0:00

Primăria a salvat monumentul istoric ce adăpostește Biblioteca Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

După lungi negocieri politice și financiare, Primăria Roman a reușit să salveze un monument cultural-istoric al municipiului – Casa Ioachim, imobilul ce a adăpostit Biblioteca Municipală. Consolidarea și restaurarea ansamblului arhitectonic a început în 2012 și se va termina anul viitor. Primarul Laurențiu Leoreanu spune că se bucură că a reușit, pe lângă Casa Celibidache sau Vila Hogaș, să păstreze clădirile reprezentantive pentru municipiu. Constructorul – SC Conbas SRL, o firmă romașcană – a fost felicitat pentru modul în care a executat lucrările de consolidare a imobilului, dar și pentru acuratețea cu care se ocupă de fiecare element, interior sau exterior, ce trebuie remodelat, cu păstrarea fidelă a variantei inițiale.

O casă nouă, cu aspect vechi

Vineri, specialiști în reabilitarea clădirilor monument istoric și în restaurarea picturilor murale au vorbit despre lucrările de consolidare și reabilitare a Casei Ioachim. Aceștia au explicat, pas cu pas, ce s-a realizat până acum și constructorul chiar a făcut mai multe demonstrații despre cum fiecare piesă a fost restaurată manual, astfel încât clădirea va fi copie a imaginii inițiale. Cu alte cuvinte, Casa Ioachim va fi o casă nouă, cu toate detaliile vechi. Conform ultimelor detalii, la proiectul inițial s-au făcut mici modificări, una privind tocmai turnul.

“Toate materialele pentru scară au fost achiziționate și  urmează să fie montată. Inițial, am prevăzut închiderea turnului cu metal. Dar, pentru a proteja frumusețea obiectivului și poziția excepțională în cadrul orașului, am ales să facem o închidere de sticlă care să pună în valoare turnul. Este un lucru suplimentar, vor fi mici diferențe de costuri, dar – pentru un astfel de monument în care dv ați investit suflet și bani – ar fi păcat să avem închiderea inițială”, a spus inginer Rucsandra Secară, managerul proiectului.

Primarul Laurențiu Leoreanu a recunoscut că la momentul actual s-a ajuns după ce în rândul consilierilor locali din mandatul trecut s-a dus o adevărată bătălie de convingere. “Am fost întrebat de ce au durat atât de mult lucrările. În primul rând, deoarece s-a lucrat în paralel pe interior și exterior, fiind lucrări conexe. O altă întrebare pe care o adresez constructorilor este legată de aspectul acoperișului. Am fost întrebat de ce am pus pe șarpantă tablă, ce urmează a fi tratată pentru a da aspectul inițial, și nu am folosit materiale moderne, dar care să fie adecvate unui monument istoric”, a spus edilul municipiului.

Monument  florentin unicat

Specialiștii au explicat faptul că la sondările efectuate au găsit diferențe față de concluziile inițiale. În plus, o lucrare pe un ansamblu arhitectonic cu importanță istorică trebuie să respecte etape și metode extrem de stricte. De exemplu, în corpul C, la decopertări au apărut alți pereți și zone unde trebuia intervenit. Din punct de vedere al învelitorii, soluția a fost dată de expertul pe cultură care nici nu a acceptat altceva decât această variantă. Așa cum la monument nu puteți interveni la fațadă, doar să o redai identic cum a fost, același lucru se întâmplă și cu acoperișul”, a mai explicat proiectantul.

Specialiștii au vorbit și despre restaurarea picturilor murale, nu doar a fiecărui element de lemn care, printr-o tehnică demonstrată practic de constructor, recapătă forma inițială. Din păcate, lucrări făcute anterior asupra clădirii au mai deteriorat din picturi. “În 1992 s-a renunțat la reabilitarea clădirii, deoarece nu au fost bani suficienți. O altă persoană a completat ceea ce am început eu să restaurez, însă termenul corect pentru ceea ce s-a făcut este spoială. S-au acoperit anumite zone, pe care acum ne chinuim să le recuperăm, a precizat Ana Maria Baciu, doctor în restaurare picturi murale.

Primăria a salvat monumentul istoric ce adăpostește Biblioteca Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reprezentanții societății Conbas spun că, în ciuda dificultăților întâmpinate în timpul sondărilor și reconstrucțiilor ce dau stabilitate clădirii, vor reuși ca până în toamna anului viitor să finalizeze lucrările. În acest moment se lucrează deja la turn, acesta urmând ulterior să fie prevăzut cu o ușă exterioară – dinspre Cuza Vodă, pentru a putea fi vizitat. Turnul va fi prevăzut cu o scară interioară și va fi acoperit cu sticlă. Inginerul Ioan Borș, administratorul Conbas, spune că, la acest moment, 60% din lucrări au fost deja executate, cea mai dificilă fiind consolidarea turnului, pentru care s-a săpat și mai mult de patru metri.

Specialiștii spun că municipiul Roman este unul dintre puținele orașe din țară care a reușit să păstreze monumentele istorice și că deține cu adevărat clădiri cu o arhitectură deosebită, Casa Ioachim fiind un monument unicat. După finalizarea lucrărilor, Biblioteca se va muta din nou aici, oferind celor care îi trece pragul nu doar o zestre bogată de carte, dar și o clădire ce prezintă parte din istoria romașcanilor. (C. MATEI)

Articolul precedentSportul nemțean în presă și arhive
Articolul următorInterviu cu preotul şi poetul Dorin Ploscaru la 55 de ani