0:00

Prima zi de BAC, o formalitate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Prima zi de Bacalaureat a fost una aproape lipsită de emoții pentru cei mai mulți candidați, care au încercat să-și dovedească competențele lingvistice de comunicare orală în limba română. Primii candidați, care au ieșit ieri din sălile examen ale Colegiului Național „Calistrat Hogaș”, s-au declarat mulțumiți de felul în care decurs evaluarea și au precizat că examenul nu a fost greu, dar nici ușor.

„Totul a decurs foarte bine. Am avut la dispoziție, să-mi ordonez ideile, aproximativ 20-30 de minute de la momentul în care am tras bilețelul cu subiectele. Pe majoritatea biletelor au fost texte de mai multe tipuri. Narativ, argumentativ, descriptiv, informativ. Pe baza acelui text am avut de rezolvat mai multe cerințe. Prima parte era de a demonstra tipul acelui text, iar în partea a doua, care mi s-a părut și cea mai interesantă, am avut o cerință în care a trebuit să venim cu opinia noastră. Practic asta consider că a fost important, faptul că fiecare a avut șansa de a veni și cu ideile lui, pe care mai apoi să le argumenteze. Nu a fost nici greu, dar nici ușor”, a spus unul din candidații care a absolvit la CN „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț.

Alți pretendenți la diploma de BAC s-au rezumat la a preciza că nu a fost ziua lor cea mai reușită, dar profesorii din comisie au fost de „gașcă” și i-au ajutat cu întrebări suplimentare.

„A fost super-comisie. Dacă vedeau că te împotmolești, că nu știi, îți puneau întrebări până reușeau să scoată ceva de la tine”, a adăugat un alt absolvent de liceu.

Că s-au descurcat sau nu, candidații vor afla rezultatele la această probă după ultima zi de evaluare de la Limba română, din 12 iunie. Rezultatele vor fi afișate sub formă de calificative, iar acestea nu vor putea influența media de la examenul de Bacalaureat. Practic, simpla prezență la această probă reprezintă accederea spre următoarea probă. Cel mai modest calificativ pe care îl poate primi un candidat este «mediu». Cea mai mare „distincție”, pentru cei care au dovedit că au cuvintele de partea lor, este cea de «experimentat». Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Neamț spun că evaluarea va continua în următoarele zile în baza unui grafic stabilit.

„Astăzi și mâine, liceele vor evalua, la aceeași probă, candidații rămași, după un grafic stabilit. Astfel, până joi, 12 iunie, toți absolvenții care s-au înscris la Română, vor fi evaluați”, a declarat Gabriela Banu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț.

Pază și ordine

La poarta CN „Calistrat Hogaș”, nea Mihai, paznicul unității de învățământ a spus că în aceste zile nimeni nu intră și nu iese fără acordul lui. De acord, deocamdată, nu are nevoie, pentru că la o simplă „scanare”, cel care este însărcinat cu liniștea și ordinea liceului spune că îi știe pe toți. „Sunt copiii mei, am emoții pentru ei. Îi știu. Uite, ăia sunt a X-a, iar cel care vine din urmă este a XII-a. A dat examen”, a spus paznicul.

Pentru elevi, paznicul școlii pare să fie un om respectat, de care trec cu ușurință fiind de ajuns un simplu salut, însă în sala de examen accesul este permis doar dacă ai buletinul la tine. Elevii au spus că s-au conformat regulilor și că nu au existat probleme.

„Fiecărui elev i se cere buletinul, iar dacă avem telefoane trebuie să le lăsăm afară. Nu mi se pare anormal, este o măsură care a fost anunțată”, a precizat unul din elevii „percheziționați”.

Practic, cei care nu respectă aceste minime reguli pot fi eliminați din Bacalaureat fără drept de apel, chiar dacă au uitat telefonul în buzunar și chiar dacă nu au apucat să-l folosească în sala de examen.

Următoarea probă, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare

orală în limba maternă, stabilită pentru perioada 11-13 iunie, nu va avea loc în județul Neamț, deoarece, așa cum au anunțat reprezentanții IȘJ, nu s-a înscris nimeni la această probă.

Marian TEODOROF

Articolul precedentFurtună fără cod la Piatra-Neamţ
Articolul următor33 de asiguraţi Omniasig Neamţ, la audieri