La Girov toată lumea e pe interes, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sarabanda schimbării viceprimarilor la Girov dă naștere la tot felul de situații neprevăzute. După ce Olaru a fost condamnat pentru conflict de interese, la conducerea primăriei a venit Florinel Sarion, pe baza unei majorități fragile, unde diferența o făcea votul unui membru al Partidului Ecologist Român, Ciprian Nicolae Avasiloaiei. Nu se știe exact care au fost metodele folosite de Vasile Olaru, dar Avasiloaiei s-a sucit și a ajuns viceprimar cu atribuții de primar.

Jocul consilierului, când cu Olaru, când cu Sarion, pare să-i fi priit de minune, deoarece a ajuns fericit beneficiar al unei ferme, unde a intrat un pic cu forța, un pic cu sprijin de la viceprimar, totul în propriul beneficiu. Cert este că, în acest moment, viceprimarul cu atribuții de primar are încheiat cu instituția pe care o conduce un contract de concesiune, numai bun de pus în ramă, ca un început frumos de conflict de interese. Contractul a fost încheiat în 21.06.2013, poartă numărul 4373 și are în vedere exploatarea unui (mic) teren de 6.321 mp, situat în intravilanul satului Gura Văii, comuna Girov, teren aflat în domeniul privat al Consiliului Local Girov.

La Girov toată lumea e pe interes, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Despre modul în care a intrat în posesia terenului, ziarul nostru scria în octombrie anul trecut: «…Ioan Bocancea, un mic întreprinzător din satul Gura Văii, comuna Girov, a fost anunțat că a început demolarea unei construcții, proprietatea societății SC BIO ECOLOGIC SRL, firmă aflată în insolvență. Teoretic, ea este apărată de Legea 85­/2006, dar în Republica Girov lucrurile pot fi interpretate oricum.

Când a dat de echipa de demolare, Ioan Bocancea a ales să se adreseze Poliției Județene, cazul fiind preluat, la ordin, de Postul Războieni. El relata în plângerea adresată comandantului că ”în dimineața zilei de 11 octombrie 2013, am primit un mesaj de la pseudoviceprimarul comunei Girov, Sarion Florinel, prin care mă înștiința că începe demolarea construcțiilor din Gura Văii. Eu definesc aceste construcții ca fiind un filtru sanitar-veterinar, care este în patrimoniul S.C. BIO ECOLOGIC SRL și o magazie tip FNC cu mori de cereale și amestecător ce se află în patrimoniul S.C. Ferma BIO ECOLOGIC SRL. Fac precizarea că ambele societăți menționate se află sub incidența legii 85/2006 (Legea insolvenței), prima în faliment, la stadiul valorificării bunurilor, iar cea de a doua în fază de reorganizare. L-am informat tot printr-un mesaj pe domnul Florinel Sarion de stadiul celor două construcții. Mergând la fața locului am observat că alături de domnul Sarion lucrau de zor consilierul Avasiloaie Ciprian, o echipă de muncitori, iar de inventariat se ocupa ag. de poliție Moldovan Silviu (…) Nu am fost notificat în scris despre această demolare în mod oficial, ea a fost pusă pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din luna octombrie a anului curent, însă ulterior a fost retrasă, de dragul coabitării. Nu știu și nu cunosc să fi votat vreun ordin de demolare a acestor două construcții. Fac precizarea că în interiorul construcției metalice se află și alte bunuri în valoare de circa 20.000 de mii de lei, plus arhiva celor două societăți”. »

Dincolo de hazliul situației, care arată și constanța politică a noului viceprimar, trebuie să remarcăm că domnul Avasiloaiei este, prin soție, un vajnic crescător de pui. În curtea proprie și într-o altă locație, undeva la Gura Văii, domnia crește ceva mii de pui, pe care-i comercializează apoi, presupunem cu oarece profit.

O societate pe care operează se numește SC Avigold SRL și oricât am căutat-o nu am reușit să dăm de ea printre cele autorizate să facă așa ceva. O explicație am primit-o chiar de la actualul viceprimar, care ne-a spus că până la 5.000 de pui pe serie nu se cheamă că ai fermă, se cheamă că ai o exploatație și că orice gospodar poate să facă așa ceva, deci totul este în ordine.

Cum domnul Sorin Ulea, de la Direcția Sanitar-Veterinară Neamț, consideră că este pe propria moșie în instituția statului și refuză să răspundă la orice solicitare din partea redacției, nu ne rămâne decât să presupunem că lucrurile așa trebuie să fie, că poți face ferme oriunde, lângă casele oamenilor, iar chestiunea autorizațiilor este una facultativă. Despre cum funcționează acest fel de ferme, cine le protejează în județ, cum se face comercializarea, cine se află în spatele celor care muncesc și trage foloasele, vom reveni cu altă ocazie. Până atunci, vă propunem un mic scenariu, care ar putea să funcționeze și în acest caz, dar care sigur nu este controlat până când nu se mai întâmplă ca SRI-ul să mai facă o anchetă precum ”Dosarul cărnii”, în care s-a vorbit și despre firme din Neamț.

În principiu, se zice că există o rețea prin care sunt aduși pui din Ungaria și Polonia, prin firme fantomă, fără documente justificative sau cu niște documente care pot fi aruncate a doua zi. Puii sunt crescuți în tot felul de firme clandestine, protajate la orice control, existând persoane binevoitoare în toate structuturile care consideră că un portbagaj cu pui este mai important decât un proces verbal constatator.

La nivel mondial există un sistem de monitorizare, numit TRACES, care ”vede” toate achizițiile din spațiul intracomunitar și din afara sa. Sistemul este on-line și, la nivelul fiecărui județ, există o persoană care răspunde de el. În lipsa unor date oficiale, mergem pe informații pe surse. De acest sistem s-ar ocupa dna. dr. Gabriela Humă, o persoană onorabilă. Dacă dl. Avasiloaiei nu a avut cocoși foarte harnici și foarte multe găini proprii, atunci el ar trebui să apară în sistem că a cumpărat de undeva cantitatea pe care o crește și o valorifică. Noi nu ne dorim decât să fie totul legal, dar nu la standardele de legalitate din Republica Girov.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentMuzica la pompieri
Articolul următor„Pianul Călător” la Roman

1 COMENTARIU

  1. Bine ca DSV si politia economica „isi fac treaba” la noi in judet! Pe reprezentantii acestor institutii, nu ii intereseaza decat profitul si care este partea leului!!! In rest legea este pt prosti si pt amarasteni!!

Comments are closed.