Profesorii ar putea se se pensioneze după 30 de ani de cotizare la cerere fără penalizare înainte de limita de vârstă prevăzută de legislația în vigoare. Decizia ar surveni în urma unui proiect de hotărâre aflat în dezbatere la Senatul României.

profesori neamt definitivatProf. Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ și Cercetare Științifică (SLLICS) Neamț, spune că este o inițiativă a sindicatelor care s-a născut din dorința unor dascăli de a nu aștepta vârsta standard de pensionare, din cauza unor motive de ordin fizic sau psihic. “Cu trecerea anilor rutina și consumul nervos îți pun amprenta pe activitate. Și dacă s-a dat posibilitatea profesorilor de a-și prelungi activitatea ca titulari 3 ani, ne-am gândit să dăm posibilitatea și celor care nu mai pot să se pensioneze cu 3 ani mai devreme, dar asta la cererea fiecărui cadru didactic. Sunt destul de multe persoane în situația asta pentru că altfel nu ar fi apărut inițiativa dacă nu veneau semnalele din sistem”.

viorel stan 2“Profesia de dascăl este una epuizantă. Cel care își face cu adevărat treaba la catedră, se consumă psihic enorm. Există și o butadă care spune că profesorii sunt ca o lumânare: dau lumină consumându-se. Desigur, este opțiunea colegilor mei și consider această modificare legislativă de bun augur“, a declarat prof. dr. Viorel Stan, inspectorul școlar general al ISJ Neamț

Prof. dr. Daniela Neamțu, directorul Ccolegiului Național de Informatică Piatra Neamț, spune că, dacă va fi adoptată o astfel de lege, ar fi foarte bună pentru că într-adevăr consumul intelectual în această profesie este mare. “Am auzit de profesorii  care își doresc să iasă la pensie mai devreme, dar noi în școală nu avem astfel de cazuri”.

grigoruta oniciucProfesorul Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național “Petru Rareș” Piatra Neamț afirmă că în discuțiile non-formale toată lumea își dorește să iasă la pensie cât mai repede însă când se apropie momentul lucrurile se schimbă în primul rând din cauza venitului care în cazul pensiei este mult mai mic decât salariul. “Sumele de bani pe care le primesc profesorii cât sunt în activitate nu sunt foarte mari, dar sigur când ies la pensie suma este mult mai mică în condițiile actuale. Și atunci trag de ei cât pot ca să aibă un venit suficient, pentru ceea ce înseamnă cheltuielile zilnice. Dacă ne uităm numai la ultimele facturi cu regularizările la gaz metan și energie electrică, cuantumul acestora reprezintă mai bine de un sfert spre jumătate din pensia medie a unui profesor. Ceea ce este un lucru foarte grav. Dacă nu-i oferim o pensie corespunzătoare ca să aibă un nivel de trai decent în ultimii ani de viață, n-am făcut nimic”.

Proiectul urmează sa fie supus dezbaterii și votului final în plenul Senatului României, care este for decizional în acest caz, după ce Camera Deputatilor l-a adoptat în noiembrie 2016. Ministerul Muncii nu este de acord cu pensionarea anticipată a cadrelor didactice, deoarece propunerea încalcă principiile care stau la baza legii pensiilor: contribuția si tratamentul egal al asiguraților. (Ana MOISE)

Articolul precedentFOTO Răufăcători, ostatici și lunetiști de Ziua Jandarmeriei
Articolul următorFOTO Înainte de Florii, Piatra Neamţ va fi luminat feeric!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.