0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Flacăra Moreni – Ceahlăul 2-0 (0-0)

Fără îndoială, jucători pietreni au toate motivele să fie afectați de înfrângerea suferită la Moreni, într-un meci în care – deși aliniau o formație descompletată și cu o linie de atac improvizată – au reușit să anihileze toate acțiunile gazdelor de-a lungul a 63 de minute de joc, cedând în cele din urmă învinși de neșansa primirii unui gol la realizarea cărora “au colaborat” norocul adversarilor și greșeala apărării imediate. Se poate replica la această afirmație a noastră că au fost de fapt două goluri; considerăm acest al doilea gol drept o urmare firească a primului; adăugăm că, în condițiile jocului de la Moreni, nu puteam pretinde înaintării noastre să remonteze (lipseau de acolo Pătrașcu sau Mangalagiu, care să-l ajute pe Negustoru la fazele pe contraatac, unde gazdele puteau fi surprinse). La mijlocul terenului, Niță – și mai ales Seceleanu – au muncit foarte mult, având un cuvânt greu de spus atât în ceea ce privește defensiva, cât și inițierea acțiunilor de atac. Ei au fost sprijiniți foarte bine și de Dragu, care, deși intercalat în linia de atac, a fost cel de-al treilea mijlocaș al nostru. În această situație, înaintarea Ceahlăului ființa prin Enache, Negustoru și Stănculescu, trei vârfuri care n-au reușit să străpungă apărarea gazdelor din cauza izolării lor într-o arie așa largă de acțiune.

1-0: O minge înaltă trimisă din careul nostru este respinsă cu capul de Gheorghe dincolo de linia celor 16 metri, unde se afla demarcat Dănăilă; acesta reia mingea sărită din pământ și trimite jos, în colțul din stânga lui Diaconu; în drumul ei mingea lovește încă o dată terenul în fața portarului pietrean (care plonjase defectuos) și intră în plasă, peste el.

2-0: O minge de sus îl găsește liber pe Drăgan, la 3 metri de poartă și acesta, aflat într-un unghi dificil, saltă cu latul balonul, care lovește bara verticală și… intră în plasă!

Ceahlăul a aliniat următoarea formulă: Diaconu – Nicoară, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Niță, Seceleanu, Enache (Ciocârlan), Negustoru, Dragu, Stănculescu (Rențea). Meder și Pătrașcu au rămas acasă, fiind accidentați. (Constantin Bostan, Ceahlăul, marți, 30 septembrie 1969).

Clasament:

1. Metalul București  7   5  1   1   19-10   11
…………………………………………………………
11. Ceahlăul            7   3   0   4     5-10     6

Divizia C

Victoria Roman – Rarăul Câmpulung 5-1 (2-1)

Jucând cu mai multă luciditate, desfășurând acțiunile pe extreme – Decu a făcut din nou o partidă excelentă – îmbunătățindu-și jocul la mijlocul terenului printr-un nou cuplu de mijlocași – Gabca și Catargiu – și găsindu-și în sfârșit portarul de care avea nevoie – Teodorescu –   Victoria Roman a făcut o partidă calificată drept bună, reîmprospătându-ne speranțele de viitor. Dar – pentru că este și un “dar” – nu putem trece cu vederea  peste unele greșeli ale apărării de care oaspeții au profitat, deschizând scorul și creând o stare incipientă de nervozitate pe teren și în tribune. Golul oaspeților a fost marcat de Măgureanu în minutul 11. Presiunea gazdelor este materializată prin  Decu, în minutul 25 care șutează necruțător la o pasă ideală a lui Apostol, restabilind egalitatea pe tabela de marcaj. Restul partidei va fi “un galop de sănătate” pentru romașcani. La o lovitură liberă bine executată de către Decu, Gabca introduce mingea din apropiere în plasă în minutul 42 aducând echipa gazdă în avantaj. În partea a doua, gazdele vor lua jocul pe cont propriu și își vor creea numeroase ocazii de gol, înscriind prin Decu din penalty, Ion Ionică, cu capul și Sârcu I tot din penalty. Victoria a aliniat următoarea formație: Teodorescu – Zăloagă, Monu, Zavera, Capoianu, Catargiu, Gabca, Tarpan, Apostol, Ion Ionică, Decu. Au mai jucat: Sârcu I și R. Florian. (G. M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 1 octombrie 1969)

Constructorul Piatra Neamț – Nicolina Iași 0-2 (0-0)

Cu tot timpul nefavorabil (ploaie măruntă și vânt în rafale din toate direcțiile), peste 200 de spectatori s-au îndreptat, duminică, spre stadionul Ceahlăul, în speranța că vor asista la o victorie a formației locale și, bineînțeles, la un joc atrăgător. Presupunerile au fost infirmate de jucătorii Constructorului, deoarece aceștia, se pare, nu s-au gândit nici un moment la public, echipă sau campionat, cedând cu ușurință, senin și conștient în fața unei echipe modeste, care fără îndoială, putea fi învinsă lesne la Piatra Neamț. În prima repriză, Nicolina și… Vântul au comprimat Constructorul în propria jumătate de teren. În această parte a jocului s-a remarcat apărarea gazdelor, care a respins calm și sigur atacurile neorganizate ale ceferiștilor. Repriza a doua a fost animată de golurile Nicolinei, Ştefan și mai apoi Ionescu înscriind în poarta lui Iencsi. Au urmat apoi ușoare zvâcniri ale gazdelor, anemice și fără conținut, care nu ne-au amintit în niciun fel de echipa care a câștigat campionatul județean. Este necesar să se analizeze serios lipsurile manifestate în această partidă de echipa Constructorul, să se lucreze mai intens la antrenamente, conducerea asociației trebuind să-și rezolve problemele de ordin organizatoric care se desprind. O divizionară cu echipe de seniori și juniori în campionatul republican, nu poate subzista animată de un singur om (A. Mardare), care să-i aplaneze dificultățile. (N. H. Sorin, Ceahlăul, miercuri, 1 octombrie 1969)

Excursie la meciul România – Portugalia

Agenția județeană Neamț a ONT anunță pe cei interesați că primește înscrieri la excursia organizată la București, cu prilejul partidei de fotbal România – Portugalia, din preliminariile Campionatului Mondial. Este prevăzută, de asemenea, vizitarea Expoziției realizărilor economiei naționale. Plecarea va avea loc duminică, 12 octombrie, ora 5 dimineață, cu autocare românești, urmând ca în jurul orei 23 să aibă loc sosirea. Atât pentru Piatra Neamț, cât și pentru Roman sunt prevăzute câte 300 de locuri. Costul biletului este de 131 lei, în care este inclus și costul biletului de meci, la tribuna a doua. (Ceahlăul, joi, 2 octombrie 1969)

Campionatul județean

Unirea Roman – Volanul Bicaz 7-0 (3-0)

Jocul a fost la discreția gazdelor. Oaspeții, cu o echipă foarte tânără, au rezistat doar o jumătate de oră experimentatei formații romașcane, una dintre pretendentele la titlul județean. Au înscris: Munteanu (3), Nazare (2), Tusz (1) și Ciofu (1). S-au remarcat Munteanu, Tusz și Bârgăoanu de la Unirea, Uță și Hacman de la Volanul.

Laminorul Roman – Bradul Roznov 0-0

Partida a fost lipsită de “sarea și piperul” fotbalului: golurile. Şi asta nu numai din cauza portarului I. Moraru de la Bradul care a apărat fără greșeală, dar mai ales din cauza fotbaliștilor romașcani, care ne-au arătat că știu mult mai bine să… rateze, decât să înscrie! Nu este mai puțin adevărat că oaspeții au legat mai bine jocul în câmp și au obținut un valoros punct în deplasare, lucru pentru care s-au felicitat zgomotos la sfârșitul partidei. (George M. Groapă, Ceahlăul, joi, 2 octombrie 1969)

Celuloza Piatra Neamț – Autobuzul Piatra Neamț 3-0 (1-0)

Celuloza s-a impus printr-un joc mai clar și mai eficace, obținând o victorie meritată și categorică. Partida a fost în general plăcută; ambele echipe s-au străduit să practice un fotbal de calitate, reușind întrucâtva acest lucru. Dovada supremă: spectatorii (destul de numeroși) au aplaudat la sfârșit pe toți jucători, apreciind atmosfera de deplină sportivitate în care s-a desfășurat partida. Au marcat Scurtu, Opincaru și Săvinescu. O remarcă deosebită este necesar s-o facem pentru echipa Autobuzul, care de la meci la meci joacă mai avântat (eforturile conducerii asociației și ale antrenorului echipei, I. Orghidan, par a nu fi zadarnice). (N. H. Sorin, Ceahlăul, joi, 2 octombrie 1969)

Relonul Săvinești – Metalul Piatra Neamț 4-3 (2-2)

Desfășurată pe vânt și ploaie, partida a devenit interesantă datorită evoluției scorului și numărului mare de goluri. Greșelile au abundat, dar competitoarele au râvnit în egală măsură la victorie. Totuși, jocul Relonului a fost parcă ceva mai legat, mai ordonat. Relonul deschide scorul în minutul 15 prin Georgescu care driblează apărarea adversă și marchează spectaculos. În minutul 35 se produce egalarea, prin Cenușă. Câteva minute mai târziu, portarul gazdelor scapă balonul și Ciubotaru, atent, înscrie din apropiere. În minutul 41, un apărător metalurgist comite henț în careu și Samson transformă penalty-ul. După pauză, oaspeții sunt mai activi și preiau conducerea prin Ieșeanu. Matei egalează din nou în minutul 70. Golul victoriei a fost opera lui Rotaru, în plină perioadă de dominare a chimiștilor. Cu un minut înainte de fluierul final, Topciu de la Metalul este eliminat pentru lovirea adversarului și injurii repetate la adresa arbitrului. În drum spre cabine, Ardeleanu, tot de la Metalul a amenințat cu bruscări arbitrul de centru – Valeriu Dunea din Roman care a condus, după părerea noastră, foarte corect. (Marian Gh. Ioniță, Ceahlăul, joi, 2 octombrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cimentul Bicaz – Viitorul Săvinești 0-0

Partida, desfășurată în limitele sportivității, a furnizat un joc plăcut celor câteva sute de spectatori. Ocazii clare de gol au avut ambele echipe, dar cei doi portari, Vasilache de la Cimentul (antrenor Vasile Chelaru) și Bogza de la Viitorul, și-au făcut cu prisosință datoria “salvând” scorul alb al partidei. Arbitrul de centru Mihai Socrate (de ce oare numai din Piatra Neamț și nu din altă parte sunt delegați arbitri la asemenea întâlniri?) s-a prezentat cu o întârziere regretabilă, din care motiv jocul a fost condus în fiecare repriză de un alt arbitru. (Ştefan Ghimpe, Ceahlăul, joi, 2 octombrie 1969)

Clasament: 1. Unirea Roman 8 puncte; 2. Cimentul Bicaz 7 puncte; 3. Celuloza Piatra Neamț 7 puncte.

HANDBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia națională școlară

Olimpia Vatra Dornei – Şcoala Sportivă Piatra Neamț (f) 7-4 (5-2)

Elevele din Piatra Neamț se află la prima înfrângere din zona de est a diviziei școlare, motivele principale fiind, după părerea noastră, ploaia torențială și în rafale care a căzut tot timpul partidei, precum și siguranța preliminară în victorie, având în vedere ținuta tehnică modestă a adversarelor. Cu un surplus de concentrare și voință, jocul putea fi totuși câștigat la Vatra Dornei, dar nemțencele nu s-au găsit în nici un fel pe teren, permițând echipei locale să combine simplu și să finalizeze cu destulă ușurință. Incredibil de timorat s-au comportat Moscovici, Ivașcu, Drob și Marin, nucleul de până acum al echipei. Având în vedere circumstanțele meteorologice, putem conchide că am asistat la un accident de pe urma căruia elevele profesorului Ovidiu Ţoc au ieșit mai mature, mai experimentate. Să sperăm că eșecul de duminică le va pune la încercare ambiția pentru rezultatele bune viitoare, în stare să le reabiliteze reputația. (C. Livescu, Ceahlăul, joi, 2 octombrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul județean de handbal

Relonul Săvinești – Volanul Bicaz 51-6 (25-4)

Reloniștii s-au impus ușor în fața slabei rezistențe a oaspeților, care au jucat confuz, individual, cu multe contraatacuri ratate. În a doua repriză Volanul a încercat să-și organizeze atacuri pe extreme, dar n-a sesizat că în fața unei apărări mobile și bine organizate la semicerc nu va găsi breșe decât prin combinații tactice subtile și cu angajarea pivoților. Gazdele, prin M. Samson (13 goluri), N. Dandu (7 goluri), D. Anghel (6), au folosit cu eficiență contraatacurile, învingând net o echipă cu experiență modestă.

Voința Piatra Neamț – Cetatea Târgu Neamț 18-16 (7-9)

După felul în care a debutat partida, se părea că Cetatea va câștiga la un scor sever, deoarece atacurile organizate pe extreme, combinațiile la semicerc, cât și angajarea pivoților prin culoarele libere, au făcut ca în minutul 8 scorul să fie 6-2 pentru oaspeți. După o “relaxare” de 10 minute, care i-a costat 5 goluri, aceștia revin în atac terminând la pauză în avantaj. Gazdele se impun apoi și în repriza secundă înscriu alte 11 goluri (fața de cele 7 ale adversarilor). Se remarcă: N. Magdalena (10 goluri), Curelaru, portarul Băiceanu de la Voința și Chitic de la Cetatea. Într-un alt meci, Energia Săbăoani a dispus cu 26-23 (9-12) de Voința Roman. (Gheorghe Ciupercă, Ceahlăul, vineri, 3 octombrie 1969)

Clasament: 1. Relonul Săvinești 18 puncte; 2. Voința Roman 12 puncte; 3. Energia Săbăoani 10 puncte.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia națională școlară

Şcoala Sportivă Piatra Neamț – Liceul Agricol Huși (f) 4-3 (0-2)

După eșecul înregistrat în etapa a treia, ne așteptam la un joc care să demonstreze că Vatra Dornei a fost doar un accident. După câteva minute de tatonări, oaspetele deschid scorul și apoi îl majorează, printr-o aruncare surpriză. În această primă repriză am asistat la un joc confuz, îngrămădit pe centrul terenului, un joc în care Moscovici, Simon și Drob s-au întrecut în ratări copioase. După pauză, elevele profesorului Ovidiu Ţoc încep mai bine și aruncările pe care le expediază Ana Ivașcu în minutele 21, 22 și 24 zguduie din plin bara porții adverse. Tot în minutul 24, aceeași Ivașcu înscrie, în sfârșit, pentru ca Moscovici să aducă egalarea din aruncare de la 7 metri (tot ea ratează însă imediat, alte două aruncări de pedeapsă). Prelungirea acordată de arbitru aduce, după mari emoții, mult așteptatele goluri ale victoriei.

Liceul Moinești – Şcoala Sportivă Piatra Neamț (b) 23-14 (11-2)

Deși formația pietreană a evoluat cu mult curaj și a legat mai bine jocul decât în întâlnirile de până acum, a fost totuși întrecută de echipa gazdă, care și-a impus superioritatea mai ales în prima repriză. Aurel Tololoi (6) și Petre Onu (4) au fost principalii realizatori ai golurilor formației pietrene. (prof. C. Cricopol, Ceahlăul, miercuri, 8 octombrie 1969)

VOLEI

Campionatul județean

În cadrul întâlnirilor din prima etapă a campionatului județean de volei s-au înregistrat următoarele rezultate: Metalul Piatra Neamț – Progresul Târgu Neamț 1-3; Cimentul Bicaz – Constructorul Piatra Neamț 3-0; Voința Târgu Neamț – Voința Roman 0-3. În clasament, pe primul loc se află Cimentul Bicaz, care are un punctaveraj superior celui realizat de Voința Roman. (Ceahlăul, vineri, 3 octombrie 1969)

Divizia națională școlară

Liceul Vidra – Şcoala Sportivă Piatra Neamț (f) 0-3 (0-15, 1-15, 5-15)

Deși au jucat pe teren propriu, la Focșani, elevele liceului din Vidra, proaspăt promovate în divizia școlară, au cedat în fata echipei din Piatra Neamț în numai 40 de minute. Iată lotul jucătoarelor pietrene antrenat de profesoara Maria Săvinescu: Dana Zahareanu, Cristina Munteanu, Maria Rusu, Georgeta Popescu, Mihaela Ceaușu, Anca Neamțu, Georgeta Dașu, Georgeta Tănase, Teodora Ciocârlan și Mihaela Ţepeș.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Şcoala Sportivă Piatra Neamț – Liceul nr. 1 Galați (b) 3-1 (14-16, 15-9, 15-18, 15-4)

Debutul elevilor din Piatra Neamț în cea de-a doua ediție a diviziei școlare a fost sub posibilități. Timizi în acțiuni, nehotărâți, cedează primul set la 14, apoi își revin, pun stăpânire pe joc și câștigă cu 3-1. Echipa pietreană antrenată de profesorul Nicolae Teodorescu a folosit următorul lot: Dorel Chirilescu, Codrel Budiș, Mircea Agușoaie, Iulius Cârligeanu, Adrian Zvolinschi, Mircea Crăciun, Gheorghe Turtică. (prof. Constantin Săvinescu, Ceahlăul, miercuri, 8 octombrie 1969)

Articolul precedentObiectiv ratat
Articolul următorPrimăria a salvat monumentul istoric ce adăpostește Biblioteca Roman