Meseria de profesor tinde să devină aidoma unui funcționar public. Mai nou, profesorii vor fi obligați să completeze un fel de declarații de interese, dar nu în relație cu școala, ci cu elevii. Mai exact, profesorii vor trebui să menționeze în scris dacă acordă elevilor meditații contra cost. Prevederea este cuprinsă în proiectul noii legi a Educației pentru învățământul preunivesitar și este clar stabilită și interdicția de a medita elevii de la clasă. Această interdicție nu este nouă, dar nu exista un instrument de control.

ioana lazarUn registru al declarațiilor de interese ar urma să constituie modalitatea prin care cadrele didactice sunt constrânse să declare dacă prestează meditații și dacă o fac cu proprii elevi. Fiecare școală va trebui să înființeze un astfel de registru și completarea de fiecare profesor este obligatorie. „Orice declarare a intereselor reprezintă un instrument de prevenție. Acest registru al intereselor nu este reglementat în lege cu scopul de a aplica sancțiuni, la fel cum declarare averii și declararea intereselor, pentru o persoană care ocupă o funcție publică, este în zona de prevenție, de transparență, de respectarea transparenței. În lege este prevăzută ca fiind abatere disciplinară activitatea de a medita elevi care sunt la clasa la care predă cadrul didactic. Și atunci, pentru a transparentizare și pentru a crește încrederea în cadrele didactice, s-a instituit introducerea acestui registru al declarării intereselor, în ceea ce privește activitatea de meditații cu elevii, care are un scop preventive. Dar, în același timp, avem și o evidență a cadrelor didactice care prestează aceste activități. Dacă nu completează acest registru, se intră în zona de sancțiuni”, a declarat Ioana Lazăr (foto), secretar general al Ministerului Educației, pentru edupedu.

Legile Educației sunt în dezbatere publică și legat de meditații este prevăzut a se înființa un corp de control național pe inspecție școlară care va depista, ancheta și sancționa pe profesorii care dau meditații propriilor elevi. Măsura vine și în întâmpinarea dorinței Ministerului Finanțelor de a fiscaliza activitatea de meditații.

Propuneri și amendamente la noile legi ale Educației se pot face până pe 24 august și deja s-au adunat sute de modificări. În forma propusă, la articolul 134 se face apel la etică, la obligații profesionale și se prevede isntituția registrului: „(2) Personalul didactic este obligat să se abţină de la orice activitate care aduce atingere valorilor și principiilor care guvernează sistemul național de învățământ, acesta trebuie să reprezinte un model de etică și integritate pentru elevi și pentru societate. (3) Pentru a asigura obiectivitatea în activitatea de predare și evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare meditații cu elevii de la clasă, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea profilului de competențe ale absolvenților ciclului la care predă prin activitatea de la clasă. (4) Pentru punerea în aplicare a dispozițiilor alin. (3) la nivelul unităților de învățământ se constituie Registrul declarațiilor de interese. Ministerul Educației emite ordinul de ministru privind procedura de declarare a intereselor și aprobarea modelului Registrului declarațiilor de interese”.

C.I.

Articolul precedent„Dincolo de aparențe” campanie antidrog în gara Piatra- Neamț
Articolul următorFOTO. Video. Expoziție auto cu mașini de epocă în parcarea Shopping City Piatra Neamț