Sâmbătă seară, Casa de Cultură Roman a fost cu adevărat neîncăpătoare pentru sutele de romașcani care au vrut să asiste la cea de-a patra ediție a „Pianului Călător”, eveniment în cadrul căruia pianistul Horia Mihail a ales integral un repertoriu semnat de Mozart. Câteva zeci de persoane au stat în picioare pentru aproape două ore, în timp ce câțiva elevi au dorit neapărat să profite de sala încălzită din Casa de Cultură pentru a sporovăi sau mânca chipsuri pe tot parcursul recitalului. De altfel, pentru cei care au stat în partea superioară a sălii, atenția de la muzică și talentul pianistului a fost des întreruptă și de copiii de 3-6 ani aduși de părinți la un concert de pian. Peste toate, Horia Mihail nu s-a lăsat deloc intimidat de comportamentul unora și, din prima secundă în care a urcat pe scenă, le-a mulțumit romașcanilor pentru faptul că au venit într-un număr atât de mare.

“Mă bucur că decizia de a lăsa pianul la Roman se dovedește a fi una foarte bună”, a spus pianistul, răsplătit cu aplauze de romașcani. În recital, Horia Mihail a interpretat două rondouri, două fantezii și două sonate din creația mozartiană, între fiecare repriză discutând cu publicul și oferind detalii despre compoziții și ceea ce dorește să trasmită.

Și primarul Laurențiu Leoreanu a fost prezent, în partea a doua a concertului, în sală, ascultând concertul din picioare, pentru ca, la final, să urce pe scenă, pentru a-i mulțumi artistului pentru entuziasmul pe care l-a arătat și transmis. Pianul va rămâne timp de doi ani, la Roman, în orașul natal al lui Sergiu Celibidache, la Școala de Artă, acolo unde copiii vor putea învăța de mici cum să cânte la un pian de concert. Pianul călător va ajunge în 13 oraşe din România, dar şi la New York şi Chişinău. Următorul concert, de data aceasta cu orchestră, se va susține pe 3 aprilie, la Pitești, iar ultima apariție va avea loc pe 14 mai, la Chișinău, unde Horia Mihail va susține un recital, tot sută la sută inspirat din Mozart.

Romașcanii care au ieșit de la concert au putut asista și la evenimentul organizat de autorități „Ora Pământului”, când centrul municipiului a fost blocat pentru o oră, astfel încât tinerii și nu numai, cu lumânări în mâini, să atragă atenția asupra necesității protejării mediului. (C. MATEI)

Articolul precedentLa Girov toată lumea e pe interes
Articolul următorCopiii de la „Elena Doamna” s-au jucat de-a incendiul