0:00

În anul 1932, la 22 iunie, se năştea în comuna Slobozia (azi cartier al oraşului Roznov) poetul Constantin Atomii. Absolvent al liceului  din Roznov, tânărul Atomii a devenit ulterior ofiţer de poliţie. A fost membru al Cenaclului literar Nicolae Bălcescu al Casei de Cultură a M.A,I. 1975-1990. A publicat  volumele „Pomii râd cu hohote de floare”, poezii pentru copii şi „Sentiment de ţară”, Editura litera, Bucureşti 1981. Colaborează la revistele Luceafărul, Pentru patrie. Cu poezia Câinele uitării, a luat locul I la Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare „Cântarea României”.

Constantin Atomii mi-a fost coleg la școala din Slobozia, clasele I-IV. Era cel mai bun din clasă, adică cel mai bine dotat mintal, dar premiul I sau II nu se lipeau de el, acesta fiind rezervat băiatului învățătoarei. În clasa a IV- se pare că a luat premiul II. Neavând posibilități materiale a terminat șapte clase în sat iar prin înființarea liceului la Roznov a avut posibilitatea terminării învățământului mediu. A urmat Școala de ofițeri a Ministerului de Interne și a activat, după cum am arătat mai sus, la Casa de Cultură a M.A.I. , unde va face cunoștință cu mulți scriitori și în 1989 publică o reușită și apreciată carte de poezii pentru copii, Pomii râd cu hohote de floare. Mai înainte publicase  o plachetă de versuri patriotice, Sentiment de țară. Dat fiind serviciul pe care-l îndeplinea, practic era imposibil să scrii în afara ideologiei timpului și ordinelor impuse. Totuși, Costache (așa îl știau colegi și consătenii) a rămas un fiu al satului iar cele mai frumoase poezii ale sale sunt transfigurări ale vieții la Slobozia, pe malul Cracăului.

O poezie este dedicată satului natal: Satului meu Slobozia. Ar merita să fie transcrisă în întregime dar mă rezum la prima strofă: Te port mereu dumnezeiesc în suflet, / Așa cum port iubirea mea dintâi. / Pe orișiunde vajnicul meu umblet / Chemarea ta mi-o pune căpătâi.  În 1989 îi apare la Editura Ion Creangă o plachetă de versuri pentru copii: Pomii rîd cu hohote de floare. E o carte frumos ilustrată în care se cântă  natura sub multiplele ei aspecte,: anotimpurile, viața animalelor și florilor, preocupările gospodarilor. Ca un leit motiv revine și în poezia pentru copii imaginea ruralului sub diferite aspecte.

Preotul Vasile din Chintinici Roznov, preocupat de a realiza o monografie a orașului Roznov, interesându-se de de oamenii mai aparte ai localității a intrat în legătură cu scriitorul Geo Călugăru, fost prieten al lui Constantin Atomii. A primit o amplă cronică despre opera și omul Atomii, plină de elogii accentuând  bunătatea, bonomia scriitorului Atomii dar mai ales legătura lui cu satul, căruia îi acordă multe din poeziile sale. (Emil BUCUREŞTEANU)

Articolul precedentFRV a stabilit programul sezonului 2014-2015
Articolul următorNașterea Sfântului Ioan Botezătorul