reclama autocenter

Pictorul Ştefan Potop a venit la vernisajul recentei sale expoziţii “Tazlău-Matrix” cu tot cu modelele tablourilor sale (fapt cu totul inedit pentru arta plastică românească), câteva dintre personajele inspiratoare din Tazlău (vecini, rude, prieteni etc), printre aceştia aflându-se şi scriitorii Constantin Ardeleanu şi Cezar Ţucu, ambii trăitori (în perioade diferite) la Tazlău. În rest, puhoi de lume, Galeriile “Lascăr Vorel” dovedindu-se, încă o dată, că sunt mult prea neîncăpătoare pentru artiştii plasticieni de la noi şi iubitorii de artă nemţeni.

Despre remarcabilul portretist Ştefan Potop scriitorul Constantin Ardeleanu spune, printre altele: „Prin aceste portrete, Potop tinde spre esenţializare (brâncuşiană, ca doctrină artistică), prezentând formal un chip uman, dar de fapt, de profundis, trăirea personajului. Tulburătoare imagini: închiderea în propria enclavă a suferinţei la Onu (ce ironie, omul ca vai de lume, purtând numele de ONU?!), mâinile supradimensionate de trudă ale unei vecine, „porumbeii” Lia şi Bârdahan, vidaţi de orice sentiment al…uguirii, dar mai ales chipul tatălui, profesorul Potop, prinţul consort al Brusturatului, cu ridurile frunţii purtătoare de…matrici stilizate. Voilà: Tazlău-Matrix! În arta plastică se profilează tot mai convingător un Ştefan cel Potop al Moldovei. În limbaj biblic, el pare a striga: „Iată chipul Tazlăului, muzee!”

Expoziţia lui Ştefan Potop trebuie văzută ,neapărat, în aceste zile, pentru că săptămâna viitoare simezele de la Galeriile de artă vor găzdui un alt expozant pietrean, Lucian Tudorache.

Articolul precedentPictorul Mihai Agape, la 75 de ani
Articolul următorPărintele Ghervasie de la Pocrov a trecut la Domnul