În fiecare an, pe 30 ianuarie, se marchează “Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Școală”, iar în acest context polițiștii de siguranță școlară și cei de prevenire au avut astăzi întâlniri cu elevi din mai multe unități de învățământ. Oamenii legii au fost în mijlocul elevilor de la școlile gimnaziale din Pângărați, Piatra Neamț și Roman, cărora le-au vorbit despre bullying, cyberbullying și efectele pe care acesta le au pe termen scurt și lung, precum și despre traficul de persoane, faptele comise cu violență și consecințele legale ale acestora.
Bullying-ul reprezintă rănirea repetată și intenționată a unei persoane sau a unui grup, de către o altă persoană sau un grup, iar relația implică un dezechilibru de putere. “Dacă ai fost victima bullying-ului nu trebuie să te confrunți singur cu asta. Spune cuiva în care ai încredere, a fost mesajul polițiștilor pentru elevi“, a fost mesajul polițiștilor.
Această persoană poate să fie un prieten, consilierul școlar, părinții, polițistul, un profesor. Comportamentul de tip bullying îmbracă mai multe forme: forme verbale ale comportamentului de tip bullying: tachinarea, jignirea (bullying direct) şi bârfirea (bullying indirect); forme fizice ale comportamentului de tip bullying: lovirea, îmbrâncirea, distrugerea sau furtul obiectelor personale (bullying direct) şi convingerea unui prieten să atace pe cineva în locul tău (bullying indirect); forme socio-emoționale ale comportamentului de tip bullying: amenințarea, gesturi obscene (bullying direct) şi excluderea altora dintr-un grup, manipularea prietenilor (bullying indirect).
De cele mai multe ori elevul victimă va manifesta diferite efecte negative precum: performanţe şcolare scăzute asociate cu risc ridicat de eșec școlar; răni la nivel fizic; apariția unui sentiment de rușine; tulburări ale somnului; modificări ale obiceiurilor alimentare și ale poftei de mâncare; scăderea stimei de sine și a stării de bine; scăderea capacității de concentrare; anxietate; depresie; izolare socială; sinuciderea – în cazuri extreme.
Pentru a preîntâmpina aceste efecte atât părinții, profesorii dar și polițiștii pot fi “scut antiviolență“.
(G.S.)