0:00

Doar săptămâna trecută, peste 600 de elevi, din 9 școli nemțene, au primit „vizita” polițiștilor de la Compartimentul de prevenire din cadrul Poliției Neamț. Întâlnirile au avut rolul de a-i face conștienți pe școlari despre efectele delicvenței juvenile, victimizării minorilor, prevenirii violenței în mediul școlar și a faptelor antisociale în care pot fi implicați.

„Aceste activități de prevenire le facem constant, în fiecare an și reprezintă priorități naționale. O parte din proiectele educaționale de prevenire sunt desfășurate în colaborare cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și au rolul de a preveni absenteismul, delicvența juvenilă și actele de violență din școli”, a declarat  subcomisarul Daria Ouatu, şefa Compartimentului de prevenire din cadrul Poliţiei Neamţ.

Ea a mai precizat că la baza unei bune conduite a elevilor există 3 factori mai importanți: școala, familia și poliția. „De cele mai multe ori comportamentul și acțiunile elevilor sunt influenţate de absența familiei. Din păcate, unii copii sunt lăsați în grija bunicilor, care nu se pot impune prea mult. Alți părinți nu se interesează la timp de propriul copil. De relația pe care o are cu școala, cu profesorii, cu colegii de clasă.  Aceste activități de prevenire vin tocmai pentru a-i face pe elevi mai conștienți de acțiunilen și de a faptele lor”, a adăugat Daria Ouatu.

Cauzele delicvenței apărute în rândul elevilor nu sunt puține, iar polițiștii spun că cele mai întâlnite au legătură cu situația financiară precară, lipsa supravegherii din partea familie, anturajul, consumul de alcool. Polițiștii au și câteva sfaturi pentru elevi.

„Ar fi bine să nu lege prietenii cu persoane care îi îndeamnă să facă diverse lucruri rele, să nu riposteze la agresivitatea  verbală, să evite agresiunea fizică. Să asculte de sfatul părinților și a profesorilor”, a adăugat subcomisarul Daria Ouatu.

În ultima lună a anului trecut, au fost înregistrate aproximativ 54.000 de absențe nemotivate, 12 elevi au fost exmatriculați pe motiv de absenteism și alte violențe, au fost reclamate 173 de cazuri de violență, iar pentru 3 elevi s-au întocmit dosare penale pentru tâlhărie, vagabondaj și furt. (M. TEODOROF)

Articolul precedentBicazul stă bine la deszăpezire
Articolul următorElena Udrea, ușurel la voturi