0:00

Cadrele didactice, care predau în liceele din județul Neamț, nu ar trebui să-și facă griji pentru locul de muncă. Așa reiese din cele spuse de inspectorii școlari care au anunțat că anul școlar 2014-2015 va fi mai bogat cu 11 clase de a IX-a pentru județul Neamț.

Inspectoratul Școlar Județean a transmis către Ministerul Educației situația cu necesarul claselor a IX-a  pentru următorul an școlar. Potrivit calculelor, la anul, ar trebui ca cei 5167 de elevi din clasa a VIII-a să împartă 184 de clase de a IX-a. Din acestea, 25 sunt destinate învățământului profesional cu durată de 3 ani. „Recensământul” s-a dovedit a fi o surpriză pentru o parte din inspectorii școlari care au constatat că în trecut au fost mai puține clase de a IX-a

. „A fost o surpriză și pentru noi. În județ avem 5.167 de elevi care învață în clasa a VIII-a. Acum, depinde câți vor ajunge la liceu și în școlile profesionale. Mai multe clase de elevi înseamnă locuri de muncă mai sigure pentru profesori”, a spus prof. Elena Laiu, inspector general adjunct al IȘJ Neamț.

Numărul claselor de profesională au fost solicitate în acord cu cererea de pe piața locurilor de muncă din județul Neamț și a parteneriatelor încheiate cu agenții economici din județ, interesați să școlească ucenici. Cele mai multe clase de profesională au fost destinate pentru cei care vor să se califice în meseria de mecanic sau cea de textilist. Anul trecut, din cele 24 de clase din învățământul profesional propuse, au fost ocupate doar 18.

„Cei mai mulți elevi renunțau la gândul de a continua cu profesionala după primul an de liceu. Acum, la învățământul profesional se ajunge direct din clasa a VIII-a”, a spus Mircea Corlățeanu, inspector de specialitate. (M.T.)

Articolul precedentVânzare de lumânări pentru angajarea unui kinetoterapeut
Articolul următorMai multe infracțiuni în rural