0:00

Actualizare: Replică dură a ministrului Educației – Noi criterii de acordare a burselor! Elevii sunt pregătiți de proteste!, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Sorin CÎMPEANU

Actualizare: Ministrul Educației vine cu o replică amplă la adresa celor nemulțumiți.

Argumentele sunt prezentate pe larg în comunicatul semnat de ministrul Sorin Cîmpeanu. Vă prezentăm integral documentul:

 

05.01.2021_Comunicat burse elevi_2022

****Știre inițială****

Actualizare: Replică dură a ministrului Educației – Noi criterii de acordare a burselor! Elevii sunt pregătiți de proteste!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDupă 10 ani, criteriile de acordare a burselor pentru elevi au fost modificate. Semnificativă este ridicarea pragului mediei de la 8,50 la 9,50 pentru bursa de merit și de la 7 la 7,50 a mediei pentru bursa de studiu. Dar și dublarea cuantumului pentru fiecare din cele cinci burse de stat care se acordă în preuniversitar.

Potrivit Ordinului 5.870 al Ministerului Educației, semnat în 22 decembrie și apărut aseară, 4 ianuarie 2022, în Monitorul Oficial, noile cuantumuri ale burselor sunt: 500 lei – bursa de performanță, 200 lei – bursa de merit, 150 lei – bursa de studiu și 200 lei – bursa de ajutor social.

Ridicarea pragului mediilor nemulțumește elevii, ai căror lideri amenință cu protestele (sursa foto Libertatea). Critica acestora se îndreaptă spre refuzul autorităților de a diferenția bursa de merit în două moduri, potrivit propunerilor Consiliului Național al Elevilor. „Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”, se arată în postarea de pe pagina de socializare a CNE. Reprezentanții elevilor califică modificarea tocmai oficializată drept iresponsabilă și inechitabilă și cer modificarea normativului. „Inițial, una dintre propunerile Consiliului Național al Elevilor a fost ca bursa de merit să fie diferențiată în două feluri, după pragul de medie, respectiv un anumit cuantum pentru mediile cuprinse până la 9,49 și un alt cuantum pentru mediile cuprinse între 9,50 și 10. În comunicatul de presă transmis de Ministerul Educației în urmă cu câteva luni, prima propunere a fost eludată, iar situația a fost prezentată în mod eronat, fără niciun pic de verticalitate. De aceea, ne delimităm ferm de orice fel de expunere a faptului că structura noastră a militat pentru o creștere a pragului de medie de 9,50. Consiliul Național al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă și inechitabilă și solicită Ministerului Educației să revină de urgență asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, potrivit aceleiași surse.

Reamintim că în prima parte a acestui an școlar numărul elevilor care au primit burse de merit a fost considerabil mai mare. O dată pentru că puteau beneficia cei cu medii de minim 8,50 și a doua oară pentru că au fost asigurați banii necesari. Acum, elevii din toată țara sunt pregătiți de proteste, adaugă liderul CNE citat de edupedu.ro.

C.I.

Articolul precedentInconștiență: un tânăr băut, fără permis, a răstunat mașina
Articolul următorAsociația Ținutul Răzeșilor anunță deschiderea apelului de selecție pentru măsura M3/6A – Investiții în activități economice neagricole pentru diversificarea economiei teritoriului GAL