0:00

Personalitatea săptămânii: Profesorul Paul Vasiliu, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Profesorul Paul Vasiliu s-a născut la 4 mai 1923, la Piatra Neamţ, tatăl său fiind cunoscutul preot profesor Vasile Vasiliu, licenţiat în teologie şi filosofie. Distinsul sau tată a fost un luminat proet la Biserica “Sfântul Ioan” din Mărăţei, unde a întemeiat o bibliotecă pentru enoriaşi (prima bibliotecă publică din Piatra Neamţ) dar şi un eminent dascăl la Liceiul “Petru Rareş”. Licenţiat în filosofie şi inginer constructor – în timpul sudenţiei beneficiind de educaţia dată de iluştri profesori precum G.G Antonescu, I. C. Petrescu, Emil Brăndza, Mihail Ralea, Tudor Vianu, Dimitrie Gusti, Mircea Vulcănescu, el a fost primul director al Liceului de chimie (înfiinţat în 1965), actualul Grup şcolar.

Iată cum îşi memorează profesorul primele zile de început la această instituţie şcolară, chiar momentul emoţionant al inaugurării când tencuiala de pe pereţi era încă umedă : “Eu fusesem numit director, iar Gheorghe Dascălu şi Silvia Baumgartner, directori adjuncţi, doar cu câteva zile înainte de deschidere a anului şcolar, şi nu preluasem oficial imobilul de la constructori, care încă mai aveau de lucru la finisaje, iar inspectoratul sanitar nu ne dăduse încă avizul de utilizare a căminelor din cauza pereţilor încă umezi. Totuşi, în ziua de 15 septembrie 1965 şi-au făcut prezenţa delegaţii Ministerului Industrei Chimice, în frunte cu directorul N. Diaonescu şi reprezentanţii autorităţilor locale iar curtea era plină de elevi şi părinţi, majoritatea veniţi de la ţară. Eram într-o situaţie foarte dificilă, deoarece intrarea în şcoală şi în internat ne era interzisă. După o mică ezitare, timpul frumos de afară ne-a dat curajul să luăm taurul de coarne. După tăierea simbolică a a panglicii, am pus o masă în curte pentru prezidiu şi am desfăşurat festivitatea inaugurală în aer liber.”

Om de o aleasă cultură, domnul profesor de filosofie, psihologie, pedagogie (cu inginerie la bază), fost şi inspector şcolar, este autor a numeroase articole împrăştiate prin presa vremii – în special în publicaţiile padagogice nemţene – dar şi al ,,Monografiei Şcolilor Normale din Piatra-Neamţ (1912-2002)”, apărută cu zece ani în urmă la Editura „Alfa” din Piatra Neamţ, lucrare documentară impresionantă prin bogăţia informaţiilor.

De-a lungul carierei sale a avut multe de împărtăşit generaţiilor de elevi (dar şi colegilor de breaslă), participând activ la multe sesiuni de comunicări din domeniul pedagogic cu referate originale şi interesante. În „Preocupări didactice” din 1982 a prezentat „Contribuţii la metodica predării unor capitole din programa activităţilor matematice în învăţământul preşcolar”, iar la ediţia a II-a Sesiunii metodico-ştiinţifice” din vara lui 1982 – „Autoprefecţionarea educatoarelor prin elaborarea lucrărilor de gradul I”. Impresionantă prin multitudinea de informaţii este, cum scriam, această monografie despre învăţământul pedagogic nemţean, învăţământ de înaltă clasă ce s-a făcut în cei 90 de ani la Piatra Neamţ prin Şcoala normală „Gheorghe Asachi”, actualul Liceu pedagogic.

Articolul precedentCARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE
Articolul următorCeahlăul – FC Botoşani 0-0