reclama autocenter

azochim

Un incident petrecut pe 4 februarie pe platforma chimică a societăţii Ga Pro Co Chemicals de la Săvineşti a fost cât pe ce să se transforme într-un accident chimic fără precedent. În jurul orei 23:30 a fost întrerupt cablul de alimentare de 6 KV de la TRAFO 3 spre staţia electrică 21 de către persoane necunoscute din afara societăţii. În urma acestui fapt au fost oprite instalaţiile Amoniac şi Uree granulată, se arată în adresa oficială remisă de societatea care produce îngrăşăminte chimice către Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Administraţia Bazinală a Apelor Siret Bacău, Sistemul de Gospodărire al Apelor Neamţ şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava, Neamţ.

Concret, întreruperea energiei electrice de către “persoane necunoscute” ar fi putut să dea naştere unor situaţii catastrofale de ordin chimic: de la eliberarea în atmosferă a unor cantităţi uriaşe de gaz toxic până la explozia tancului de amoniac de pe platforma societăţii.

* Efectele scurgerii de amoniac, resimţite după patru zile

Ce s-a întâmplat concret? O explică, în ordinea producerii evenimentelor, chiar conducerea societăţii care produce îngrăşăminte chimice la Săvineşti, prin nota de informare pe care-a transmis-o instituţiilor abilitate să investigheze cazul pe 05.02.2014: După ce am aflat de incident am reuşit să oprim instalaţiile. Manevra a fost realizată de către personalul de exploatare, în condiţii de siguranţă şi fără afectarea factorilor de mediu. A fost anunţată Poliţia Roznov de către firma care asigură paza societăţii care a fost la faţa locului şi a revenit pentru continuarea cercetărilor (…) La ora 10.00 s-a remediat defecţiunea pe cablul electric spre staţia electrică 21 şi au început manevrele de repornire a instalaţiei de amoniac(…) S-au luat măsuri pentru monitorizarea calităţii aerului şi a apelor uzate evacuate de pe amplasament şi nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxim admise, preciza conducerea Ga Pro Co Chemicals pe data de 5 februarie.

azo 02azo 01

Din nefericire, datele problemei s-au schimbat între timp, iar poluarea şi-a făcut efectele câteva zile mai târziu. Efecte resimţite, monitorizate şi făcute publice cu caracter oficial chiar ieri de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ:

În urma analizării probelor medii zilnice prin metoda manuală din perioada 05-10.02.2014 s-au înregistrat, la indicatorul amoniac în punctele fixe din zona Săvineşti următoarele valori:

–    SC Ga Pro Co Săvineşti, Săvineşti, Str. Chimiei nr. 143, data 09.02.2014 intervalul orar 15:10 – 15.55 valoarea înregistrată 403,21 faţă de 300 cât este limita admisă;

– Sc Ga Pro co Săvinești, Școala Dumbrava Vale, data 09.02.2014/ ora 08:25, 10.02.2014/ ora 08:50 valoarea înregistrată 214,63 față de 100 cât este limita admisă;

Sc Ga Pro Co Săvinești , Peco – Dumbrava Roșie, data 09.02.2014/ora 08:40, 10.02.2014/ora 09.00 valoarea înregistrată 365,04 față de 100 cât este limita admisă.”

“Ca urmare a depăşirii concentraţiei indicatorului NH3 (amoniac), înregistrate în punctele de măsurare Săvineşti – Şcoala D-va Vale, Săvineşti – Peco și la proba momentană din Săvinești, str. Chimiei, nr. 143, a fost înştiinţată Garda de Mediu Neamţ, Inspectoratul pentru situații de Urgență Neamț și Instituția Prefectului prin adresa nr. 781/10.02.2014. Pentru verificarea cauzelor depășirilor înregistrate a fost constituită o comisie de verificare prin Ordin de Prefect”, ne-a declarat Eduard Corduneanu, șeful APM Neamț. Urmează ca mâine, cel târziu poimâine, să aflăm și rezultatul acestei anchete și măsurile care se impun într-o astfel de situație.

Gazul de amoniac are acţiune caustică în contact cu suprafeţele umede. Este un iritant al pielii, mucoaselor căilor respiratorii, digestive sau ochilor. Concluziile studiilor medicale au arătat că inhalarea amoniacului din aer poate avea multiple consecințe negative asupra stării de sănătate a populației, mai ales în cazul persoanelor cu afecţiuni respiratorii.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentUn romașcan a strâns amenzi de un miliard
Articolul următorPiatra-Neamţ: Centru de zi pe bani europeni

1 COMENTARIU

Comments are closed.