Judecătorii de la Curtea de Apel Bacău au admis solicitarea procurorilor DNA de a-i ţine după gratii încă 30 de zile pe cei 7 poliţişti rutieri, arestaţi pe 10 noiembrie, pentru luare de mită. Aşadar, comisarul șef Viorel Andronic (care a deținut funcția de șef de birou, pe bază de împuternicire până la jumătatea lunii iunie 2016) și foștii lui subordonați, agenții Iulian Ciolpan, Ionuț-Alexandru Berbec, Constantin Neamțu, Bogdan-Eugen Miziligeanu, Dragomir-Loredan Covasan și Marius-Laurențiu Greaca au şanse mari să petreacă toate sărbătorile de iarnă la arest. Asta dacă nu cumva Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le va admite contestaţia, pe care au înaintat-o la fel ca şi la propunerea de arestare preventivă, şi va decide alte măsuri pentru ei.
Cel puţin deocamdată, însă, procurorii DNA şi judecătorii vorbesc aceeaşi limbă, primii solicitând şi cei din urmă fiind de acord că astfel de fapte, comise de nişte „oameni ai legii”, trebuie sancţionate prompt, pentru a arăta răspunsul justiţiei la practicile de acest tip.
Reamintim că ancheta a început după o sesizare din oficiu, pe baza căreia a fost montată aparatură de înregistrare audio şi video pe toate autospecialele de poliţie dotate cu aparate radar. Cei 14 poliţişti, din care 7 sunt arestaţi, iar 7 plasaţi sub control judiciar, sunt doar de la Poliţia Piatra-Neamţ.
„În baza acestui mandat, în intervalul 22.04.2016, orele 00:21 -18.05.2016, orele 20:21, au fost realizate înregistrări audio-video în autospeciala MAI – 3469”, se arată în referatul procurorilor DNA Bacău. „Din exploatarea imaginilor și sunetelor captate în autospeciala de poliție pentru care s-a emis mandatul de supraveghere tehnică 197/UP/2016, rezultă că aspectele reținute în procesul verbal de sesizare din oficiu se confirmă, fiind identificate mai multe situații în care lucrătorii de poliție au primit sume de bani de la conducători auto în legătură cu atribuțiile de serviciu (în special în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în ceea ce privește constatarea și sancționarea unor încălcări ale regimului contravențional, mai ales în domeniul depășirii limitei de viteză)”.
Iar pentru ca imaginea jafului la drumul mare, practicat în mod organizat de către poliţiştii rutieri, să fie relevantă, trebuie să precizăm că numai cele două „legende vii” ale poliţiei rutiere, în speţă agenţii Greaca şi Neamţu, au 50 şi, respectiv, 30 de fapte de luare de mită, în mai puţin de o lună.
C.M.