca Prună”, potrivit comunicatului UNJR.
Reproșurile magistraților se referă și la: scăderea dramatică a încrederii în justiție într-un singur an cu 13%; viziunea reductivă a justiției, văzută doar prin prisma “luptei împotriva corupției”; nerezolvarea promovării într-un mod transparent în funcțiile de conducere la Înalta Curte de Casație si Justiție; numirile politice în funcțiile de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; subfinanțarea sistemului de justiție, bugetul alocat justiției pe cap de locuitor fiind cu mult sub media alocată în statele UE.
Textul complet al memorandumului magistraților poate fi consultat AICI.
UNJR a confirmat că, până în prezent, peste 60 de instanţe şi 20 de parchete au adoptat “Memorandumul privind justiţia”. (M. CONSTANTINESCU)