Una dintre legendele contemporane ale poliţiei s-a aflat la Piatra Neamţ la sfârşitul săptămânii trecute cu prilejul reuniunii pe zona Moldova a membrilor Secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (IPA – International Police Association). Generalul în rezervă cu două stele Costică Voicu, fost şef al Poliţiei Române (1996-1997), rector al Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza (2000-2008) a primit gradul de general cu o stea la numai 41 de ani, în 1992, devenind atunci cel mai tânăr general din istoria poliţiei noastre. Din 1996 conduce Secţia română a IPA. Este profesor universitar doctor şi îndrumător de doctorat la Academie.
IPA România, cel mai tare ONG din ţară
Din IPA fac parte 63 de ţări cu aproape 500.000 membri. „Suntem pe locul 2 în lume, cu 65.000 membri, după Germania. Suntem recunoscuţi şi afiliaţi din 1996. A coincis cu vremea când eram eu şeful poliţiei naţionale. Am fost recunoscuţi la un congres mondial care s-a ţinut la Brisbane, în Australia. În România, am ajuns la 152 de regiuni – aceasta este forma noastră de organizare, preluată după momentul internaţional. Practic, suntem cea mai puternică organizaţie neguvernamentală din România, cu membri cotizanţi, nu declaraţi din burtă, cum se zice. Are obiective foarte bine stabilite. În ultimă instanţă înseamnă o stare de spirit. Tot ce înseamnă sfera structurilor de aplicare a legii se adună în această organizaţie care dă membrilor posibilitatea de a fi angrenaţi în activităţi pe care nu le pot face în viaţa strict profesională”, a declarat generalul Voicu.
În cadrul IPA nu funcţionează sistemul „Să trăiţi, ordonaţi, am înţeles!”. Formula de bază este „Te invit”. „Dezvoltăm o cultură organizaţională modernă, adică omul să aibă mândria că aparţine unei asemenea structuri. Îl scoatem dintr-o zonă inevitabil rigidă, c-aşa este profesiunea şi îl aducem într-o zonă a comunicării. De aceea lozinca noastră internaţională este «Servo per amikeco», adică servicii prin prietenie. Te ajut pentru că-mi eşti prieten, te invit fiindcă îmi eşti prieten”, a subliniat generalul Voicu.
Ca element de noutate, Costică Voicu apreciază modul în care conducerile profesionale – inspectorii şefi, conducerea poliţiilor muncipale etc. – „se articulează cu acţiunile IPA. Simt şi ei plăcerea de-a ne reuni, să socializăm, să discutăm. La o şedinţă profesională, parcă nu îţi dă inima ghes să te ridici să spui şi tu ceva. Aici omul spune la ce s-a gândit, care-i părerea lui, ce propune”.
Conferinţe zonale similare, pe marile regiuni geografice, au fost organizate recent la Cluj şi Timişoara. Comunicarea şi defecţiunile în sistemul de comunicare au reprezentat tema reuniunii de la Piatra Neamţ. Au participat câte 3 reprezentanţi din 27 de regiuni ale Moldovei. Pe schema IPA, judeţul Neamţ este compus din două regiuni.
Tir, bucătărie, volei
● Timişoara a găzduit, cu puţin timp în urmă, a IV-a ediţie a Turneului internaţional de tir, deschis membrilor IPA, la care au participat 23 de echipe din Polonia, Ungaria, Serbia, Croaţia şi România.
● Între 14 şi 16 iunie, la Zalău, Regiunea 2 Sălaj a IPA România organizează a IV-a ediţie a „Master Cook”, concurs de gătit în aer liber.
● La Piatra Neamţ, gazdele au propus organizarea unui turneu internaţional de volei între secţiile naţionale.
IPA – puţină istorie
Cea mai mare organizaţie de prietenie a poliţiştilor din întreaga lume a fost creată la 1 ianuarie 1950, din iniţiativa unui ofiţer de poliţie din Lincolnshire – Anglia, Arthur Troop, care a dorit să creeze astfel un canal pentru prietenia între poliţiştii de pretutindeni şi cooperarea internaţională.
Între anii 1948 -1949, Troop a contactat numeroşi prieteni din poliţia locală şi din străinătate. Ideea lui a fost bine primită în câteva ţări europene (Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Suedia) şi în unele state africane, care au încurajat constituirea unei organizaţii mondiale a poliţiştilor, alcătuită din secţii naţionale şi emiterea, de către un Secretariat Internaţional, a legitimaţiilor pentru membrii, similare unui paşaport. De asemenea, era prevăzută adoptarea unei sigle specifice, plata unei cotizaţii individuale şi editarea unei reviste proprii.
În 1953, Olanda a fost prima ţară, după Marea Britanie, care şi-a constituit o astfel de secţie. Belgia şi Franţa le-au urmat în acelaşi an, iar Germania şi Elveţia au organizat secţii naţionale în următorii doi ani.
Primul Congres Internaţional a avut loc la Paris, în 1955, iar Arthur Troop a devenit primul Secretar General Internaţional al Asociaţiei, post pe care l-a păstrat până la retragerea sa, în 1966.
Prima deviză a Asociaţiei a fost „Service through friendship” („Servicii prin prietenie”), deviză considerată foarte potrivită pentru scopurile acesteia, care prezenta însă inconvenientul că sensul acesteia nu erau cunoscute decât unui vorbitor de limba engleză.
Din acest motiv s-a apelat la serviciile scoţianului Bob Hamilton, expert în limba esperanto, care a tradus textul în „SERVO PER AMIKECO” şi care a devenit pentru totdeauna deviza oficială a Asociaţiei.
În prezent, preşedintele internaţional al asociaţiei este Pierre Martin Moulin (Elveţia).
Secţia română a fost recunoscută ca membru cu drepturi depline al Asociaţiei pe 25 octombrie la Congresul Internaţional de la Brisbane. Documentarea şi primele demersuri au început în 1992, din iniţiativa generalului-locotenent dr. ing. Iulian Medrea.
Ia uite tata ce de doctori!!!
lauda mare in traista goala !
Ce masura notabila a facut acest domn general ? , CATOLOGAT ca fiind drept „pur singe” pentru Romania care este jefuita de baietii destepti la singe de 22 de ani incoace ???
Am un mare respect pentru Presa Romana care ar trebui sa fie cu adevarat a 4 putere ib Stat , dar mai ales pentru jurnalistii de investigatie .
Eu le-as sugera ca la fiecare editie sa dea publiciotatii un articol privind miliardele imprumutate de la FMI , ca fiind problema cea mai importanta inaintea tuturor celorlalte articole care au comparativ o importanta minora.
Se pare ca cei care au condus Romania cu actualii , se au unii pe altii la mina cu tot felul de ilegalitati grave , si se santajeaza unii pe altii , si in final au ajuns la compromis , pe care dumnealor cu nerusinare il cataligheaza ca fiind o masura politica inteleapta in favoarea asa zisei paci politice !
Uite asa si-au batut joc de noi si in culise ei se imbratiseaza si isi fac afacerile lor murdare.
Rusine !!!!
Jos Tradatorii !!