photo 2018 07 31 10 40 41„București-Leipzig-Lipscani – o poveste europeană” este inedita expoziție foto ce ilustrează începutul dezvoltării păturii de comercianți bogați ce-și aveau afacerile pe strada Lipscani și care au avut o contribuție decisivă la formarea Camerei de Comerț.

Expoziția cuprinde 43 de panouri fotografice și poate fi vizitată la sediul Camerei de Comerț și Industrie din Piatra Neamț până în ziua de 30 august.

Acest proiect al CCI Neamț este adus pentru prima dată în România după ce a fost prezentat publicului la Leipzig, în Germania. „Camera de Comert și Industrie Neamț în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Municipiului Bucuresti și cu Muzeul Municipiului București organizează această expoziție. Recuperare a istoriei legăturilor comerciale între Bucureşti şi Leipzig, evenimentul subliniază şi sincronizarea etapelor formării economiei româneşti moderne cu marile tendinţe şi practicile europene. Aceasta este o poveste europeană de peste patru sute de ani vechime. O poveste care a legat două orașe prin tenacitatea unor oameni, care au avut un proiect de viață diferit. Trebuie subliniat, însă, faptul că povestea celor două orașe se aseamănă în unele detalii de natură economică. Dacă orașul Leipzig își are începutul în asocierea dintre un târg aflat în apropierea satului slav Lipzk, tot așa și Bucureștiul își are originea în legătura dintre un sat București și un târg sezonier de primăvară. Drumurile comerciale care se intersectau cu aceste asocieri au oferit un sprijin autorităților centrale să transfere o parte din puterea lor în aceste regiuni. Electorul Frederic al II-lea oferă printr-un privilegiu orașului Leipzig să organizeze și un târg de iarnă alături de târgurile de toamnă si primăvară, deja existente. În același timp, în Valahia, principele Vlad Țepeș semna în reședința sa princiară din București primele documente oficiale și așeza aici una dintre vămile Valahiei. În anul 1615, Leipzig primeste dreptul să țină și un târg destinat comerțului cu lână pe când tradiția plasează înființarea Bucureștiului datorită comerțului practicat de oieri iar unul dintre ei, pe nume Bucur, ar fi dat numele orașului de mai târziu. Dar lâna a fost una dintre produsele cele mai întâlnite în comerțul negustorilor din Valahia cu peninsula balcanică și Europa centrală”, spune Mihai Apopii, directorul CCI Neamț.

Proiectul expozițional și editorial „Leipzig-București-Lipscani – o poveste europeană” dorește să ofere publicului larg povestea unei străzi germane din „micul Paris” și în fapt să descrie o realitate istorică: deși orașul București a fost ancorat cultural în spațiul francofon, abilitățile profesionale erau dependente cultural de filonul german. Acesta din urma era cu mult mai vechi față de cel influența culturală franceză, devenită foarte prezentă în orașul românesc abia după 1830. În afară de povestea străzii Lipscani din București, care din spațiu al comerțului devine, în anul 1900, city-ul bancar al României, expoziția fotografică prezintă istoria pe scurt a celor mai importanți comercianți din București, care și-au legat viața de Leipzig și, în oglindă, biografiile unor întreprinzători germani, care au ales Bucureștiul pentru proiectul lor de viață, precum familiile Gaiser, Storck sau Oppler. București și Leipzig au apropiat economic România și Germania ca state moderne născute la mijlocul secolului al XIX-lea, iar această legătură a contribuit substanțial la consolidarea culoarelor de emigrație culturală și intelectuală, în ambele sensuri, încă din secolul al XVIII-lea.

Expoziția „București-Leipzig-Lipscani – o poveste europeană” poate fi vizitată în perioada 30 iulie – 30 august 2018, de luni până vineri, între orele 10-15.

(C.I.)

Articolul precedentFluidizarea traficului în Piatra Neamț continuă cu noi proiecte
Articolul următorActualizare: Drumul național dintre Bicaz și Poiana Largului a fost deblocat
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.