0:00

Petru Rareş – gata să treacă Prutul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ieri dimineaţă, reprezentanţii mass-media din Neamţ au fost primii privitori care l-au admirat pe Petru Rareş în armură de bronz. Bustul voievodului, creat într-un timp record de sculptorul Lucian Tudorache (o lună de zile), la comanda Consiliului judeţean Neamţ, va fi dăruit fraţilor noştri moldoveni din oraşul Cricova cu prilejul sărbătoririi, la 27 august, a Declaraţiei de independenţă a ţării. “La solicitarea primarului din Cricova, în România s-au realizat 11 busturi în diferite judeţe ale ţării – am aflat de la preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, prezent la “vernisajul” singurului obiect de artă pus în discuţie, dar încadrat de câteva zeci de tablouri din Salonul artelor, deschis cu câteva ore în urmă (în seara zilei de miercuri, 14 august) – noi angajându-ne că vom realiza bustul lui Petru Rareş. Am iniţiat şi realizat cu drag acest proiect, ştiind că e vorba de un dar pentru fraţii noştri de peste Prut. Istoria trebuie scoasă în relief cu orice prilej, ori de câte ori avem nevoie. Aratăm şi prin acest bust pe care-l dăruim că suntem alături de fraţii noştri de peste Prut, că suntem de aceeaşi limbă, că avem acelaşi folclor”.

Care sunt judeţele ce au dăruit busturi Cricovei: judeţul Bacău a realizat bustul lui Alexandru Lăpuşneanu, Botoşani – Vasile Lupu, Buzău – Mircea cel Bătrân, Galaţi – Tudor Vladimirescu, Suceava – Ştefan cel Mare şi Sfânt, Sibiu – Mihai Viteazu,  Vaslui – Alexandru cel Bun,  Sector 4 Bucureşti – Vlad Ţepeş, Iaşi – Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir. Probabil, cel de al 12-lea bust este realizat de Primăria Cricova. Transportul busturilor Cricova este asigurat de fiecare judeţ. Cricova este un mic orăşel de lângă Chişinău (la 11 km de Capitală) dar una din cele mai mari atracţii turistice din Republica Moldova, oraşul subteran având cele mai mari beciuri din lume, dar şi cele mai bune vinuri din Moldova. Aici se păstrează permanent peste 30 de milioane de litri de vin de marcă, Combinatul de vinuri de aici având peste 500 de ha de podgorii proprii. Din beciurile de la Cricova, care au peste 70 de străzi (pe care circulă şi tiruri) pleacă spre Europa sute de tone de vin şi şampanie fabricate aici. Autorul bustului, sculptorul Lucian Tudorache este născut la 29 aprilie 1965, în Independenţa, Galaţi, a absolvit Liceul de Artă “Octav Bancilă” şi Academia de Arte “George Enescu”, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, Iaşi. A obţinut specializarea în sculptură, la clasa profesor Vasile Condurache. În anul 2004 a obţinut Bursa UNESCO de studiu la Centrul European din Veneţia pentru tehnicile de Conservare a Patrimoniului Arhitectonic, Italia, lucările sale făcând parte din colecţiile de la Muzeul de Artă Contemporana Galaţi, Muzeul de Artă Piatra Neamţ, Muzeul de Artă Vâlcea, colecţii private din România, Franţa, Italia, Germania, Elveţia, Canada.

Va fi prezent la Cricova în ziua dezvelirii celor 12 busturi din parcul oraşului, directorul Complexului Muzeal Neamţ, prof. dr. Gheorghe Dumitroaia. Bustul lui Petru Rareş a ajuns la Piatra Neamţ, în noaptea de miercuri spre joi, iar cum în acest week-end s-au adunat mai multe sărbători decât zile sunt (cu aprobare de la guvern) şi trebuie făcute formele vamale de trecere peste graniţă a acestui important colet, probabil că Petru Rareş va lua calea Cricovei abia săptămâna viitoare. Dar va ajunge la timp.

Nicolae SAVA

Articolul precedentMaria Elenei Udrea
Articolul următorCeahlăul a transferat sfertfinalist UEFA

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.