0:00

Consilierii locali ai municipiului Piatra Neamț, alături de cei doi viceprimari, s-au reunit în ședință de îndată, pentru a-și da girul ca, printr-un proiect european, spațiul destinat grădiniței din Speranța, aflat în construcție de ani de zile, să fie transformat în centru social.

Este vorba despre proiectul „Sinergii pentru Viitor”, cu o valoare ce se poate încadra între 200.000 și 600.000 de euro, proiect cu finanțare nerambursabilă 100% din cadrul programului finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia – ”Copii și tineri în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și promovarea incluziunii sociale”. Proiectul trebuie depus până la data de 10 martie.

”În Speranța locuiesc familii tinere și care reprezintă o comunitate săracă. Cei peste 200 de copii care provin din aceste familii nu beneficiază de o grădiniță sau un centru specializat pentru copii cu nevoi, adecvate vârstei. Pentru a beneficia de servicii educaționale acești copii sunt nevoiți să pargurgă distanțe mari, însoțiți de părinți. Rămân nerezolvate alte aspecte ce țin de sărăcia acestora, de nivelul redus de educație a familiilor din care provin, cu consecințe grave pe termen lung în evoluția lor, iar în rândul acestor copii se înregistrează o rată mare de abandon școlar, o rată scăzută de absolvire a școlii, frecvență redusă. S-a identificat ca fiind adecvat pentru înființarea acestui centru spațiul destinat grădiniței din Speranța, o clădire nefinalizată pentru că din lipsa finanțării în 2010 lucrările au fost sistate. Pentru că bugetul municipiului nu permite finalizarea acestei grădinițe s-a considerat oportună propunerea de schimbare a destinației acestui imobil și transformarea sa, cu ajutorul acestui proiect cu finanțare europeană nerambursabilă, în centru de zi pentru copiii aflați în situații de risc social”, a explicat viceprimarul Aurelia Simionică.

Primăria Piatra Neamț speră că prin acest proiect se va obține suma maximă, adică 600.000 de euro, astfel încât să poată fi incluse și dotările necesare, dar și cheltuielile de personal și funcționarea în sine a structurii timp de doi ani. (I.C.)

Articolul precedentAccident chimic evitat la limită, dar cu urmări
Articolul următorTârgu-Neamţ: dezbatere pentru banii către biserici