0:00

Violența verbală sau fizică și meditarea elevilor de la clasă atrag sancțiuni disciplinare pentru profesori, care pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă. Acestea sunt două din situațiile tratate ca abateri disciplinare în proiectul noii legi a Educației și, față de prevederile existente, sunt și noutăți, potrivit edupedu.ro.

În cazul în care un profesor este cercetat disciplinar pentru acte de violență fizică sau verbală și care nu sunt fapte penale, acel cadru didactic nu mai poate preda elevilor pe timpul anchetei. În plus, școala trebuie să solicite un raport de specialitate Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului care să confirme astfel de fapte. În registrul faptelor violente intră și atitudini care pun în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a elevilor. Sancțiunile pentru astfel de situații constatate de DGASPC pornesc de la avertisment, diminuarea cu până la 15% a salariului pe o perioadă de până la 6 luni și până la desfacerea disciplinară a contractului de muncă, potrivit aceleiași surse. În acest ultim caz, în proiectul legii promovate de ministrul Ligia Deca se mai prevede că un profesor dat afară din sistem pentru violențe nu mai poate fi reprimit timp de 10 ani.

În sfera abaterilor disciplinare sancționate inclusiv cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă intră și meditațiile plătite acordate elevilor de la clasă. Mențiunea nu este nouă, însă în proiectul de lege se mai stabilește că în fiecare școală trebuie înființat registrul declarațiilor de interese. Scopul incriminării meditațiilor oferite de profesori elevilor de la clase este de „a asigura obiectivitatea în activitatea de predare și evaluare” din școală. Discuția despre meditații nu este nici ea nouă și rămâne de văzut dacă se va reuși reglementarea reală prin noua lege.

C.I.

Articolul precedentCererile pentru ajutoare sociale vor putea fi depuse online
Articolul următorȘtire actualizată. Atenție șoferi, trafic oprit pe drumul Dragomirești-Războieni