0:00

Piață nouă: second-hand cu garanție, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* nemțenii cumpără la mâna a doua de la oale la televizoare

Într-un context de criză în care puțini români își mai permit luxul de a-și cumpăra obiecte noi, și la Piatra-Neamț, piața articolelor second-hand a explodat în ultimii doi ani. De la magazinele care comercializează produse la mâna a doua cu etichetă până la cele de calitate mai slabă, dar de 5 ori mai ieftine și paleta ofertei s-a diversificat. Iar piața o cere, susțin cei care au astfel de afaceri în Neamț.

La coadă la second-hand

De regulă, magazinele care vând haine la mâna a doua primesc marfă în  fiecare săptămână. La magazinul de profil din Precista, de lângă stația de taximetre, loturile noi de haine vin marți dimineață. De fiecare dată, înainte de ora deschiderii, cel puțin 5-10 persoane se așează la coadă, în speranța c-o să pună mâna pe-o haină bună și ieftină. Se vând de la costume de Halloween până la haine pentru copii, încălțăminte sau lenjerie de pat. Paltoanele, pardesiele se vând cu 20 de lei/kg, iar încălțămintea puțin purtată sau cea “de firmă” cu 100 de lei/kg: “Vin de fiecare dată când apare marfa nouă. Prima oară din curiozitate. Apoi, cred că știți și dv, ai de multe ori șansa să găsești produse foarte puțin purtate sau chiar noi, de două ori mai ieftine decât în magazin. Plus că nu riști să te îmbraci la fel cu colega de serviciu. E mereu altceva. Nu trebuie să fii neapărat sărac ca să cumperi sau să porți lucruri second-hand. Le-am luat și copiilor lenjerii de pat de aici, de exemplu. Cumpăr și pentru mine și soț cam tot ce avem nevoie, inclusiv încălțăminte. Mi se pare convenabil”, ne spune doamna Mariana, una dintre doamnele care frecventează des magazinele second-hand.

Second-hand de Germania: mobilă, electrocasnice, oale şi role

Așa au apărut, pe lângă magazinele second-hand care vând haine și cele care comercializează mobilă sau electrocasnice uzate. Și nu doar atât. În magazinul de profil din cartierul Mărăței, de exemplu, am găsit și oale, perechi de role, cădițe de hidromasaj sau fiare de călcat. Iată câteva prețuri:

Canapea de piele – 650 de lei

Mașină de cusut – 150 de lei

Casetofon audio cu CD – 150 de lei

Covor – 35 de lei

Cauciucuri de iarnă – 150 de lei/bucata

Cărucior pentru copii – 180 de lei

Frigidere – 380-750 de lei/bucata

Pat matrimonial – 1.000 de lei

Produsele electrocasnice de valoare mai mare au și garanție, de la o lună la doi ani, în funcție de specific. Totodată, pentru obiectele de dimensiuni mari se asigură și transportul gratuit la domiciliu.

Magazinul de obiecte second-hand din cartierul Mărăței primește marfă de două ori pe lună. Când se apropie ziua aprovizionării, clienții fideli sunt anunțați telefonic, susțin reprezentanții prăvăliei: “Se întâmplă de multe ori să vină marfa și să stea lumea la coadă. Aproape că nici n-avem timp s-o aranjăm cum trebuie. Ne-am format deja o piață de clienți care vin regulat. Pe ei îi și apelăm atunci când știm că au nevoie de un anume obiect sau când credem că i-ar putea interesa ceva anume când aducem tirurile cu marfă. Majoritatea pleacă mulțumiți de la noi. Am introdus inclusiv conceptul de garanție la anumite produse, ceea ce le conferă un plus de siguranță. E o afacere care a prins la nemțeni, mai ales pe vremurile astea.

 

Ioana HAGI-STAN

 

!!!!CASETĂ

Aur mai ieftin la casele de amanet

Bine merg și casele de amanet care vând aur uzat. Nici aici nemțenii nu par să facă un pas înapoi. Prețul unui gram de aur nou, de 14k, se învârte în jurul sumei de 160 de lei. La casa de amanet de la Orion, de exemplu, puteți cumpăra un gram de aur uzat cu 119 lei. Sunt bijuteriile nerăscumpărate, rămase gaj. Teoretic, ele sunt curățate, recondiționate dacă e cazul și abia apoi scoase la vânzare. Prețul e mai mic decât dacă ați cumpăra bijuteriile din magazin pentru că nu se mai ia în calcul manopera. Primiţi un certificat de garanţie în care va fi trecut gramajul şi caratajul bijuteriei. Pentru cei care vor să investească în aur, în condițiile în care prețul este în continuă creștere, casele de amanet care vând bijuterii uzate par în continuare o afacere profitabilă.

Articolul precedentDelegaţie a Ambasadei Elveţiei la Piatra Neamţ
Articolul următorFundația de Îngrijiri Comunitare la 15 ani