0:00

Piața Dărmănești, agonie și secrete bine păzite, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Periplul nostru prin piețele municipiului Piatra Neamț devine tot mai interesant. Brusc, nivelul de secretizare al informațiilor a crescut brusc, pe măsura creșterii interesului nostru pentru detalii. Materialul despre Piața Mărăței i-a făcut pe ceilalți administratori de piață să fie extrem de reticenți. Pe modelul administratorului din Mărăței, care s-a ferit să vorbească fără acordul inginerului șef al societății, la fel s-a întâmplat și în Dărmănești. Domnul Liviu Popa, amabil, ne-a trimis la conducerea societății pentru detalii privind societățile care au contracte, care au datorii și în general despre orice ține de trecut, prezent sau viitor.

La o primă strigare, am aflat că piața din cel mai mare cartier al municipiului Piatra Neamț, Dărmănești, are o suprafață de aproximativ 900 mp acoperiți unde funcționează 32 de standuri și câteva zeci de tarabe. Taxa forfetară pentru o tarabă este aceeași ca și cea stabilită pentru toate piețele de cartier: 8 lei pe zi pe o tarabă cu zarzavaturi, 9 lei/zi pentru o tarabă unde se vând legume sau fructe și 15 lei/zi pentru o tonetă unde se pot vinde produse lactate. Doar în ceea ce privește chiria standurilor și a chioșcurilor, aceasta diferă din cauza suprafețelor sau a tipurilor de contract dintre societățile care plătesc chirie acolo pentru că unele au propriile chioșcuri și închiriază doar terenul pe care este amplasat chioșcul, terenul fiind al CMI Urban Piatra Neamț.

 Frig, baruri și oameni ai străzii

 Teoretic, piața agroalimentară din Dărmănești deservește cel mai mare cartier al orașului și ar trebui să aibă un dever uriaș. Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa. La modul în care arată, probabil în scurt timp ar urma să ia exemplul sorei mai mici din Mărăței. Și aici cele câteva zeci de standuri sunt aproape goale, puținii producători sau revânzători de produse agricole fugind de frigul pătrunzător din hala ce se numea cândva piața Dărmănești. Două, trei bătrânele care încă mai vând zarzavat la intrarea în piață, ca să evite taxa de 8 lei pentru închirierea unei tarabe, câțiva revânzători de legume și fructe și două doamne care dau 15 lei pentru a-și vinde produsele lactate proaspete.

Peisajul este împestrițat de oamenii străzii care își fac veacul la intrarea principală a complexului agroalimentar sau în barurile insalubre din spatele pieței. Nu lipsesc nici responsabili cetățeni de etnie rromă (care în scrierile lui Ioan Budai Deleanu, Mihail Sadoveanu, Alecsandri sau în legea lor de emancipare erau în mod total greșit numiţi țigani), care cer de pomană puținilor cumpărători care, de voie, de nevoie, îndrăznesc să intre în piață.Totul dă impresia unei timide recreeri a imaginii unui mic cadru de film în care personajul principal este un ghetou.

 Informații pe bază de procente de la șefi

 Amănunte în privința costurilor cu chiria sau a situației încasărilor nu am putut afla. Administratorul pieței Dărmănești a mărturisit că nu este abilitat să dea astfel de informații și că a stat de vorbă cu inginerul șef Nicolae Timaru, care ar fi întărit acest lucru.

”Vă rog să mă credeți că nu sunt abilitat să dau astfel de informații. Vă pot spune doar că până la ora 14.30 în piața Dărmănești au vândut 6 producători și reprezentanții a 2 societăți care au tarabe. Mai multe detalii sunt în măsură să vă dea cei din conducere”, a spus Ovidiu Popa, administrator al Pieței Agroalimentare Dărmănești.

Conducerea a vorbit în procente: ”Gradul de ocupare al pieței Dărmănești este de 53%. Sunt 32 de spații din care 17 sunt ocupate, iar 15 sunt libere. Evident că există și acolo datorii iar în zilele următoare se va face o socoteală și se va vedea care este nivelul acestora și ce se va face în continuare”, a declarat ing. șef Neculai Timaru, şeful CMI Urban Piatra Neamț.

Tot de la dânsul am aflat că se lucrează la o situație în privința chiriilor și a gradului de încasare al acestora. Cuminți, am promis să așteptăm situația, deși orice contabil prost pregătit ar putea să acceseze partea de clienți a societății pentru a afla datele necesare. La fel de cuminți am înțeles că până la încheierea situației respective se mai fac ajustări, plăți, oamenii care lucrează la Urban și au și ei un mai mare sau mai mic gheșeft în piețe își rezolvă problemele. La urma urmei, e de înțeles, nu?

 Piața Dărmănești, agonie și secrete bine păzite, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  Misterul Galaxy din Mărăței

 Societatea Galaxy Stil, care are un chioșc care obturează, legal, cu toate avizele și autorizațiile la zi, intrarea în piața Mărăței, este printre societățile cu debite mari și care, totuși , își mai desfășoară încă activitatea și în Piața Centrală . Sesizat de articolul apărut în Ceahlăul, marcă înregistrată, inginerul șef Neculai Timaru, care cumulează și calitatea de purtător de cuvânt, ne-a declarat: ”Societatea are debite de pe vremea când avea un spațiu închiriat în Mall. I s-au calculat penalități pentru neplata la timp a chiriei și utilităților de 33.164 lei, de aici suma atât de mare. Am fost în proces cu ei, am câștigat și așteptăm acum să ne vină hotărârea judecătorească, după care vom lua măsuri în consecință”.

 Birturile cu budă comună

 În legătură cu cele două crâșme ordinare de la intrarea în piața Mărăței, am solicitat un punct de vedere directorului DSP Neamț, dl. Dan Morenciu. De la înălțimea funcției de pe care s-a dovedit că a făcut abuzuri și nu și-a făcut treaba cu care l-a investit ministerul, domnia sa a refuzat să discute un lucru simplu, dacă respectivele crâșme trebuie să aibă sau nu grup sanitar propriu. Pentru a răspunde la această întrebare foarte grea domnia sa a cerut să i se facă o cerere de informații. Înțelegem că pentru răspuns directorul are nevoie să consulte tratate, dicționare, studii, să facă o cură de covrigi și să ceară voie ca să aibă o părere, de aceea ne răspundem singuri: crâșmele trebuie să aibă grup sanitar propriu. Dacă este așa, cum le-a autorizat DSP-ul domnului Morenciu  pe cele din Piața Mărăței?

Valentin BĂLĂNESCU /Irina CĂLIN

Articolul precedentPrimarul Leoreanu dă raportul
Articolul următorPe aici nu se trece… decât cu bilet

1 COMENTARIU

  1. mafia e peste tot nu inteleg de ce va mai mirati auzi grad de ocupare de 50% da pt ca se cere spaga de la cel mai mic pana la bulibasa si politia cunoaste asta si taceee.

Comentariile sunt închise.