reclama autocenter

Născut la 24 martie 1938, în satul Sălăgeni, plasa Răducăneni, judeţul  Fălciu, devenit apoi raionul Huşi, dar şi Codăeşti, regiunea Iaşi (judeţul Iaşi). După ce a făcut studii liceale şi Şcoala populară de artă la Iaşi, încurajat de către pictorul Adrian Podoleanu, devine licenţiat al Facultăţii de Arte Plastice de pe lângă Universitatea ,,Al.I.Cuza” Iaşi. În toamna anului 1969 s-a stabilit definitiv la Piatra-Neamţ, unde  lucrează ca plastician  şi profesor de desen  pe lângă Casa judeţeană a creaţiei populare Neamţ, în cadrul Cenaclului Piatra Neamţ al Filialei Bacău a U.A.P., condus de scenograful Mihai Mădescu, la Şcoala Zăneşti, apoi la Casa pionierilor din Piatra Neamţ şi la Clubul Copiilor (Palatul Copiilor), ca director,  unde a continuat activitatea până la pensionare. vDin anul 1970 şi până în prezent a participat cu lucrări de artă plastică la 132 de expoziţii, concursuri, saloane etc., organizate pe plan local şi naţional, din care 20 de expoziţii personalevExpoziţii – participări: la Festivalul-concurs naţional de artă  plastică ,,Voroneţiana”– Suceava, la Bienala naţională de artă plastică (concurs) ,,Lascar Vorel” Piatra-Neamţ,  la ,,Saloanele Moldovei” – Chişinău. Premii: la Concursul naţional de artă plastică de la Botoşani, la Bienala naţională – concurs de artă plastică Lascăr Vorel Piatra-Neamţ. În 2000, Consiliul municipal Piatra- Neamţ îi acordă Diplomă de recunoştinţă pentru contribuţia la viaţa cultural-artistică a municipiului. Lucrări de pictură şi grafică se află în colecţia Muzeului de Artă din Piatra-Neamţ şi în mai multe colecţii particulare, din ţară şi străinătate: SUA, Anglia, Germania, Israel, Belgia, Canada, etc. « Pot spune că m-am descurcat onorabil, urmînd pas cu pas drumul pe care l-am avut de parcurs. Despre noroc nu prea ştiu ce este acela, dar pot să spun că Dumnezeu m-a ajutat. Pictorul Ştefan Luchian spunea că poţi să ai talent, dacă nu munceşti degeaba. Cred că am îndeplinit acest deziderat răspîndind în ţară şi în străinătate vreo opt sute de lucrări. Este mult, este puţin, rămîne de văzut » – spunea despre sine artistul acum câtva timp. Să-i urâm din acest colţ de pagină « La mulţi ani ! ».

Articolul precedentPoetul Gheorghe Simon, la 63 de ani: « Am cunoscut cenzura pentru un titlu de pagină »
Articolul următorExpoziţia lui Potop (încă) vă aşteaptă

2 COMENTARII

 1. LA MULTI ANI, cu sanatate si bucurii, d-ule Mihai Agape !!!!

  Va admiram toate realizarile .

  Va felicitam pentru cele profesionale, de familie dar si interumane .
  Sunteti un bun exemplu de urmat.
  V-am cunoscut cu emotie cand erati profesor si director la Clubul Copiilor si mi-am inscris la cursul de pictura ,fetita mea, Laura, de doar 8 anisori. Ati fost primul profesor -pictor , care ati invatat-o taina sa se joace artistic cu culoarea cu imaginatia si candoarea copilariei…. Ce bucurie ca in timp ce ea picta f concentrata , i-ati facut un portret in acoarela pe care il pastram inramat ca pe o icoana.
  Insist sa spun ca aceste lectiile primite au prins radacini adanci in sufletelul ei . Acum, ea este studenta in USA si in timpul liber se relaxeaza pictand si si-a facut propiile tablouri admirate de colegi , prieteni etc. Este intrebata de americani: ”cine te-a invatat sa pictezi asa de frumos ??”‘ si ea raspunde cu mandrie :
  ” pictorul Mihai Agape din orasul meu natal., piatra Neamt -Romania „”

  Prin exemplul descris mai sus, cred cu siguranta , ca pictorul Mihai Agape face parte din multe biografii ale multor copii care au urmat cursurile de la Clubul Copiilor din Piatra Neamt.

  Sa avem respect pentru astfel de oameni speciali ca d-ul pictor Mihai Agape .

  Intotdeauna , profesorii, pictorii,oamenii de arta ,cultura isi pun amprenta la noua generatie pe care o educa. Sunt adevarat mentori si merita tot respectul .

  In incheiere felicit initiativa redactie de a face acest articol si de a ne aminti pietrenilor ca avem o aniversare a unui pictor talentat, Mihai AGAPE.

  Merita sa devina CETATEAN de OAOARE al ORASULUI PIATRA NEAMT.

  Fac o propunere si poate se gandeste cineva de la Primaria Piatra Neamt , primarul, viceprimarii sau cei de la Cultura .. !!!

  La multi ani sa ne traiti multi ani , maiestre , Mihai Agale !!!!!!

Comments are closed.