0:00

Primăria Pietrei bate palma pentru bani europeni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primăria Piatra Neamț încearcă să profite de posibilitățile de a atrage fonduri și de a rezolva astfel o parte din problemele cu care se confruntă acest municipiu, aceea a locurilor de muncă pentru persoanele care au probleme de integrare. Una dintre soluțiile la dispoziția autorităților locale sunt fondurile structurale. Regiunea Nord-Est, și inclusiv județul Neamț, nu au reușit în ultimii ani să valorifice toate oportunitățile oferite prin intermediul fondurilor europene. În acest context, inițiativa oficialilor pietreni este o încercare de a îndrepta, pe cât posibil, situația. Primăria Piatra Neamț a încheiat două parteneriate cu alte primării și ONG-uri în vederea accesării de fonduri europene. Ambele parteneriate vizează domeniul major de intervenție 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”.

Parteneriat pentru mobilier stradal

Primul dintre aceste acorduri a fost încheiat între Municipiul Piatra Neamț și primăriile din comunele Helciugatele (jud. Călărași), Erbiceni (jud. Iași), Parscoveni (jud. Olt), Costești (jud. Iași), Rediu (jud. Iași), plus orașul Hârlău (jud. Iași) și Institutul de Studii și Aplicații Macroeconomice (ONG București, ce se va ocupa cu implementarea proiectului). Proiectul vizat de acest parteneriat se numește: „Activități de administrare a domeniului public prin intermediul economiei sociale”, pentru care se solicită finanțare prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa Prioritară 6: „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenție 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”. În cadrul acestuia, fiecare partener promovează înființarea unor întreprinderi sociale/ ateliere protejate într-un anumit domeniu de activitate. În cazul Municipiului Piatra Neamț, domeniul de activitate ales a fost fabricarea de mobilier stradal, un lucru normal având în vedere particularitățile zonei și a capacității de producție. Durata de implementare a unui proiect va fi cuprinsă între 6 și 12 luni. Valoarea totală eligibilă a proiectelor poate fi cuprinsă între 50.000 euro și 2.500.000 euro. Contribuția financiară care trebuie asigurată de beneficiar este de 2% din valoarea proiectului.

Parteneriat pentru servicii de arhivare

Cel de al doilea parteneriat vizează proiectul: „Parteneriat multiregional pentru crearea de structuri ale economiei sociale în industria materialelor de construcții”, pentru care se solicită finanțare prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa Prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenție 6.1 ”Dezvoltarea economiei sociale”. Partenerii Primăriei Piatra Neamț în cadrul acestui proiect vor fi: primăriile comunelor Țigănași, Moțca, Ciohorăni, Voinești și Erbiceni – toate din județul Iași -, precum și Primăria comunei Cârlogani (Olt), Uniunea Națională a Administratorilor de Spații Locative (un ONG din București), Institutul de Studii și Aplicații Macroeconomice (tot ONG, tot din București). La fel ca în cazul proiectului anterior, fiecare membru participant se va specializa pe o activitate din cadrul proiectului, Piatra Neamț ocupându-se cu serviciile de arhivare.

Cine ce face și pentru cine

Aceste programe oferă ”posibilitatea înființării de microîntreprinderi/ structuri ale economiei sociale, care să furnizeze noi servicii și noi oportunități persoanelor cu dificultăți în integrarea sau reintegrarea pe piața muncii și care au drept scop asigurarea și menținerea de locuri de muncă pentru persoanele care fac parte din grupurile vulnerabile”, după cum se arată în prezentarea parteneriatelor. Având în vedere faptul că ambele proiecte se încadrează în același domeniu major de intervenție, obiectivele acestor programe sunt relative similare.

Grupul țintă eligibil al acestor programe sunt:

– Persoane din grupuri vulnerabile: persoane de etnie romă, persoane cu dizabilități, victime ale violenței în familie, femei în situații de risc, victime ale traficului de persoane, etc.

– Lucrători sociali, asistenți personali, asistenți comunitari, mediatori familiali, mediatori sanitari, asistenți maternali, îngrijitori, personal din instituții rezidențiale;

– Manageri ai structurilor economiei sociale;

– Specialiști și formatori implicați în economia socială.

Această încercare a autorităților locale din Piatra Neamț – de a se folosi de oportunitățile furnizate de fondurile europene nerambursabile, pentru a rezolva probleme de natură economică și socială – este lăudabilă. Important ar fi ca acest demers să reprezinte doar un pas, că mai sunt și alte (multe) probleme pentru care ar trebui să se caute soluții.

Vlad BĂLĂNESCU

Articolul precedentBoier l-a făcut „zdreanţă” pe poliţistul Cănărău
Articolul următor65.000 de euro pentru igiena locuitorilor din Strada Fabricii